
Η ολοκλήρωση του αλωνιού συµπληρώνει, ήδη, περίπου ένα µήνα στη Θεσσαλία, µιας περιφέρειας µε παράδοση στην καλλιέργεια φακής και η αποτίµηση της χρονιάς, όσον αφορά στις αποδόσεις και την ποιότητα, παίρνει θετικό πρόσηµο, ενώ εµπορικά οι τιµές είναι χαµηλότερες από πέρυσι, µε τη µείωση να είναι µικρότερη σε όσους είχαν συµβάσεις. Για παράδειγµα, η Agrino που διατηρεί σταθερές συνεργασίες µε παραγωγούς στη Θεσσαλία, µείωσε οριακά την τιµή του προϊόντος σε σχέση µε πέρυσι, παραµένοντας, ωστόσο, πάνω από το 1 ευρώ, στο ελεύθερο εµπόριο όµως η σπερµολογία των ηµερών κάνει λόγο τιµές που κυµαίνονται πέριξ των 0,90 ευρώ το κιλό. «Έγιναν οι πρώτες τιµολογήσεις και η τιµή καθορίστηκε στα 1,05 ευρώ από 1,10 ευρώ πέρυσι», επιβεβαίωσε στην Agrenda ο Θέµης Κυρίτσης, επικεφαλής της οµάδας παραγωγών φακής στην περιοχή των Φαρσάλων, µε την οποία συνεργάζεται η Agrino µέσω συµβολαιακής.
Ο ίδιος παραδέχθηκε, ακόµη, πως οι εκτάσεις που είχαν σπαρθεί φέτος ήταν πολύ περισσότερες από άλλες χρονιές και έχουν προκύψει αρκετές επιπλέον ποσότητες φακής, µε συνέπεια να πιέζεται η ελεύθερη αγορά. «∆εν µπορεί να µπαίνεις στην καλλιέργεια ευκαιριακά, στον αέρα, χωρίς µια σύµβαση ή κάποια συµφωνία από πριν για το πού θα διοχετεύσεις την παραγωγή σου. Έτσι δηµιουργείται σύγχυση στην αγορά» τονίζει.
Ο παραγωγός ανέφερε πως σε γενικές γραµµές εξελίχθηκε καλά η χρονιά, µε εξαίρεση το ζέον ζήτηµα της οροβάγχης, που εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα και προκαλεί µεγάλες ζηµιές. «Είναι ένα ζιζάνιο µε τροµερή µετάδοση και ήδη έχει µεταφερθεί και στη Λάρισα. Αν δεν γίνει κάτι σε επίπεδο κεντρικό, µε τα ερευνητικά Ινστιτούτα του υπουργείου, να βρεθεί µια καινούρια ποικιλία ανθεκτική, θα το βρούµε πολύ σύντοµα µπροστά µας», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.
Το πρόβληµα της οροβάγχης επισηµαίνει και ο παραγωγός Γρηγόρης Ανδρεόπουλος, από το χωριό Χαλκιάδες Φαρσάλων, ο οποίος, επίσης, συνεργάζεται συµβολαιακά µε την Agrino. «Σε κάποια χωράφια η ζηµιά από το ζιζάνιο ήταν µεγάλη, µε συνέπεια οι αποδόσεις να περιορίζονται ακόµη και στα 50 κιλά το στρέµµα. Γενικότερα, ωστόσο, η χρονιά ήταν σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι, µε τα χωράφια να αποδίδουν από 150 έως 200 κιλά το στρέµµα, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουµε και τις φύρες οι οποίοι κινήθηκαν στο 20%-25%», είπε ο κ. Ανδρεόπουλος.
Για µέσους όρους αποδόσεων στα 170 κιλά το στρέµµα έκανε λόγο και ο Ανδρέας Κώτσιας, επικεφαλής γεωπόνος της Agrino, ενώ εξήρε και την ποιότητα της φακής, τονίζοντας πως «είναι βραστερή, χυλώνει ωραία και έχει καλή εµφάνιση, µε ανοικτό πράσινο χρώµα».
Αναφορικά µε τις δαπάνες της καλλιέργειας, ο παραγωγός Χρήστος Σούρλας, από το Καλό Νερό Λάρισας, ανέφερε πως σηµείωσαν αύξηση τουλάχιστον 20% από πέρυσι και πλησιάζουν τα 100 ευρώ το στρέµµα. «Γενικά, πάντως, ήταν µια καλή χρονιά, µε µέτριες έως και πάρα πολύ ανεβασµένες αποδόσεις, από 150 έως 300 κιλά», ανέφερε ο παραγωγός, ο οποίος συµµετέχει και στην οµάδα παραγωγών για όσπρια που έχει στήσει στη Λάρισα η «Τρία Άλφα», µε την οποία, όπως λέει, «λίγο αργότερα θα συναποφασιστεί η τιµή, αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά».
Θα παίξει ρόλο ότι οι ποσότητες της εγχώριας παραγωγής φέτος είναι ανεβασµένες, αλλά κοµβικό θα είναι και το τί θα γίνει µε τη φακή από τον Καναδά και την Αµερική, από τη στιγµή που το δολάριο είναι αποδυναµωµένο έναντι του ευρώ κι ευνοεί τις εισαγωγές.
Στην Κοζάνη πιο πολλά στρέµµατα
Περίπου 15 – 20 ηµέρες έχει που «έπεσε η αυλαία» του αλωνιού για τη φακή στην Κοζάνη, µια περιοχή µε πιο πολλές εκτάσεις από πέρυσι. Όπως µας είπε ο παραγωγός Μίλτος Χατζηµουρατίδης, η χρονιά ήταν σχετικά καλή, µε αποδόσεις από 100 έως 200 κιλά. Για την τιµή, η οικογένεια Χατζηµουρατίδη πληρώθηκε µε 1 ευρώ το κιλό, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό, διότι αφορούσε σε φακή σποροπαραγωγής, που είχε συµβασιοποιηθεί µε τοπική εταιρεία εµπορίας και σπόρων σποράς.