
«Κανένας δεν πρέπει να στέκεται χαλαρός ή αδιάφορος» προέτρεψε ο Υπουργός Γεωργίας, θεωρώντας ότι οι εξαγωγές μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της επιβολής δασμών ύψους τουλάχιστον 40% εάν η χώρα αθετούσε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ δασμοί μεγέθους 11% ενδεχομένως να αποτελέσουν το καθεστώς με το οποίο θα περνούν τα σύνορα μια σειρά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ο συνδυασμός της επιβολής δασμών, εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν, η αναστάτωση και οι έλεγχοι στα σύνορα, εκεί που επί του παρόντος δεν επικρατούν, θα σημάνει αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς».
Παρότι χαρακτήρισε «μη τέλειο» το σχέδιο που παρουσίασε η Τερέζα Μέι, εκτίμησε ότι διασφαλίζει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και απομακρύνει την οικονομική αβεβαιότητα, όπως μετέδωσε το bbc.com.
Η Βρετανική Ένωση Αγροτών, από την πλευρά της, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει τα διατροφικά στάνταρντ ενώ ακτιβιστές σε θέματα περιβάλλοντος πρότειναν στον Υπουργό τη δημιουργία ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα που θα παρακολουθεί το κατά πόσο τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία του νερού, του εδάφους, της άγριας ζωής και της ευημερίας των ζώων.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει δρομολογηθεί για τις 29 Μαρτίου 2019, με τους βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ ή κατά του σχεδίου εξόδου που παρουσίασε η Μέι στα μέσα του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου.
Ο Υπουργός Γεωργίας προέτρεψε τους συναδέλφους του στη Βουλή να το στηρίξουν, με το επιχείρημα ότι αυτό εγγυάται την ομαλή μετάβαση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην πρόσβαση στις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις. Από το 2021, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση «να αποδεσμευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή νομοθεσία» ώστε να ακολουθεί τις δικές του προτεραιότητες αναφορικά με τη διαχείριση της αγροτικής γης και την επένδυση σε τεχνολογίες, στις οποίες κατά τη γνώμη του η Ευρώπη αποφάσισε να στρίψει την πλάτη. «Πρόκειται για πραγματικά οφέλη που συνεπάγεται η έξοδός μας από το μπλοκ, που υπονομεύονται σε περίπτωση που επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο Michael Gove είχε ταχθεί ένθερμα υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, θεωρώντας όσους τότε επεσήμαιναν τις παρενέργειες που θα σηματοδοτούσε μια έξοδος χωρίς συμφωνία, ως μέρος ενός «Σχεδίου Φόβου».
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιδοτεί τους αγρότες στα σημερινά ευρωπαϊκά επίπεδα μέχρι το 2022.
Μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ προηγούμενες σχετικές με το θέμα δημοσιεύσεις του agronews.gr.
Πηγή: bbc.co.uk