BACK TO
TOP
Fresher

Κενό μεταξύ παραγωγού - συμβούλου, λειψή γνώση της γεωργίας ακριβείας

Χάσμα μεταξύ παραγωγού και συμβούλου παραγωγής, ο οποίος θα προσφέρει τις απαιτούμενες κατευθύνσεις που απαιτούνται στον πρωτογενή τομέα για την παροχή λύσεων ακριβείας παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

IMG_20220514_130933_2

Γιώργος Λαμπίρης

747
1

Το κενό μεταξύ παραγωγού - συμβούλου και το έλλειμμα γνώσης γεωργίας ακριβείας

Σε αυτό το ζήτημα στάθηκε ο Σπύρος Μουρελάτος από πλευράς της εταιρείας περιβαλλοντικών εφαρμογών και λύσεων τεχνολογίας, Οικοανάπτυξη, αναφερόμενος στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στις δενδρώδεις καλλιέργειες, στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε η Agrenda και το Fresher υπό τον συντονισμό του εκδότη και διευθυντή της Green Box, Γιάννη Πανάγου, στο πλαίσιο της έκθεσης Freskon.

«Μπήκαμε με μεθοδικό τρόπο στην αγορά, φτιάχνοντας δύο προϊόντα που προωθούμε. Δεν κινούμαστε στη λογική των επιδοτήσεων. Το πρώτο που καταφέραμε ήταν σε μία ενοποιημένη καλλιέργεια όπως οι ορυζώνες, να έχουμε πάνω από 5.000 στρέμματα με τουλάχιστον 5-10 παραγωγούς, οι οποίοι ακολουθούν τη δική μας λιπαντική συμβουλή που προκύπτει από τον συνδυασμό δορυφορικών δεδομένων και εδαφολογικών αναλύσεων καθώς και δεδομένων που προέρχονται από τις αγροτικές μηχανές των παραγωγών. Γεωργία ακριβείας χωρίς τεχνολογία δεν νοείται», ανέφερε με έμφαση ο Σπύρος Μουρελάτος.

Τόνισε ωστόσο ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα και στον τομέα των τεχνολογιών που προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της γεωργίας ακριβείας, δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο θα περιμέναμε.

«Υπάρχουν πολλοί παίκτες και μεγάλη πολιτική βούληση»

«Υπάρχουν πολλοί παίκτες και μεγάλη πολιτική βούληση τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν οικονομικές χρηματοδοτήσεις και σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί που ασχολούνται καθώς και οικοσυστήματα τεχνολογιών και μεγάλες πολυεθνικές αγροτικών εφοδίων, που κάνουν τοποθέτηση στην αγορά, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει εάν το θέλουν ή όχι, καθώς έχουν κάποια σκευάσματα και συχνά προωθούν κάποια άλλα έναντι αυτών», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλοι κατασκευαστές τρακτέρ και παρελκομένων, που κατασκευάζουν σημαντικά εργαλεία, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιούνται στο έπακρον.

O ίδιος πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα τεχνολογικά εργαλεία για την αγροτική παραγωγή, απλά πολλές φορές έχουμε πρόβλημα στην αξιοποίησή τους, ενώ τόνισε ότι λείπει ο σύμβουλος που θα πλησιάσει και θα δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον παραγωγό, ενίσχύοντας το δίπολο παραγωγού και συμβούλου.

Αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα η σχέση συμβούλου – παραγωγού - Έλλειψη συμβούλων στην Ελλάδα

Στεκόμενος στην δυνατότητα επέκτασης των τεχνολογικών λύσεων και πρόσβασης των παραγωγών σε αυτές, συμπλήρωσε ότι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα παραμένει η σχέση του παραγωγού με τον σύμβουλο, και τόνισε ότι για να δημιουργηθεί το δίπολο αυτό χρειάζεται και  παραγωγός να δώσει εμπιστοσύνη και να προσφέρει έδαφος στην τεχνολογία. Είπε επίσης ότι ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν σύμβουλοι στην Ελλάδα για να δώσουν τη γνώση που απαιτείται.

Λύσεις σε κόστος παραγωγής, καιρό και ασθένειες με τη χρήση της τεχνολογίας

Από την πλευρά του o Άρης Ζαμίδης εκπρόσωπος της εταιρείας αγροτεχνολογίας, Tractor GPS, στάθηκε σε τρεις παράγοντες στους οποίους ο παραγωγός μπορεί να βρει λύσεις μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία. Επί της ουσίας, όπως είπε, ο παραγωγός μπορεί να καλυτερεύσει την καλλιέργειά του και να λάβει δραστικότερες αποφάσεις σε τρεις βασικούς τομείς που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, την προστασία της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες αλλά και την πρόβλεψη και προστασία από τις ασθένειες. Τόνισε ότι τα εργαλεία της τεχνολογίας έρχονται να δράσουν επικουρικά στο ρόλο του συμβούλου παραγωγής, ενώ απαιτούν ελεγχόμενες δαπάνες ύψους 5.000 έως 10.000 ευρώ, εξοικονομώντας στη συνέχεια πόρους και βελτιώνοντας την παραγωγή.

Και εκείνος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στις εξελίξεις. Η εταιρεία του όπως είπε φέρνει τεχνολογίες που αφορούν τον αγρότη, που υλοποιούνται μέσω της Tesla, ενός iphone και των έξυπνων κινητών ευρύτερα. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο αγρότης δεν διατηρεί την απαιτούμενη γνώση για τις συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Το παράδειγμα των ψεκασμών

Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένας γεωπόνος δίνει συμβουλή στον παραγωγό, λέγοντάς του να ψεκάσει 20 λίτρα το στρέμμα. Όπως σημείωσε όμως «ο παραγωγός θα ρίξει σε κάποιο σημείο 15 λίτρα, αλλού 30 λίτρα και κάπου αλλού 20 λίτρα. Το γεγονός αυτό όπως είπε, φέρνει αποκλίσεις από την γεωργική συμβουλή που έδωσε ο σύμβουλος – γεωπόνος στον παράγωγο.

«Λείπει μεγάλο κομμάτι υποδομής για να περάσει η πληροφορία του συμβούλου στην εφαρμογή»

«Λείπει μεγάλο κομμάτι υποδομής για να περάσει η πληροφορία του συμβούλου στην εφαρμογή στο πεδίο. Γιατί ενώ μιλάμε για γεωργία ακριβείας, λείπουν οι υποδομές. Επίσης, χωρίς το κινητό δεν έχει κάποιος πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που αυτές οι εφαρμογές προσφέρουν. Στα φρούτα για παράδειγμα, λίγα χρήματα μπορούν να φέρουν πολλά οφέλη».

Η λύση που φέρνει η χρήση τεχνολογίας είναι ότι προσφέρει μείωση του κόστους που προέρχεται από τα εφόδια και το εργατικό κόστος με τη συγκομιδή, το κλάδεμα, τον ψεκασμό, τη θρέψη. Έφερε το παράδειγμα της Πολωνίας στο μήλο, όπου όπως είπε η συγκομιδή γίνεται με τρακτέρ που προχωρούν με συστήματα τηλεκατεύθυνσης, με ένα χειριστή που κλαδεύει, συντονίζει την ομάδα και ταυτόχρονα κατευθύνει το τρακτέρ αυτόματα.

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και στο χαλάζι αλλά και στις ασθένειες που εμφανίζονται λόγω των καιρικών συνθηκών, τόνισε ότι υπάρχουν λύσεις για τον παραγωγό με εργαλεία πρόβλεψης των συνθηκών του καιρού αλλά και των ασθενειών, ούτως ώστε να έχει την δυνατότητα να λάβει αποφάσεις στη θρέψη και τη φυτοπροστασία. Συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εργαλεία που έρχονται να δράσουν συμπληρωματικά στο ρόλο του συμβούλου του παραγωγού.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2022 20:34Ζωή

Θεωρώ πως η χρήση της νέας τεχνολογίας αντενδείκνυται στην ελληνική ύπαιθρο, λόγω του ανάγλυφο της γης της. Αναρρωτιέμαι, πώς θα χρησιμοποιηθεί η Γεωργία ακριβείας, όταν η συντριπτική πλειοψηφία είτε των χωραφιών, είτε των κτημάτων βρίσκονται κατατεμαχισμένα. Δηλαδή ένας αγρότης που καλλιεργεί π.χ. 500 στρέμματα αυτά μπορεί να βρίσκονται σε 100 διαφορετικά σημεία πως θα χρησιμοποιηθεί η γεωργία ακρίβειας? Το βέβαιο είναι πως για άλλη μια φορά η πολιτεία στρέφεται προς μια μικρή μερίδα Ελλήνων "αγροτών" εκείνους που καλλιεργούν χιλιάδες στρέμματα. Επίσης να προσθέσω, ότι για τους Έλληνες αγρότες το ζητούμενο δεν είναι η απαιτούμενη γνώση για τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, αφού ούτως ή άλλως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτεία και τους φορείς της.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία