BACK TO
TOP
Food insider

Το φρέσκο χρήμα στον τομέα της αγροδιατροφής και η θέση των αγροτών

Nέο χρήμα δείχνει να προσελκύει εδώ και καιρό ο αγροδιατροφικός κλάδος, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, κάτι που αλλάζει ευρύτερα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται και η αγροτική δραστηριότητα.

58_2

Γιάννης Πανάγος

56
1

Διεθνή funds, εφοπλιστικά κεφάλαια, ανεξάρτητοι επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και κατεξοχήν αγρότες, επιδίδονται πιστά σε νέα πεδία οικονομικής δραστηριότητας και σε πτυχές που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή και τον κλάδο των τροφίμων.

Έτσι το παράδειγμα του  Μπιλ Γκέιτς που έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας σε παγκόσμιο επίπεδο, ακολουθεί πιστά ένα μεγάλο φάσμα κεφαλαιούχων και επιχειρηματικών σχηματισμών, με την εγχώρια αγορά τροφίμων να μην αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτή την τάση και να σταχυολογεί ήδη τα δικά της ενδιαφέροντα παραδείγματα. Σημειωτέον ότι εκτός από κάποια μεγάλα διεθνή funds που εστιάζουν όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο, αξιοσημείωτη δραστηριότητα έχουν επιδείξει, εδώ και κάποιο διάστημα, κάποιοι ενδιαφέροντες σχηματισμοί ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών, στο ενεργητικό των οποίων έχουν περάσει γνωστά ονόματα του κλάδου των τροφίμων.

Το εξώφυλλο του περιοδικού «food review» που κυκλοφόρησε στις 27 Μαρτίου.


Ο λόγος για το Diorama Investments Sicar S.A. (συμφερόντων Δασκαλόπουλου), το Elikonos 2 και το EOS Capital Partner που ξεκινώντας από τον πλήρη έλεγχο της Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, εξαγόρασαν και την Pummaro (βραχίονας της Unilever στα προϊόντα ντομάτας), ενώ ήδη, η πρώτη εκ των τριών (μέσω της Deca Investments), διατηρούσε και διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο στη θεσσαλική ντοματοβιομηχανία  Damavand A.E.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2020 η Deca Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, ανακοίνωσε επίσημα μια ακόμα επένδυση του Diorama, που έχει να κάνει με τη στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ (ΕΖΑ).

Το ίδιο αξιοπρόσεκτες είναι και άλλες κινήσεις με «εθνικό» πρόσημο, όπως η είσοδος του Impala Investments (συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου) στην ταραχώδη Creta Farms και λίγο νωρίτερα στη Λακωνική Τροφίμων. Σε ανάλογο κλίμα η εισηγμένη Κρητών Άρτος εξαγοράστηκε από τον ινδικών συμφερόντων όμιλο SwizGroup Europ Limited (έχει έδρα στο Ντουμπάι), η Κανάκης από νορβηγική ιδιωτική εταιρεία Orkla Food Ingredients και η Unismack από τη Lime Capital Partners, δηλαδή το μετοχικό σχήμα που ελέγχει και τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.  

 

Οι ισχυροί της γαλακτοβιομηχανίας

Ειδικότερα όσον αφορά στο νήμα που ξετυλίγει τις εξελίξεις στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, η μεγάλη συμφωνία αφορά στην εξαγορά της Vivartia  (ΔΕΛΤΑ, GOODY’S, EVEREST, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, OLYMPIC CATERING κ.α.) από το διεθνές Fund CVC Capital Partners έναντι τιμήματος που υπερβαίνει τα 630 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι μέσω της ΔΕΛΤΑ το τελευταίο ελέγχει σημαντικό μέρος των μετοχών και στη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ, έχει εκφράσει κάποια στιγμή το ενδιαφέρον του και για τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός. Οι τελευταίες πληροφορίες έφεραν τη ΔΩΔΩΝΗ, δηλαδή το Lime Capital να έχει βγει μπροστά σ’ αυτή την κούρσα (για τη ΜΕΒΓΑΛ), ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να αποκτά άλλη πλοκή από τη στιγμή που εικάζεται ότι CVC  και Lime Capital έχουν ανοίξει σοβαρούς μεταξύ τους διαύλους, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το δεύτερο να αναλάβει ενεργό ρόλο στο management της Vivartia με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει συνολικά για το μέλλον της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας. Με άλλα λόγια ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΔΩΔΩΝΗ και ΚΟΛΙΟΣ, θα μπορούσαν να εξελιχθούν στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κλάδου, με τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των Αδελφών Σαράντη να συνιστούν το αντίπαλον δέος.     

 

Ενίσχυση του αγροδιατροφικού κλάδου

 Όλα αυτά και πολλά άλλα των οποίων την απαρίθμηση ο περιορισμένος χώρος δεν επιτρέπει, ενισχύουν συνολικά τη θέση του αγροδιατροφικού κλάδου στο  εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την παρουσία και απήχηση των προϊόντων της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.  Είναι σαφές ότι οι συνθήκες πανδημίας που βιώνει ο πλανήτης, όχι μόνο δεν έχουν αναστείλει τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα και ειδικά για προϊόντα διατροφής, αλλά αντίθετα έχουν οδηγήσει σε τόνωση της ζήτησης, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία προσφοράς και ζήτησης, όσο και στην εικόνα που παρουσιάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Την ίδια ώρα, αξιοπρόσεκτη είναι, επίσης, η όλο και εντονότερη συμμετοχή κεφαλαιουχικών εταιρειών αλλά και ανεξάρτητων επιχειρηματιών σε επενδύσεις που σχετίζονται με παραγωγικές αγροτικές γαίες, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης για τρόφιμα αλλά και των προσφερόμενων λύσεων διαχείρισης των αγροτικής παραγωγής από τη νέα τεχνολογία. Μ’ αυτή την έννοια, οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν και μάλιστα σε βραχύ ορίζοντα και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής θα είναι καταιγιστικές. Έτσι, πέραν του κλάδου της οινοποιίας που πολιορκείται εδώ και καιρό, κυρίως διεθνώς από κεφαλαιούχους – επενδυτές, ο κλάδος των θερμοκηπίων εξελίσσεται επίσης τον τελευταίο καιρό σε El Dorado για τα σχήματα επενδυτικών συμμετοχών. Όμιλος Ευθυμιάδη και Wonderplant  (Θεοδωρόπουλος, Φώλιας κ.α.) έκαναν την αρχή, Πλαστικά Θράκης ακολούθησαν, ενώ τον τελευταίο καιρό ένας μεγάλος αριθμός επενδύσεων ενταγμένων μάλιστα σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα (Αναπτυξιακός κ.α.) βασίζονται σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και από τον εφοπλιστικό κλάδο. 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2021 12:46ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Καλά τα Διεθνή fund κλπ αλλά ας κοιτάξουν και τους Έλληνες παραγωγούς που θέλουν να επενδύσουν στο πρωτογενή τομέα. Μονο με τους ξένους δε γίνεται δουλειά. Αλήθεια εν μέσω πανδημίας και κλειστών περιοχών δε δόθηκε ούτε ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή προτάσεων στον Αναπτυξιακό γιατί ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία