BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με διορθωτικές πληρωμές ο Ιανουάριος μέχρι τις πρώτες συνδεδεμένες ενισχύσεις

Με διορθωτικές πιστώσεις φαίνεται πως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά, σε µια προσπάθεια των αρµοδίων – µετά και τις ανακατατάξεις ανωτάτων στελεχών – να αµβλύνουν τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου επί των απογοητευτικών για άλλη µία φορά πληρωµών.

6-7_pin_2

Ελένη Δούσκα

11738
24

Και µπορεί να πληρώθηκε µια εβδοµάδα νωρίτερα από το συνηθισµένο η εξισωτική αποζηµίωση, προκειµένου να ισοφαριστούν οι απώλειες που αντίκρυσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στους λογαριασµούς τους από την εξόφληση της βασικής και την αναδιανεµητική, ωστόσο ούτε αυτό φάνηκε αρκετό. Οι πιστώσεις γράφτηκαν, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 22 ∆εκεµβρίου, όµως όσοι παραγωγοί δεν είχαν λογαριασµό στην τράπεζα Πειραιώς πληρώθηκαν πέντε µέρες αργότερα. Αλλά και όταν πληρώθηκαν, τα νούµερα έδειξαν µία µείωση της τάξης του 25% στη βασική ενίσχυση σε σχέση µε προηγούµενα χρόνια, αλλά και µια πληρωµή κατά 110 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προγραµµατισµένα. Λιγότερα ήταν και τα χρήµατα που πιστώθηκαν για την αναδιανεµητική ενίσχυση, αφού «ακούγεται» ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διασταυρώσεις, µε αποτέλεσµα το ποσό που «λείπει» να µεταφέρεται για αργότερα, αν όχι στην εκκαθάριση του Ιουνίου.

Έτσι, µέσα στον Ιανουάριο θα ανοίξει ξανά το σύστηµα για διοικητικές πράξεις, προκειµένου να γίνουν και οι όποιες διορθώσεις ούτως ώστε να ακολουθήσουν κάποιες νέες πληρωµές. Αυτό που ακόµα δεν έχει γίνει γνωστό είναι το αν θα δροµολογηθεί µια µαζική πληρωµή ή θα κινηθούν στη γνωστή «τακτική» όποιες διορθώσεις περνάνε, βγάζουν λίστα πληρωµής και µπαίνουν στους λογαριασµούς των δικαιούχων παραγωγών. Ο πρώτος µήνας του χρόνου κατά το σύνηθες κυλά χωρίς µεγάλες πιστώσεις, µέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οπότε και προγραµµατίζεται η πληρωµή της πρώτης δόσης των συνδεδεµένων ενισχύσεων, στις οποίες περιλαµβάνεται και το σκληρό σιτάρι, που αφορά µεγάλη µερίδα του αγροτικού κόσµου.

Απορρίψεις αιτούντων επί της βασικής

Αυτό που αξίζει να σηµειωθεί σχετικά µε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης είναι ότι φέτος για πρώτη χρονιά εφαρµόσθηκε καθολικά σε όλη τη χώρα το monitoring (τηλεπισκόπιση µε χρήση δορυφορικών εικόνων), ενώ και η ενεργοποίηση των ΠΕ1 – Βοσκότοπων έγινε µε την τήρηση της προϋπόθεσης της κατοχής ζώων από τους αιτούντες και εφαρµόσθηκαν οι ανάλογες µειώσεις και αποκλεισµοί σε αιτούντες χωρίς ζώα. Αυτό, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σηµαίνει ότι η πληρωµή υπολογίσθηκε ξεχωριστά για κάθε κατηγορία δικαιωµάτων ΠΕ1, ΠΕ2, ΠΕ3 και ότι λόγω µη κατοχής ζώων για ενεργοποίηση βοσκοτόπων, µηδενίστηκαν οι πληρωµές για 4.406 δικαιούχους κατόχους ΠΕ1 δικαιωµάτων ύψους 5.984.979 ευρώ, διότι δεν διέθεταν σύµφωνα µε το ΣΣΚΑΠ τα απαραίτητα ζώα για την ενεργοποίηση τους. Από τις καταστάσεις πληρωµής εξαιρέθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες παραγωγών µε συνολικό απορριπτόµενο ποσό 11.952.870,23 ευρώ. Ειδικότερα, από την πληρωµή έµειναν εκτός:

  • 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς την δικαιοσύνη για διερεύνηση δηµιουργίας παράτυπων διαδικασιών λήψης ενισχύσεων.
  • 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονοµίας µόλις 53 θανούντων µε εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές µεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια συνολικής έκτασης 234.000 στρεµµάτων. Ερευνάται η συµµετοχή ορισµένων ΚΥ∆.
  • 1.241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δηµιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων ένεκα καταγγελιών και έρευνας από άλλες αρχές εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • 102 ΑΦΜ για προσκόµιση σκαναρισµένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών αντί παραστατικών νόµιµης χρήσης.

Αιτήµατα πληρωµής για το Μέτρο 9 της Σύστασης Οµάδων Παραγωγών µέχρι 29 Μαρτίου 2024

Η προθεσµία υποβολής των αιτηµάτων πληρωµής για τους δικαιούχους του Μέτρου 9 «Σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών» παρατείνεται µέχρι τις 29 Μαρτίου 2024, µε νέα τροποποιητική απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρµογής ΠΑΑ. Υπενθυµίζεται ότι το Μέτρο 9 στοχεύει στη συσπείρωση των παραγωγών σε οµάδες ή οργανώσεις, µε σκοπό να µπορέσουν να αντιµετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγµατευτική τους δύναµη µέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγµατευόµενου προϊόντος, να διευρύνουν τον αριθµό των πιθανών αγοραστών και να µειώσουν το ανά παραγωγό κόστος επενδύσεων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

09-01-2024 18:49Nia

Πολλοί δηλώνουν χωρίς να έχουν συμβόλαια και παίρνουν επιδοτήσεις..να δηλώνουν με συμβόλαια προτείνω στον Οπεκεπε γιατί το κλέψιμο πάει σύννεφο..φτιάχνεις δικά σου τοπογραφικά τα βάζεις στο Ε9 και παίρνεις επιδοτήσεις χωρίς να έχεις χωράφια και κλέβεις αυτόν που πραγματικά έχει

Απάντηση

02-01-2024 23:18Γιαγκος

Δλδ τα ποσα που λέει στο gov.gr στο πύλη θα ας στα βάλλουν τώρα στη συμπληρωματική η μπα ; Αν ξερει κάποιος να μ πει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-01-2024 23:13Ανώνυμος

ΔΕΝ ΝΤΡΈΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΊΤΕ ΑΦΉΣΑΤΕ ΤΟ ΚΌΣΜΟ ΑΦΡΑΓΚΟ

Απάντηση

02-01-2024 21:54Αντωνης

Ακούστε καλά γελοία υποκείμενα που γράφεται τα άρθρα χωρίς να ξέρετε από που βγαίνει ο ήλιος η εξισωτική πληρώθηκε για κάποιους όχι σε όλους όπως αναφέρει η εγκύκλιος η Ευρώπη και το gov όποτε προσέξτε τι γράφεται και μην περνάτε υποσυνείδητα μηνύματα στον κόσμο για να αποδεχτούν τα ψέματα σας πληρώστε τον Ιανουάριο ότι οφείλεται να δώσετε στον αγροτικό κόσμο κλέφτες ανίκανοι γιατί θα τρελαθεί ο αγρότης και μαζί θα ξεσηκώσει κ αλους και τότε βρείτε καράβια Καλόπαιδα υποκριτές ψεύτες μαριονέτες

Απάντηση

02-01-2024 21:48Αντωνης

Ακούστε καλά γελοία υποκείμενα που γράφεται τα άρθρα χωρίς να ξέρετε από που βγαίνει ο ήλιος η εξισωτική πληρώθηκε για κάποιους όχι σε όλους όπως αναφέρει η εγκύκλιος η Ευρώπη και το gov όποτε προσέξτε τι γράφεται και μην περνάτε υποσυνείδητα μηνύματα στον κόσμο για να αποδεχτούν τα ψέματα σας πληρώστε τον Ιανουάριο ότι οφείλεται να δώσετε στον αγροτικό κόσμο κλέφτες ανίκανοι γιατί θα τρελαθεί ο αγρότης και μαζί θα ξεσηκώσει κ αλους και τότε βρείτε καράβια Καλόπαιδα υποκριτές ψεύτες μαριονέτες

Απάντηση

02-01-2024 18:42Βέρα

Τι γίνεται με τις δασώδεις;.Μιλάμε για το 2022 πότε θα πληρώσουν;

Απάντηση

02-01-2024 10:16γιαννης

Πηρα τα μισα σχεδον δηλαδη - ενα 40-45% απο ολες τις χρονιες. εχει συμβει και σε εσας φετος και περνατε τα ιιδα βάσανα η είναι τίποτα παράξενο με εμένα; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-12-2023 18:58eleni

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΈΡΟΥΝΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΙΣΑ ΙΣΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΨΙΜΟ ΘΕΝΕ Κ ΟΙ ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-12-2023 22:08ΗΛΙΑΣ

Σαν τη συμπληρωματική πληρωμή που θα γινόταν μετά το μπάχαλο της προκαταβολής τον Οκτώβρη ένα πράγμα;;; Όσοι την είδαν να έρχεται το ίδιο να περιμένουν και τώρα. Καλή χρονιά σε όλους! Υγεία και δύναμη!

Απάντηση

30-12-2023 18:53Αγροτκτφοε

Πεστε την αλήθεια στον κόσμο για τι ισχυει με την ΚΑΠ να μην περιμενουν άδικα ο κόσμος γιατί απ ότι φαίνεται υπάρχει άγνοια. Δυστηχως τα υψηλά δικαιώματα της βασικής είχαν μεγάλη μείωση για να επελθη το 2026 η συγκληση. Από το2027 δεν θα υπάρχουν ιστορικά δικαιώματα τέλος. Αυτά που απομένουν είναι τα χωραφια τα κίτρινα απ το μονιτοριγκ κ απαιτούνται φωτογραφίες τα οποία θα πληρωθουν μάλλον πριν τις εκλογές. Το φαγοπότι με τις επιδοτήσεις τελείωσε για όλλους μας. Καλλη χρόνια σε ολλους

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα