BACK TO
TOP
Food insider

Ευκαιρία να χτιστεί σωστά η εγχώρια βοοτροφία δίνει το διεθνές ράλι τιμών στο κρέας

Η ζωηρή ζήτηση για βόειο κρέας, που δεν µπορεί να εξυπηρετηθεί από την υφιστάµενη προσφορά και στην Ελλάδα, λόγω εξωγενών παραµέτρων, έχει ωθήσει τις τιµές παραγωγού σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα και δηµιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για να «χτιστεί» σωστά αυτή τη φορά ο κλάδος, πάνω σε γερά θεµέλια και όχι σε «πήλινα πόδια», όπως στο παρελθόν.

44-45_62

Λεωνίδας Λιάμης

279
0

«Είναι µια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική βοοτροφία που δεν πρέπει να περάσει ανεκµετάλλευτη. Με αυτές τις τιµές που ισχύουν σήµερα, ο κλάδος είναι επιτέλους βιώσιµος και αν υπάρξει στήριξη και από τους θεσµικούς παράγοντες, µπορούν να δηµιουργηθούν νέες οργανωµένες µονάδες µε ζώα υψηλών προδιαγραφών και να στηθεί µια βιοµηχανία κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης υγιής, µε προοπτικές που θα ανεβάσει την αυτάρκειά µας σε βόειο κρέας πάνω από το ισχνό 12%-15%, που βρισκόµαστε τώρα, µειώνοντας, παράλληλα, την εξάρτησή µας από τις εισαγωγές», ανέφερε στην Agrenda ο Γιώργος Τσόκανος, βοοτρόφος και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Μοσχαριών Ελευθέρας Βοσκής «Ελληνικός Μόσχος», µε έδρα στη Λάρισα και κύκλο εργασιών που αναµένεται να υπερβεί τα 6 εκατ. ευρώ φέτος, εκπροσωπώντας πάνω από 110 µονάδες - µέλη από διάφορα σηµεία της Ελλάδας.

Ενδεικτικό της ευνοϊκής κατάστασης που έχει διαµορφωθεί στην αγορά για την ανασύσταση του κλάδου είναι το γεγονός πως η τιµή γεννήτορα, για το ελληνικό µοσχάρι, από 4,90 ευρώ το κιλό, σε σφάγιο, που ήταν προ κορονοϊού, πλέον πωλείται στα 7 – 7,20 ευρώ το κιλό και η τάση είναι περαιτέρω ανοδική, καθώς πιέζεται διαρκώς η αγορά, µια και τα µοσχάρια, εγχώρια και εισαγόµενα, είναι λίγα και όλο και πιο ακριβά.

«Μετά το ναυάγιο, βγήκαµε στη ξέρα»

«Το εµπόριο δεν βρίσκει ζώα και για αυτό η τιµή εκτιµώ πως σύντοµα, ίσως µέχρι το τέλος του έτους για το ελληνικό µοσχάρι, σε σφάγιο, να πιάσει ακόµη και τα 8 ευρώ το κιλό», εκτιµά ο κ. Τσόκανος και µολονότι παραδέχεται πως «µένει, πλέον, κάτι στον βοοτρόφο», παραλληλίζει το τί συµβαίνει µε τη φράση «µετά το ναυάγιο, απλώς βγήκαµε σε ξέρα».

Όπως υπενθυµίζει, στην περίοδο του κορονοϊού, αλλά και κατόπιν, µε τον πόλεµο στην Ουκρανία, οι εξωφρενικές αυξήσεις στην ενέργεια και στις τιµές των ζωοτροφών, σε συνδυασµό µε τις σταθερά χαµηλές τιµές στο κρέας και το κουτσούρεµα των επιδοτήσεων, έφερε κλυδωνισµούς στον κλάδο. «Πάρα πολλές εκτροφές ξεκληρίστηκαν ολοκληρωτικά και άλλες οδηγήθηκαν σε µείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, κρατώντας µόνο τα πιο ενεργά τους ζώα, ενώ την ίδια στιγµή οι επιδοτήσεις αντί να δίδονται σε αυτούς που παράγουν, πήγαιναν στους γραφειοκράτες και τους χαρτογιακάδες», σηµειώνει µε εµφανή πικρία ο κ. Τσόκανος. Ο ίδιος σπεύδει επίσης να προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει κερκόπορτα για την κατάλυση του βοοτροφικού τοµέα στην Ελλάδα η ενεργοποίηση της Mercosur και η εισαγωγή κρεάτων από τη Νότιο Αµερική.

«Κάναµε µεγάλο αγώνα ως Ευρώπη για να έχουµε καθαρό και ποιοτικό κρέας και θα στραφούµε για προµήθειες σε µια αγορά η οποία ταΐζει τα ζώα της µε προϊόντα που απαγορεύονται δια ροπάλου στην Ευρώπη και µε µόνο γνώµονα να παράξει πολλά κιλά. Έχει καµία λογική αυτό; Μόνο και µόνο για να στηρίξουµε την αυτοκινητοβιοµηχανία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας.

«Όταν οι αγορές τραβάνε προς τα πάνω, ακολουθούµε και εµείς» 

Το κύµα πάνω στο οποίο έχουν ανέβει οι τιµές του βόειου κρέατος στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι αυτό που παρασέρνει τις τιµές σφάγιου και στο ελληνικό µοσχάρι, παραδέχεται και η βοοτρόφος Άννα Καρβουνίδου από την περιοχή του ∆ήµου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.

«Όταν οι αγορές τραβάνε προς τα πάνω, ακολουθούµε και εµείς. ∆εν είναι το ελληνικό µοσχάρι που διαµορφώνει τις τιµές», υπογραµµίζει η κτηνοτρόφος, προσθέτοντας πως το θετικό στην υπόθεση είναι ότι το κόστος παραγωγής δεν έχει ανέβει, αφού το καλαµπόκι παραµένει σε µια σταθερή τιµή, έως 26 λεπτά το κιλό, ενώ η σόγια κατέγραψε πτώση.

Για τις τιµές παραγωγού (γεννήτορα) η κ. Καρβουνίδου µας ανέφερε ότι αυτή τη στιγµή σε σφάγιο για το ελληνικό µοσχάρι κυµαίνονται στα 7,50 ευρώ το κιλό, αλλά οι τάσεις είναι ανοδικές. «Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί το ράλι που βλέπουµε τον τελευταίο χρόνο, για τουλάχιστον άλλους έξι µήνες. Το πού θα πάει η τιµή κανείς δεν µπορεί να προεξοφλήσει», λέει.

Οργανωµένες µονάδες γεννητόρων µπαίνουν και στην πάχυνση

Στην περιοχή της Θράκης αυτή την περίοδο οι σφαγές αποφέρουν 7,30 ευρώ το κιλό για τους γεννήτορες και όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας ∆ουνάκης «είναι µια καλή τιµή για τον παραγωγό, µπορεί επιτέλους και βγαίνει. Μάλιστα ορισµένοι οργανωµένοι γεννήτορες που έχουν τις κατάλληλες υποδοµές προχωρούν οι ίδιοι σε πάχυνση µέρους των µοσχαριών τους, ώστε να πάρουν µεγαλύτερη υπεραξία και να εξασφαλίσουν και τα 200 - 220 ευρώ της συνδεδεµένης που προβλέπεται για ζώα άνω των 12 µηνών».

Κατά τον συνοµιλητή µας «το µοσχάρι είναι πλέον περιζήτητο και όχι µόνο στην Ελλάδα. ∆εν υπάρχουν ζώα σε όλη την Ευρώπη και οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι. Αυτή η κατάσταση ευνοεί τον γεννήτορα, όχι όµως και τον εκτροφέα – παχυντή, διότι οι τιµές έχουν αυξηθεί πολύ και στο ζών βάρος, τόσο για τα εισαγόµενα από Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουµανία, όσο και τα ελληνικά. Ενδεικτικά να σας πως ότι πριν ένα χρόνο µικρά µοσχαράκια, εδώ από την περιοχή του Έβρου, που πήγαιναν για πάχυνση έπιαναν 600-700 ευρώ ζων βάρος και σήµερα δεν πέφτουν από 1.000 ευρώ».

Φόβοι μην ανοίξει τρύπα εισαγωγών από Λατινική Αμερική

Πρωτόγνωρη άνοδος 40% στα εισαγόµενα µοσχάρια πάχυνσης

Τις ανατιµήσεις αυτές στα ελληνικά µικρά µοσχάρια που προορίζονται για πάχυνση επιβεβαιώνει και ο εκτροφέας Γιώργος Πολιτίκος, από τη Βέροια, τονίζοντας πως ανάλογη είναι η εικόνα και µε τα εισαγόµενα. «Αυτό φέτος συµβαίνει πρώτη φορά πανευρωπαϊκά και παγκόσµια. Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 53-55 χρόνια και ποτέ ξανά δεν είδαµε τόσο απότοµες αυξήσεις στην τιµή του βόειου κρέατος. Από την αρχή του χρόνου έως σήµερα οι τιµές στις αγορές εισαγόµενων µοσχαριών αυξήθηκαν κατά 40% και από τα 4,70 ευρώ το κιλό για ζων ζώο, έχει φτάσει στα 6,70 ευρώ το κιλό. Ανάλογη αύξηση καταγράφεται και στα ελληνικά, τα οποία από 4 ευρώ έχουν σκαρφαλώσει στα 5,30 – 5,50 ευρώ. Και δεν δείχνει να σταµατά. Να σκεφτείτε ότι µόνο το τελευταίο 20ήµερο οι τιµές για τα µοσχάρια Γαλλίας και Ιρλανδίας, σε σφάγιο πήραν 10% και ακόµη παραπάνω σε ζων ζώο. Φοβόµαστε µην τυχόν αυτή η άνοδος τιµών, γίνει η αφορµή να ανοίξει τρύπα για εισαγωγές βόειου κρέατος από τις χώρες της Λατινικής Αµερικής», µας ανέφερε ο έµπειρος εκτροφέας και πρόσθεσε: «Τα ζώα είναι λίγα και ακριβά και αυτό µπορεί να οδηγήσει και σε υποβάθµιση της ποιότητας, διότι δεν έχεις επιλογή διαλογής».

Μείωση ζωικού κεφαλαίου φέρνει ζήτηµα διαδοχής, ενώ οι νοµοθεσίες είναι ασφυκτικές

Συνέχιση του «ράλι» τιµών στο βόειο κρέας και στο επόµενο διάστηµα, βλέπει και ο Γιάννης Βουγιούκας, πρόεδρος του Συλλόγου Βοοτρόφων Βέροιας, καθώς όπως τονίζει  οι λόγοι που το τροφοδοτούν δεν έχουν εκλείψει. «Το θέµα είναι πανευρωπαϊκό.

∆εν είναι µόνο ότι σε κάποιες χώρες όπως  η Γαλλία, που είναι βαρόµετρο, το ζωικό κεφάλαιο έχει µειωθεί. Σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει πρόβληµα µε τη διαδοχή. Οι νέοι δεν µπαίνουν στο επάγγελµα και κάποιες εκτροφές υποχρεωτικά βγαίνουν από το χάρτη. Επίσης, οι αντίξοες συνθήκες στην Ευρώπη, µε τη νοµοθεσία για τους ρύπους και το αποτύπωµα άνθρακα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω µείωση του ζωικού κεφαλαίου, γιατί αυτό που ξέρει  ο κτηνοτρόφος είναι να παράγει και όχι να έχει και το βάσανο της γραφειοκρατίας, να παρακολουθεί αυτά  τα πράγµατα. Στην Ελλάδα, επιπρόσθετα, έχουµε το θέµα των βοσκοτόπων που ταλανίζει τον κλάδο και αποτρέπει, µαζί µε τα υπόλοιπα, την είσοδο στο επάγγελµα», τονίζει ο κ. Βουγιούκας και προσθέτει πως πέραν αυτών, έχουν ανοίξει και οι αγορές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που δεν τρώνε χοιρινό και ζητούν όλο και µεγαλύτερες ποσότητες βόειου κρέατος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Βουγιούκας σηµείωσε πως πράγµατι για τους γεννήτορες έχει δηµιουργηθεί µια χρυσή περίοδος και πωλούν την παραγωγή τους σε πολύ καλές τιµές, καθώς το εµπόριο δεν µπορεί να βρει ζώα και ως εκ τούτου είναι µια ευκαιρία για να επενδύσει κανείς στην αγελαδοτροφία κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, υπό τον όρο ότι θα στηριχθεί και από την πολιτεία σε ζητήµατα όπως για παράδειγµα τα βοσκοτόπια. Κατά την άποψή του ωστόσο δεν συµβαίνει το ίδιος για τους εκτροφείς. «Εµείς δυστυχώς πιεζόµαστε γιατί το καπέλο που πληρώνουµε στην αγορά ενός µοσχαριού, κατά την αντικατάστασή του παίρνουµε πίσω το µισό ποσό. Πραγµατικά, όσο ανεβαίνουν οι τιµές, οι παχυντές βγάζουµε όλο και λιγότερα. Για αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και να αυξηθεί η συνδεδεµένη, ώστε να µπορέσουµε να κρατηθούµε».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία