BACK TO
TOP
Food insider

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με 60.000 τόνους κριθαριού και συμβόλαια 20 λεπτά

Ανάλογες ποσότητες κριθαριού με αυτές της φετινής χρονιάς θα παραλάβει το 2024 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας που τρέχει η εταιρεία.

IMG_20211019_140817-scaled

Γιώργος Λαμπίρης

1710
5

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αγοράσει περί τους 60.000 τόνους πρώτης ύλης που θα βυνοποιήσει στη συνέχεια με περίπου το 75% των ποσοτήτων αυτών να καλύπτει τις δικές της ανάγκες παραγωγής μπύρας και το υπόλοιπο 25% να εξάγεται σε χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αλβανία και το Ισραήλ. Τα παραπάνω επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για την παρουσίαση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αναφέρεται πως η τιμή για το βυνοποιίσιμο κριθάρι θα είναι στα 20 λεπτά το κιλό έναντι των 24 λεπτών πέρυσι. 

Βελτίωση των αποδόσεων κατά 15% μέσω της συνεργασίας με το Γεωπονικό

Η εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού ξεκίνησε το 2008. Έως και το 2022 το 80% των ποσοτήτων είχαν πιστοποιηθεί ως προϊόν βιώσιμης καλλιεργητικής πρακτικής και στο τέλος της φετινής χρονιάς το συγκεκριμένο ποσοστό θα αγγίξει το 100%.  Επί του παρόντος υφίστανται συνεργασίες με περίπου 2.000 παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τρέχει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έχουν αναπτυχθεί και πειραματικοί αγροί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να βελτιωθούν η ποσότητα και η ποιότητα του παραγόμενου κριθαριού. Μέσω των προγραμμάτων βελτίωσης της καλλιέργειας που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί κατά 15%.

Ήδη για φέτος έχει ξεκινήσει η σπορά και η διαδικασία καλλιέργειας εξελίσσεται απρόσκοπτα. Το 2022 διατέθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά κριθαριού. «Oi ποσότητες που θα παραλάβουμε κάθε χρόνο σχετίζονται με τα συμβόλαια που υπογράφουμε αλλά και με τις ευκαιρίες να βρούμε για διάθεση ποσοτήτων στο εξωτερικό», εξήγησε ο κύριος Δανιηλίδης.

Επενδύσεις 65 εκατομμυρίων ευρώ – Στα επίπεδα του 2022 φέτος η αγορά μπύρας

Την ίδια στιγμή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προγραμματίσει πλάνο επενδύσεων που ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2024-2026. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τομείς της δραστηριότητας της εταιρείας όπως είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις και η παραγωγική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της μπύρας, το 2023 θα κλείσει με μικρή μονοψήφια άνοδο πωλήσεων σε όγκο σε σύγκριση με το 2022, σε ποσότητες που θα αγγίξουν τα 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σημειώνεται ότι το 60% της αγοράς δεν αποτυπώνεται με σαφή στοιχεία, δεδομένου ότι οι πωλήσεις μπύρας που αντιστοιχούν σε αυτό το ποσοστό πραγματοποιούνται στην αγορά εστίασης και ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρο Δανιηλίδη, στη διάρκεια του 2023 υπήρξαν αντιφατικές τάσεις στην αγορά, που σχετίστηκαν με τον καιρό, ο οποίος ευνόησε την κατανάλωση στο διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου, κάτι που δεν συνέβη τους μήνες Μάιο-Ιούνιο, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς για την κατανάλωση μπύρας. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον Οκτώβριο να εμφανίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια από πλευράς πωλήσεων.

«Δεν μας ενδιαφέρει η εξαγορά του εργοστασίου της ΕΖΑ»

Ο κύριος Δανιηλίδης απάντησε και για το ενδεχόμενο εξαγοράς του εργοστασίου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι υφίσταται περιθώριο από πλευράς δυναμικότητας παραγωγής στα εργοστάσια της δικής του εταιρείας και επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη κάποια εξαγορά.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2024 10:04Στέλλα Φετοκάκη

Για το δικαστηριο στην Ολλανδια ειπε τιποτα ο ceo ; Ρωτω διοτι τα νεα δεν θα ειναι καλα για την Αθηναικη .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-12-2023 18:34Αγροτης

Να σπείρουν αυτοί με 20 λεπτά και να τα οικονομησουν. Όσο για το γεωπονικό Πανεπιστήμιο για μας τους υπόλοιπους αγρότες δεν πειραματίζεται για αύξηση των αποδόσεων για την ιδιωτική εταιρία όμως σκίζονται να αυξήσουν της αποδόσεις. Γαϊδούρια καθηγητές που χρηματοδοτείται από την ελληνική πολιτεία για τα εργαστήρια σας και την δήθεν έρευνα που κάνετε και τίποτα χειροπιαστο για τον αγροτη

Απάντηση

13-12-2023 17:26THEODOR

Μακριά από τους απατεώνες θέλουν μερσεντες σε τιμή λάντα !!!!

Απάντηση

12-12-2023 22:40Έλα Αλέκο!!!

20 λεπτά για τα πρώτα 400 κιλά που θα βγάλεις το στρέμμα...τα υπόλοιπα κιλά με πόσο;; 14; 15; λεπτά; Ξεφτίλες!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία