BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Επανεμφάνιση ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση στα θερμοκήπια με μελιτζάνες

Στις 25 Ιανουαρίου, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε στις κατά τόπους ΔΑΟΚ την παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας στην Ελλάδα.

giant-eggplant-in-greenhouse-Q9H5WSP_1000x662

7
0

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ιός διαπιστώθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2021 και αποτελεί μεγάλη απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, ή το πελαργόνιο, καθώς μεταδίδεται εύκολα με επαφή, ενώ είναι πιθανό να μεταδίδεται και με τον σπόρο. Τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν νανισμό, χλωρώσεις στα φύλλα, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις στους καρπούς.

Ο συγκεκριμένος ιός εμφανίσθηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ. Έχει αναφερθεί ότι προκαλεί μεν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, όμως μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για πολλά είδη κηπευτικών.

Η μετάδοσή του γίνεται πολύ εύκολα με μηχανικό τρόπο (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό) και πιθανόν και με το σπόρο. 

Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις προσβεβλημένες καλλιέργειες και να εκριζωθεί ο ιός και δεδομένου ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα, προτείνονται στους καλλιεργητές οι ακόλουθες ενέργειες:

α) Έλεγχος, σε τακτά χρονικά δια στήματα, των φυτών μετά τη μεταφύτευσή τους στον αγρό ή στο θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων από αυτά εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.

β) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S

γ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.

δ) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή αυτών κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά.

ε) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ, εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσ ης.

στ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

ζ) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο.

η) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου,

θ) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό στην είσοδο του θερμοκηπίου και

ι) εναλλαγή καλλιεργειών με φυτικά είδη που δεν είναι τόσο ευπαθή στον ιό (πχ κολοκυνθοειδή).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016 /2031 οι παραγωγοί υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Η σχετική ενημέρωση της ΔΑΟΚ Δράμας είναι διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία