BACK TO
TOP
Διεθνή

Τα έξι σενάρια γαλλικής μελέτης για αναδιανομή των άμεσων ενισχύσεων

Οι εκδοχές που μελετούν οι Γάλλοι, δείχνουν πως για να αποφέρει καρπούς αυτό το νέο καθεστώς θέλει γενναία δέσμευση πόρων από το φάκελο των άμεσων ενισχύσεων.

3500_2

26
0

Έξι σενάρια βάσει γαλλικής µελέτης για το πώς µπορεί να ενσωµατωθεί η αναδιανεµητική ενίσχυση στα στρατηγικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών, αναλύει ο διεθνούς φήµης αγροοικονοµολόγος και οµότιµος καθηγητής του πανεπιστηµίου Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο, Άλαν Μάθιους. «Για όσες κυβερνήσεις ενδιαφέρονται να δώσουν έµφαση στη στήριξη των µικρών εκµεταλλεύσεων, η αναδιανεµητική ενίσχυση, µπορεί να είναι ένα αποδοτικό εργαλείο», σχολιάζει ο καθηγητής.

Στην τρέχουσα περίοδο, 9 κράτη-µέλη προβλέπουν αναδιανεµητική ενίσχυση, ενώ στη νέα ΚΑΠ το καθεστώς αυτό θα είναι υποχρεωτικό. Αυτά τα κράτη, χρησιµοποιούν ένα ποσοστό του εθνικού φακέλου για να εξασφαλίσουν το ποσό, που κυµαίνεται µεταξύ 0,5 και 15%. Για τα περισσότερα κράτη-µέλη, είναι επιλέξιµα προς ενίσχυση περίπου το 50% των επιλέξιµων εκταρίων.

Σε µία προσπάθεια να βελτιωθεί το καθεστώς αυτό, ο Γάλλος οικονοµολόγος και αναλυτής Vincent Chatellier, διαµόρφωσε έξι σενάρια για τη νέα περίοδο, τρία που βασίζονται στην περικοπή των άµεσων ενισχύσεων για τις µεγάλες εκµεταλλεύσεις και τρία που βασίζονται στην αναδιανεµητική ενίσχυση. Αναλυτικότερα, τα έξι σενάρια όσων αφορά τα οφέλη των µικρότερων εκµεταλλεύσεων µε βάση τα δύο αυτά καθεστώτα έχουν ως εξής:

Καθεστώς περικοπής ενισχύσεων

Το ανώτατο όριο άµεσων ενισχύσεων εισάγεται όπως προβλέπεται στη νοµοθετική πρόταση του Ιουνίου 2018 της Επιτροπής. Η µέγιστη πληρωµή περιορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, ενώ η περικοπή ενισχύσεων εισάγεται µεταξύ 60.000 και 100.000 ευρώ. Παράλληλα, αφαιρούνται από το ποσό της υπολογιζόµενης προς περικοπή ενίσχυση τα εργατικά κόστη. Επωφελούνται εκτάσεις µέχρι 200 εκτάρια. Έτσι, εξασφαλίζονται 30-110 ευρώ ενίσχυση ανά εκµετάλλευση, ένα ποσό µε µηδαµινά οφέλη.

Το ανώτατο όριο εισάγεται στα 60.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, χωρίς  αφαίρεση του κόστους εργασίας. Εισάγονται και ως δικαιούχοι οµάδες αγροτών 2-10 ατόµων. Εξασφαλίζονται 160-500 ευρώ ανά εκµετάλλευση.

Το ανώτατο όριο εισάγεται στα 60.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, χωρίς αφαίρεση του κόστους εργασίας. Εξασφαλίζονται 450-1.500 ευρώ ανά εκµετάλλευση ετησίως.

Αναδιανεµητική ενίσχυση

Το µερίδιο αναδιανεµητικής ενίσχυσης ορίζεται στο 20% του κονδυλίου άµεσων ενισχύσεων και όχι στο 5% όπως αρχικά προέβλεπαν οι γαλλικές αρχές, το οποίο ισοδυναµεί µε πρόσθετη πληρωµή 10 ευρώ ανά στρέµµα για τα πρώτα 520 στρέµµατα. Εξασφαλίζονται 550-940 ευρώ ανά εκµετάλλευση.

Το µερίδιο αναδιανεµητικής ενίσχυσης αυξάνεται στο 30% του φακέλου. Εξασφαλίζονται 920-1.570 ευρώ ανά εκµετάλλευση.

Το µερίδιο αναδιανεµητικής ενίσχυσης αυξάνεται στο 30%, αλλά η µέγιστη έκταση που ωφελείται µειώνεται από τα 520 στα 300 στρέµµατα. Εξασφαλίζονται 1.720-1.920 ευρώ ανά εκµετάλλευση.

Τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά και αφορούν τη γαλλική αγροτική οικονοµία, ωστόσο είναι ενδεικτικά πώς λειτουργούν τα διάφορα καθεστώτα και ποιο απ’ όλα έχει πράγµατι αποτελέσµατα «αναδιανοµής» Όπως φαίνεται και παραπάνω, όσο πιο µικρό είναι το όριο στα στρέµµατα που ενεργοποιούν την ενίσχυση, τόσο περισσότερο θα ευνοούνται οι µικρές εκµεταλλεύσεις, αλλά, θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι, σχολιάζει ο Μάθιους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία