Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Αυτορρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου προβλέπει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ισπανίας

Αλλαγές στον ελαιοκομικό κόσμο φέρνει η έγκριση δύο Βασιλικών Διαταγμάτων από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας, που αφορούν την εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για την έγκριση των επίσημων δοκιμαστών ελαιολάδου καθώς επίσης και νέους κανόνες για την αυτορρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου.

ελαιολαδο_2

70
0

Δοκιμαστικά πάνελ για βελτίωση της οργανοληπτικής αξιολόγησης του  έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Το πρώτο Βασιλικό Διάταγμα φέρνει αλλαγές στους βασικούς κανονισμούς και προϋποθέσεις όσον αφορά την έγκριση των δοκιμαστών των επίσημων πάνελ. Στόχος είναι να επιτευχθεί βελτίωση της λειτουργίας τους και της εκπαίδευσης των μελών και του επιβλέποντος προσωπικού των ομάδων των δοκιμαστών, που υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν αποδεδειγμένα ελάχιστο χρόνο εμπειρίας δύο ετών.  Οι δοκιμαστές θα πρέπει να ορίζονται από την αρμόδια αρχή και να υποβάλλονται περιοδικά σε δοκιμασίες επάρκειας και αξιολόγησής τους. Για το σκοπό αυτό, η αρμόδια αρχή μπορεί να διεξάγει ενέργειες παρακολούθησης, προκειμένου να αξιολογεί την καταλληλότητα των δοκιμαστών αλλά και για να επαληθεύει ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Τέλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή όλων των παραπάνω συγκροτείται συμβούλιο αποτελούμενο από τους επικεφαλής των πάνελ αξιολόγησης.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις έρχονται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα από πλευράς παραγωγών για βελτίωση του επίσημου ελέγχου των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, γεγονός που απαιτεί αυστηροποιήσεις στην επιλογή των δοκιμαστών αλλά και μεγαλύτερες εγγυήσεις όσον αφορά την ομοιομορφία των κριτηρίων με τα οποία αξιολογούνται.

Αυτορρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου

Με την έγκριση του δεύτερου Διατάγματος, το Υπουργικό Συμβούλιο, επιτρέπει την ανάπτυξη της εφαρμογής του άρθρου 167α της Κοινής Οργάνωσης Γεωργικών Αγορών (OCMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καθορισμό των απαιτήσεων και του περιεχομένου ενός προτύπου εμπορίας για το ελαιόλαδο τομέας. Η ανάπτυξη αυτού του μέτρου κατέστη  δυνατή μετά την έγκριση του μεταβατικού κανονισμού που περιλαμβάνει την επέκταση του μηχανισμού που προβλέπεται για τον αμπελοοινικό τομέα, και στον τομέα του ελαιολάδου, όπως είχε ζητήσει η Ισπανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του παρόντος κανονισμού και της μελλοντική Κοινή Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Το εθνικό πρότυπο, που απαιτείται από καιρό από τους εκπροσώπους του τομέα, επιτρέπει την αυτορρύθμιση της αγοράςσε μια καλλιέργεια της οποίας η παραγωγή επηρεάζεται από το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, με εναλλαγή ετών με αποτέλεσμα την εναλλαγή ετών πολύ υψηλής παραγωγής με χρονιές χαμηλών αποδόσεων. Αυτή είναι μια από τις αιτίες της μεγάλης αστάθειας των τιμών, η οποία με τη σειρά της έχει σαφή επίδραση στην οικονομική βιωσιμότητα πολλών από τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, ιδίως τις πιο παραδοσιακές.

Ο παραπάνω κανονισμός θα επιτρέψει στο ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, σε καταστάσεις σαφούς κινδύνου ανισορροπίας της αγοράς, και μετά από διαβούλευση με τις αυτόνομες κοινότητες και εκπροσώπους του τομέα, να επιβάλλει την προσωρινή υποχρεωτική απόσυρση του προϊόντος μέχρι και την επόμενη σεζόν, αλλά και να ορίζει ότι το προϊόν θα προορίζεται για μη διατροφική χρήση.

Πηγή: olimerca.com

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία