Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Επιδότηση θρέψης 10 ευρώ/στρέμμα στη Πολωνία, υπό σκέψη η Ελλάδα

Με έτοιμες λύσεις για άμεση αντίδραση στο κύμα ανατιμήσεων στα αγροτικά εφόδια έρχονται ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή αγροτική παρουσία, με τις παρεμβάσεις τους να βρίσκουν έφορο έδαφος στις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 23 Μαρτίου.

Farmers-will-receive-400-euros-per-hectare-for-further-cultivation_2

Πέτρος Γκόγκος

8549
7

Δέκα ευρώ το στρέμμα επιδοτούν το λίπασμα οι Πολωνοί, 40 ευρώ το στρέμμα τα όσπρια οι Ιρλανδοί, ακόμα υπό σκέψη η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, τόσο η Πολωνία όσο και η Ιρλανδία, έχουν ολοκληρώσει πλάνα ενίσχυσης των αγροτών που είναι έτοιμα πλέον να ενεργοποιηθούν και επεκτείνονται στο πεδίο της αγοράς λιπασμάτων αλλά και των σπορών.

Συγκεκριμένα η Πολωνία έχει καταρτίσει σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς λιπασμάτων που ανέρχεται σε 10,6 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 5,3 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, η χώρα προτίθεται να επιδοτήσει τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων με 312 ευρώ τον τόνο. Το πλάνο έρχεται να επιδοτήσει τις ανάγκες θρέψεις των καλλιεργειών, με όριο τα 500 στρέμματα η εκμετάλλευση. Δηλαδή διαμορφώνεται ένα πλαφόν ενίσχυσης στα 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύψει μέρος των εξόδων λίπανσης που επενδύθηκαν και κατά την περίοδο των φθινοπωρινών σπορών. Έτσι, όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις που προέβησαν σε αγορά λιπασμάτων από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 ή σκοπεύουν να αγοράσουν μέχρι και τις 15 Μαΐου του 2022 είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση των δαπανών τους. Το μέτρο εξήγγειλε προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και τότε εκκρεμούσε η έγκριση της Κομισιόν επί του σχεδίου, κάτι που πλέον θεωρείται δεδομένο.

Με 40 ευρώ για όσπρια και καλαμπόκι οι Ιρλανδοί

Σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι επιπλοκές με αλλαγές στον κανονισμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων, το υπουργείο γεωργίας της Ιρλανδίας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους με ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η ενίσχυσή τους με το ποσό των 40 ευρώ το στρέμμα για επιπλέον εκτάσεις που θα σπείρουν με όσπρια, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά σιτηρά και δημητριακά. Βάσει σχεδιασμού, προβλέπεται να δοθεί προτεραιότητα σε παραγωγούς που θα κατευθυνθούν σε καλλιέργειες με μειωμένες απαιτήσεις σε εισροές ή σε όσους σπείρουν γηγενείς ποικιλίες βρώμης, εαρινού κριθαριού και σίτου. Ωστόσο στην περίπτωση του καλαμποκιού γίνεται εξαίρεση και μάλιστα ενδέχεται η καλλιέργεια να επιδοτηθεί με υψηλότερο επίπεδο συντελεστή.

Επιπλέον, προβλέπεται η ενίσχυση να επεκταθεί σε κτηνοτροφικά ψυχανθή όπως ο λούπινος ή το μπιζέλι, με την ενίσχυση εδώ να ανέρχεται σε 30 ευρώ το στρέμμα για κάθε επιπλέον έκταση από αυτήν που είχε δηλωθεί την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον 2 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα δοθούν για την ενίσχυση 160.000 στρεμμάτων βοσκοτόπων.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

24-03-2022 21:54Μαυρο στων Μαυρογυαλουρο

Τετοιοι που είμαστε αυτούς πρέπει να έχουμε, να μην μας φαίνεται παράξενο.

Απάντηση

24-03-2022 21:32Kostas

Μόλις διάβασα ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής των Ελλήνων για το 2022 είναι μόνο 144.200.000 Ευρώ! Λίγα είναι! Βάλτε κάτι ακόμα για εκείνους που αγωνίζονται για τους Έλληνες και την αγροτιά! Τώρα τελευταία νιώθω ότι κολυμπάω σε έναν ωκεανό υποσχέσεων, και δεν έχω δει ούτε ένα Ευρώ!Δεν πειράζει, θα ρθουν και χειρότερες μέρες!

Απάντηση

24-03-2022 14:34Θανάσης

Εμείς εδώ το ΦΠΑ στο 6% κοροϊδία πράμα. Και θα θα θα ο φόρος στο πετρέλαιο. Και έρχεται και ο Τσίπρας να βγω εγώ να σας σώσω Και εκεί λες μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Είμαστε καταδικασμένοι ούτως ή άλλως.

Απάντηση

24-03-2022 13:59ΑΓΡΟΤΗΣ

Μητσοτάκης και πάλι Μητσοτάκης

Απάντηση

24-03-2022 11:14ΑΓΡΟΤΗΣ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σκέφτονται πως θα μας ξεκανουν αυτοί εδώ αν υπήρχε Θεός έπρεπε να έχει ρίξει φωτιά να τους έχει καψει όπως έκαψαν αυτοί εμάς

Απάντηση

24-03-2022 10:04Teo

Και εγώ είμαι υπό σκέψη να τα παρατήσω..οπως και χιλιάδες άλλοι αγρότες...ας φάνε τη βαριά βιομηχανία Τους...τους σιχάθηκα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία