Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Με χαμηλά δικαιώματα  ενίσχυσης 1 στους 3 αγρότες, στα 206  εκατ. η διαφορά στο τσεκ

Με την ίδια αξία δικαιωµάτων του 2020 τα οποία θα διατηρήσουν πλήρως την ιστορικότητά τους θα πληρωθούν και φέτος οι αγρότες και έτσι 210.000 εκµεταλλεύσεις θα συνεχίσουν να επιδοτούνται µε στρεµµατικά ποσά χαµηλότερα από το µέσο όρο, βάσει της απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη µεταβατική ΚΑΠ.

4-5_pin_5

Γιώργος Κοντονής

15526
10

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα για τα σενάρια σύγκλισης στη μεταβατική περίοδο 2021-2022, κεντρικό συμπέρασμα ήταν πως στην περίπτωση εξίσωσης της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων, θα μεταβιβαστούν, από εκμεταλλεύσεις που σχεδόν στο σύνολο τους είναι μικρού οικονομικού μεγέθους, ποσά 206 εκατ. ευρώ βασικής και πράσινης ενίσχυσης (σε σύνολο 1,566 εκατ. ή 13,1% του συνόλου). Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 206 εκατ. ευρώ είναι τα επιπλέον χρήματα που απορροφούν ετησίως οι έχοντες ιστορικά δικαιώματα. 

Αντίθετα, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση πως το 2022 θα «προσδιορισθεί άµεσα το µέγιστο δυνατό ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης», αποφεύγοντας ωστόσο να ορίσει το σχετικό νούµερο. Πάντως, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το 2022 θα αποτελέσει απλά την αφετηρία ενός νέου κύκλου σύγκλισης η οποία θα συνεχιστεί τη νέα περίοδο. Σε καµία περίπτωση λοιπόν δεν φαίνεται άµεσα στον ορίζοντα η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, παρά το γεγονός πως µε βάση τον µεταβατικό κανονισµό (Καν (ΕΕ) 2020/2220, Άρθρο 9, παράγραφος 5) το µέγιστο δυνατό ποσοστό σύγκλισης είναι 100%.

Να σηµειωθεί εδώ πως 206 εκατ. ευρώ ετησίως (βασική και πρασίνισµα) κατευθύνεται σε εκµεταλλεύσεις µε µεγαλύτερη αξία δικαιωµάτων από το µέσο όρο (ιστορικά). Όπως και να έχει οι σχετικές αποφάσεις για το επόµενο έτος ενισχύσεων θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως την  1η Αυγούστου 2021. Τα κύρια σηµεία από το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ το πνεύµα του οποίου φιλοξένησε η Agrenda την περασµένη εβδοµάδα έχουν ως εξής:

«Αν και η µεταρρυθµιστική ατζέντα της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και η πολιτική της βούληση προσανατολιζόταν στην εφαρµογή της σύγκλισης από την εφετινή χρονιά, η καθυστέρηση της ψήφισης του µεταβατικού κανονισµού της Ε.Ε. (ο οποίος ψηφίστηκε στις 23 ∆εκεµβρίου το 2020) που αποτελεί το θεσµικό πλαίσιο για τις εθνικές επιλογές, το ασφυκτικό περιθώριο υποβολής των προτάσεών µας µέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, και η ανάγκη πρότερης προεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, δεν µας παρείχε ασφαλές χρονικό διάστηµα για την πλήρη και ορθή επεξεργασία στοιχείων [...].

Ωστόσο, εργαζόµαστε εντατικά [...], ώστε να προσδιορισθεί άµεσα το µέγιστο δυνατό ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 5 µήνες από σήµερα, ως επιλογή µας για το επόµενο έτος, 2022. [...] Μόλις ολοκληρωθεί η στρατηγική µελέτη που εκπονείται, θα σας ανακοινώσουµε τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης της επέκτασης αυτού του σχεδιασµού σύγκλισης στη νέα προγραµµατική περίοδο της ΚΑΠ (2023-2027).».

Λίγες ώρες µετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Στάθης Κλωνάρης καθηγητής και επικεφαλής της οµάδας του Γεωπονικού Αθηνών που έχει αναλάβει το έργο υποστήριξης της νέας ΚΑΠ ανέφερε σχετικά µε την ιστορικότητα των ενισχύσεων ότι «έχει παρέλθει η εποχή εκείνη», κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ηµερίδας του σωµατείου «ΟΜΦΑΛΟΣ». Όπως είπε «είναι γεγονός ότι σήµερα υπάρχει φοβερή αδικία στις ενισχύσεις. Είναι πραγµατικότητα ότι δύο παραγωγοί για παράδειγµα µπορεί να συνορεύουν και  ενώ να παράγουν το ίδιο προϊόν όπως σιτάρι ο ένας να παίρνει ενίσχυση 180 ευρώ το στρέµµα και ο άλλος 35 ευρώ το στρέµµα».

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

02-03-2021 10:07Μαρια Βαρδακη

Όλο τα ίδια και τα ιδια οποία κυβέρνηση και αν έρθει. Εδώ έχουμε αγρότες που έχουν πεθάνει και σηνεχιζουν τα παιδια τους να περνούν της επιδότησης Χορις να είναι καν στο Ελληικο κράτος. Ενώ άλλοι Χορις ζώα επειδή έχουν γεραση η έχουν πεθανη σηνεχιζουν να περνούν της επιδότησης και να κρατούν και τα δικέοματα μη αφήνοντας νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Τίποτα δεν αλλάζει στο ελλανισταν δηστιχος.

Απάντηση

28-02-2021 07:40ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αγροτης Ειδικου Καθεστωτος (ειναι σε διαβουλευση του ΥΠΑΑΤ ) θα αποζημιωνεται απο ΕΛΓΑ με 50%. Η καταβολη του ασφαλιστρου θα ειναι 50? Διαφορετικα ειναι αδικο Το δικαιωμα 20% να γινει 50%. Εναλακτικη λυση:Αποδεσμευση απο τον Ελγα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία