BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Μικροεπενδύσεις ανά αγελάδα σε κτηνοτρόφους επιτρέπει νέα εφαρμογή

Τα βοοειδή έχουν από καιρό θεωρηθεί μέτρο πλούτου σε όλη την Αφρική - αλλά δεν είναι μόνο οι αγρότες που εισπράττουν.

unnamed_6

537
0

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή στη Νότιο Αφρική επιτρέπει στους επενδυτές, που επιθυμούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση βοδινού κρέατος, να αγοράσουν μερίδια σε μια αγελάδα από το κινητό τους τηλέφωνο για μόλις 576 ραντ (41 δολάρια).

Η εταιρεία "Livestock Wealth", αυτοαποκαλούμενη   και ως συνδετικό κρίκο της "κτηνοτροφίας" , φέρνει κοντά τους επενδυτές με μικροκαλλιεργητές μέσω της εφαρμογής "MyFarmbook", όπου μπορούν να αγοράσουν δικές τους αγελάδες και να λαμβάνουν επιτόκια μεταξύ 5% και 14% ανάλογα με το πού βάζουν τα χρήματά τους.

Ξεκίνησε το 2015 με 26 αγελάδες, ενώ το έργο περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 2.000 αγελάδες και έχει λάβει 50 εκατομμύρια ραντ, με το 10% των επενδυτών να προέρχονται από χώρες εκτός της Νότιας Αφρικής.

Ομάδες επενδυτών μπορούν να αγοράσουν μια ολόκληρη αγελάδα, ενώ τα επιμέρους άτομα μπορούν να αγοράσουν μερίδια σε μια έγκυο αγελάδα ή νεαρό μόσχαράκι.

Μια έγκυος αγελάδα κοστίζει 18.730 ραντ και διαρκεί 12 μήνες προτού να μπορέσει ο νεογέννητος μόσχος να πωληθεί για επιστροφή, ενώ η επένδυση σε μοσχάρι κοστίζει 11.529 ραντ και διαρκεί έξι μήνες για να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορέσει  να πωληθεί.

"Μπορούμε να συνδέσουμε τους αγρότες μικρής κλίμακας με τις μεγάλες αγορές εισάγοντας ιδιωτικά κεφάλαια στην αναπτυσσόμενη φάση", δήλωσε ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της κτηνοτροφίας Ntuthuko Shezi, 38 ετών, που εμπνεύστηκε από την επιτυχία των παππούδων του.

Ο τραπεζικός λογαριασμός των νοικοκυριών αποτέλεσε μια καλλιέργεια ", πρόσθεσε ο Σέζι από την οικογενειακή του εμπειρία, που στέκεται ανάμεσα σε ένα κοπάδι βοοειδών σε ένα συνεργαζόμενο αγρόκτημα στο Vryheid, μια κωμόπολη στην βόρεια επαρχία KwaZulu-Natal.

"Ευκαιρία" από την πραγματική γεωργία

Τα ζώα συνεισφέρουν περίπου 51% στη γεωργική οικονομία της Νότιας Αφρικής, ενώ οι παγκόσμιες τιμές προβάτων και βοείου κρέατος αυξάνονται μετά τις ξηρασίες σε μεγάλες περιοχές παραγωγής.

"Πολλοί άνθρωποι ζουν σε αστικές περιοχές και έχουν συμφέροντα στη συμμετοχή τους στη γεωργία αλλά δεν μπορούν να βρίσκονται φυσικά εκεί και το MyFarmbook τους προσφέρει μια πλατφόρμα για να το κάνουν αυτό", δήλωσε ο Wandile Sihlobo, οικονομολόγος της νοτιοαφρικανικής εταιρείας αγροβιομηχανίας Agbiz.

Ο σύμβουλος μικρών επιχειρήσεων Nontokozo Sabela, 34 ετών, κάποτε ενδιαφέρθηκε για τη γεωργία - αλλά βρήκε την εφαρμογή ως την καλύτερη εναλλακτική λύση.

Αγόρασε, έτσι, την πρώτη του αγελάδα το 2016 και κέρδισε περίπου 6.000 ραντ από αυτήν. "Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο για μένα, είναι φθηνότερο, είναι βολικό", δήλωσε ο Sabela.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επένδυση, ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι. Τόσο οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στο κόστος των ζωοτροφών όσο και οι διακυμάνσεις της παγκόσμιας ζήτησης βοείου κρέατος μπορούν να επηρεάσουν τις επενδύσεις αγελάδων.

Ο Shezi ελπίζει τώρα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην αγορά των προϊόντων μετά την έναρξη ενός συστήματος καλλιέργειας λαχανικών αυτό το μήνα, που αποσκοπεί να δώσει μια επιστροφή 220 ραντ ανά μήνα για πέντε χρόνια.

(1 δολάριο = 14,1696 ραντ)

 

Πηγή: reuters.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία