BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ο Αυγενάκης φέρνει ανακατανομή πόρων λόγω έλλειψης τσεκ

Στα 236 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από τον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων στο ΠΑΑ, οφείλονται τα μειωμένα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προαναγγέλοντας ουσιαστικά αλλαγές στην τροποποίηση του φακέλου της ΚΑΠ. 

avgkriti

19
23

Η εξισωτική έφαγε το τσεκ υποστηρίζει ο Αυγενάκης και φέρνει ανακατανομή πόρων

Σημειώνεται βέβαια πως τα 236 εκατ. ευρώ που είναι ουσιαστικά ένα ποσοστό ύψους 10% του φακέλου των άμεσων, μεταφέρθηκαν στο ΠΑΑ για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ την περασμένη προγραμματική περίοδο το ποσοστό μεταφοράς ήταν 5% για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Εφόσον προχωρήσει η οποιαδήποτε αλλαγή στην τροποποίηση της ΚΑΠ, μπορεί μεν να αυξηθεί η βασική, ωστόσο θα «φαγωθούν» κονδύλια από τα προγράμματα του ΠΑΑ, καθώς η εξισωτική αποζημίωση είναι δεδομένη ανά έτος και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η μεταφορά 10% των πόρων από τις άμεσες στο ΠΑΑ ήταν κάτι που είχαν προτείνει οι σύμβουλοι του στρατηγικού σχεδίου ώστε να αποκτήσουν τα διορθρωτικά προγράμματα τη βαρύτητα που χρειάζεται και να αυξηθούν τα κονδύλια για μέτρα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες κ.λπ. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

  • Αυγενάκης: Στόχος μας ένας ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με δικαιοσύνη, διαφάνεια, συνέπεια και ταχύτητα 
  • Προσπάθεια για να μειωθούν τα ποσά που μεταφέρονται στον Πυλώνα ΙΙ 
  • Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο υπουργών και τη συνάντηση των EYMED-9

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ καταβάλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον πυλώνα Ι του ΠΑΑ, ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο KΡΗΤΗ ΤV, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά, εφέτος, 236 εκατ. από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσά που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.

Αναφερόμενος στα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενίσχυσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης εντόπισε δύο βασικά:

Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει. Και, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που  δικαιούντο οι αγρότες.

Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι αυτοί ήταν και οι λόγοι που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, τόνισε, αυτό απαιτεί χρόνο. 

Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα εκσυγχρονιστεί ο Κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στη Σχολή της Μεσσαράς, είπε ότι στόχος του είναι να γίνει πρότυπο Σχολής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για ανάσταση της Σχολής. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επαναλειτουργήσει και η Σχολή Ασωμάτων για την Κτηνοτροφία.

Σε ό,τι αφορά στη σύσκεψη που έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ολλανδική εταιρεία HVA, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, επισήμανε ότι το 87% των υδάτων χρησιμοποιείται για άρδευση στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από έναν ενιαίο φορέα. Η κατάσταση στην Κρήτη, είπε, είναι καλύτερη από τη Θεσσαλία, γιατί στην Κρήτη υπάρχει ένα πρώτο masterplan, και καταγραφές των δυνατοτήτων των υπαρχόντων υποδομών από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Όπως επισήμανε ο υπουργός, η Ολλανδική εταιρεία HVA ανάλαβε στους επόμενους τέσσερις μήνες να καταθέσει χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων για τη χρήση των υφισταμένων έργων και τη κατασκευή νέων, αλλά και το πώς το ένα έργο θα λειτουργεί υποστηρικτικά του άλλου.

Στο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες

Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει, αύριο, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. 

Απόψε το βράδυ θα παραστεί σε σύσκεψη των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, που θα γίνει στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας που οργανώνει ο Ιταλός ομόλογός του Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών, ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Τσεχίας.

 

Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

21-11-2023 14:50Αστραπογιαννος

Η αναδεανεμιτικη φίλε μου δεν βολεύει τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες!Διάβασε καλύτερα τη νέα ΚΑΠ....

Απάντηση

21-11-2023 08:39Γιώργος

Γιατί οι πληρωμές γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν ξαναπάνε όπως τα παλιότερα χρόνια που γινόταν από την δαοκ από την κάθε περιφέρεια και δεν υπήρχανε λάθη τώρα με ποιον σύγχρονο εξοπλισμό υπάρχουν τραγικά λάθη εννοείται πως δεν φταίει ο πρωθυπουργός δεν φταίει ο υπουργός κανένας υπουργός και πρωθυπουργός η αριστερός η δεξιός θέλει να υπάρχουν τέτοια προβλήματα

Απάντηση

21-11-2023 01:28Sakis

Να είσαι φτωχός κ να δουλεύεις για μια αξιοπρεπής ζωή είναι επιτυχία,αλλά να είσαι ο Αυγενακης να έχεις χρήμα κ να είσαι τόσο αποτυχημένος είναι κατάντια. Απορώ αν δεν ήταν πολιτικός τι σκατα θα είχε καταφέρει?

Απάντηση

20-11-2023 18:11papousadiavastos

Τώρα σοβαρά ο Λευτεράκης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης....είμαστε σοβαροί. Ο τύπος κάνει μόνο για μαριονέτα του παχουλού ηθικού αγοριού. Τελικά θα φάτε καλά απ' ότι φαίνεται ...από την κυβέρνηση των αρίστων. Καλή χώνεψη.

Απάντηση

20-11-2023 17:52eletheras boskis

αρχές Δεκεμβρίου έρχονται οι ελεγκτές της OLAF, από τις Βρυξέλλες, για να ελέγξουν τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. . Για να δούμε , ποιος θα έχει δίκιο ?ο ΟΠΕΚΕΠΕ που λέι ότι εγώ πληρώνω αυτά που έχεις νομοθέτηση εσυ . Η το υπαατ που λέει λοιπουν χρήματα και δεν έκανες σωστά της πληρωμές. Πλησιάζει ο καιρός Και σε αυτά τα βιολογικά λίγο έλεγχος γιατί πολύ βιολογικό θυγονται κ οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητες κρίμα είναι . . .

Απάντηση

20-11-2023 15:51Έλλην

Αυτή η χώρα έχει πρωθυπουργό η ασχολείται μόνο με τα κουνουπίδια αυτό το κουνουπίδι που έβαλε για υπουργό αγροτικής ανάπτυξης τον ακούει τι λέει και τι κάνει έχει καταστρέψει τον πρωτογενή τομέα και ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα να τον στείλει σπίτι του

Απάντηση

20-11-2023 15:15Απελπισμένος Αγρότης

Όσοι είστε νέοι σε ηλικία και έχετε άκρες καλές στο εξωτερικό φύγετε να γλιτώσετε γιατί μετά θα χτυπάτε τα κεφάλια σας όπως το χτυπάω εγώ τώρα. Εκεί θα παίρνετε το μισθό κάθε μήνα και δεν θα κρέμεστε ούτε από τα τσογλάνια Αυγενάκηδες ούτε από Μητσοτάκηδες. Οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες θα εξαφανιστούν.

Απάντηση

20-11-2023 14:59Απελπισμένος Αγρότης

Είστε τομάρια κλέφτες απατεώνες ψεύτες και κοτζαμπάσηδες. Μας κλέβετε από παντού. Δεν υπάρχει παραγωγικό μοντέλο στην πρωτογενή παραγωγή. Κατσαπλιάδες κομματόσκυλα λυμαίνονται τις περισσότερες επιδοτήσεις και τα βιολογικά οι περισσότεροι με εικονικές καλλιέργειες. Δεν ξέρετε τι σας γίνετε. Όλα ρουσφέτι και συντεχνίες. Αν μπορούσα θα έφευγα από τη χώρα και θα άλλαζα καθ υπηκοότητα να μην έχω σχέση με τη μπασταρδοφάρα σας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-11-2023 14:33Γιωργος

Εφαγα-εφαγες-εφαγε-φαγαμε-φαγατε-φαγανε.....νταξει το κλινατε το ρημα;;;;;μην κουραζεστε τοσο πολυ και πλευριτωσετε.σας εφαγε η πολλη δουλεια,κοπηκατε!!!!!!!!ου να χαθειτε γαιδουρια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-11-2023 14:11Μάριος

Ψέματα και πάλι!!!! Μόνο ψέματα τίποτα άλλο!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα