BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

«Σφράγισε» το πακέτο Μητσοτάκη, εκτός όσοι δεν πήραν έγκριση έως 30 Ιουνίου, βαραίνει ευθύνη και τις ΔΑΟΚ

Όλες οι αιτήσεις για παροχή στήριξης μέσω του Μέτρου 23, εξετάζονται και εγκρίνονται αυστηρά έως τις 30 Ιουνίου 2025 βάσει του Καν ΕΕ 2024/3242, με το πρόγραμμα να μην δύναται να ξανανοίξει.

metro_23-agronews

Γιώργος Κοντονής

7988
0

Αυτό σημαίνει πολύ απλά βάσει των κοινοτικών κανονισμών, πως όποιος εγκρίθηκε έχει πλέον να περιμένει μόνο τα χρήματα που φαίνονται ήδη στο σύστημα (τελική διορία 31 Δεκεμβρίου 2025 για την πίστωση), και όποιος έμεινε απ’ έξω με ευθύνη δική του ή ακόμη και της ΔΑΟΚ/Περιφέρειας που δεν προσκόμισε τα απαραίτητα στοιχεία μείωσης παραγωγής που έπρεπε όταν ετοιμαζόταν το Μέτρο, να μένει με τον... μουτζούρη.  Εκτός και αν δικαιωθεί στην περίοδο ενστάσεων η οποία διαρκεί 5 ημέρες και ξεκινάει μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων. 

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Αυτή είναι η πραγματικότητα, εκτός και αν υπάρχει κάποιο «παραθυράκι» το οποίο δεν ορίζεται στον κανονισμό και το γνωρίζουν μόνο οι ιθύνοντες που υπόσχονται άνοιγμα ξανά του Μέτρου.

Παράπονα υπάρχουν πολλά για την μη ένταξη περιοχών ή κλάδων, όπως για παράδειγμα είναι οι αμπελουργοί Αττικής που το 2023 είχαν έτσι και αλλιώς μειωμένη παραγωγή και το 2024 εμφάνισαν παρόμοια εικόνα βάσει των δηλώσεων συγκομιδής και άρα η Περιφέρεια δεν απέστειλε τα στοιχεία που όφειλε. Και στην Αρκαδία υπάρχουν πολλά παράπονα με σωρό απορριπτόμενων αιτήσεων, καθώς ενώ τουλάχιστον 1.671 παραγωγοί φαίνεται ότι είχαν παραδεκτές αιτήσεις με συγκεκριμένα ποσά ενίσχυσης, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025, τουλάχιστον 1.139 από αυτούς διαπιστώσαν ότι τα εγκεκριμένα ποσά έχουν «εξαφανιστεί» από το σύστημα παρότι οι αιτήσεις τους παραμένουν παραδεκτές και έχουν υποστεί διαπιστωμένες ζημιές. Παράλληλα δεν μπήκαν στο πρόγραμμα ροδάκινα και νεκταρίνια Ημαθίας, Πέλλας που επλήγησαν από βροχοπτώσεις πέρσι το καλοκαίρι, ενώ εκτός έμεινε επίσης ο καπνός κ.α..

Τι ορίζει ο Καν ΕΕ 2024/3242  για το Μέτρο 23

Άρθρο 6α «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς, δασοκαλλιεργητές και ΜΜΕ που επλήγησαν ιδιαίτερα από φυσικές καταστροφές» παράγραφος 5:

«Η στήριξη βάσει του παρόντος άρθρου λαμβάνει τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025.Το επίπεδο των πληρωμών μπορεί να διαφοροποιείται ανά κατηγορίες δικαιούχων, με βάση αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια.»

Μέτρο 23 και την επόμενη διετία, υπό προϋποθέσεις

Αντίστοιχο Μέτρο 23 µπορεί να ανοίξει στην για τα έτη 2025 και 2026 µόνο µε σχετική τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου, µετά την τελευταία αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισµού (Omnibus). Σηµειώνεται πως το Μέτρο που άνοιξε ήταν µέσω του περασµένου ΠΑΑ 2014-2022.

Οι αποζηµιώσεις αυτές παρέχονται σε αγρότες που έχουν υποστεί άµεσα ζηµία που έχει ως αποτέλεσµα την καταστροφή τουλάχιστον του 30% της µέσης ετήσιας παραγωγής τκατά την προηγούµενη τριετία ή ενός τριετούς µέσου όρου που βασίζεται στην προηγούµενη πενταετία, εξαιρουµένης της υψηλότερης και της χαµηλότερης τιµής. Οι απώλειες υπολογίζονται είτε σε επίπεδο εκµετάλλευσης, είτε σε επίπεδο δραστηριότητας της εκµετάλλευσης στον σχετικό τοµέα είτε σε σχέση µε την συγκεκριµένη περιοχή. Το πρόγραµµα αυτό µπορεί  να χρηµατοδοτηθεί είτε από τις άµεσες ενισχύσεις είτε από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχετική κοινή ανακοίνωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας  και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και για την εξαίρεση παραγωγών από το Μέτρο 23 έχει ως ακολούθως: 

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η ΕΝΩΣΗ» και το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγρ. Αν. & Τροφίμων κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους,  για την αδικαιολόγητη εξαίρεση των παραγωγών της Αρκαδίας από το Μέτρο 23 της ΚΑΠ, παρά το γεγονός ότι 1671 παραγωγοί υπέβαλαν αιτήσεις και υπήρξαν διαπιστωμένες ζημιές και ζητούν άμεση αποκατάσταση της διαγραφής των ενισχύσεων και διασφάλιση ισότιμης και διαφανούς εφαρμογής του μέτρου.

Πιο αναλυτικά η παρέμβαση αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας και το Επιμελητήριο Αρκαδίας, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τον αιφνιδιαστικό και αδικαιολόγητο αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των γεωργών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας από την οικονομική ενίσχυση του Μέτρου 23.

Το εν λόγω μέτρο, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023–2027, έχει στόχο την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις) μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παρά το γεγονός ότι:

  • 1671 παραγωγοί της Αρκαδίας υπέβαλαν παραδεκτές αιτήσεις, με καταγεγραμμένα ποσά ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ,
  • Υπήρξαν διαπιστωμένες ζημιές σε σειρά καλλιεργειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, μελισσοκομία, αμυγδαλιές, φασόλια, αραβόσιτος),
  • Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν μέσω της επίσημης πλατφόρμας ότι είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση,

εντούτοις, την 1η Ιουλίου 2025, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 1139 εξ αυτών είδαν να εξαφανίζονται τα ποσά αποζημίωσης από το σύστημα, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή επαρκή τεκμηρίωση.

Η μόνη κατηγορία καλλιέργειας που φαίνεται να παραμένει δικαιούχος είναι οι καστανιές, μετά από εισήγηση της ΔΑΟΚ Αρκαδίας, η οποία φέρεται να υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν ζημιές άνω του 30% για τις υπόλοιπες καλλιέργειες — γεγονός που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίζεται σε δημοσιεύματα στον Τύπο και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι αγρότες μας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η ενέργεια αυτή παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και θέτει εν αμφιβόλω τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του εν λόγω προγράμματος. Ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης περιοχής όπως η Αρκαδία, χωρίς σαφή αιτιολόγηση και μετά από αρχική έγκριση των αιτήσεων, πλήττει το κύρος του θεσμού, διαλύει την ελπίδα των αγροτών για δίκαιη μεταχείριση και εντείνει την αγανάκτηση σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ζητούμε:

Άμεση αποκατάσταση της αυθαίρετης διαγραφής των επιλέξιμων ενισχύσεων για τους παραγωγούς της Αρκαδίας.

Διασφάλιση της ισότιμης και διαφανούς εφαρμογής του Μέτρου 23 για όλους τους πληγέντες παραγωγούς της χώρας.

Η Αρκαδία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση — ζητά ισονομία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή συνεργασία".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία