
Στο φουλ των εργασιών του «κεντήματος» του μαστιχόδεντρου βρίσκονται οι παραγωγοί Μαστίχας στη Χίο, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Πρόκειται για τη πιο σημαντική φάση παραγωγής μαστίχας, καθώς τα δέντρα «δακρύζουν» στα σημεία των επιφανειακών τομών, για να ακολουθήσει το δεύτερο «κέντημα» για ακόμα 5 με 6 εβδομάδες.
Η Χίος είναι γνωστή από την αρχαιότητα για το δέντρο της με το «κρυστάλλινο δάκρυ», την περίφημη μαστίχα. Πρόκειται για ένα ρετσίνι εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια, που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά των μαστιχόδενδρων. Το ιδιαίτερο μικρόκλιμα της περιοχής, με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις, τη μεγάλη ηλιοφάνεια και την ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους είναι υπεύθυνο για τον ευτυχή συνδυασμό των συστατικών της μαστίχας, συνθέτοντας ένα μοναδικό προϊόν.
Η καλλιέργεια της μαστίχας, είναι μία παραδοσιακή καλλιέργεια, πέρασε από γενιά σε γενιά και διαμόρφωσε το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και φυσικό τοπίο των Μαστιχοχωρίων, των χωριών, δηλαδή που βρίσκονται στην περιοχή όπου ευδοκιμούν τα μαστιχόδενδρα. Μάλιστα, οι παραγωγοί μαστίχας από τα Βυζαντινή περίοδο είχαν ιδιαίτερα προνόμια, καθώς ήταν οι μόνοι που γνώριζαν πώς να καλλιεργήσουν το δέντρο, να το κεντήσουν κατάλληλα, να το περιποιηθούν και να επεξεργαστούν τα δάκρυα. Μέχρι και σήμερα επιβιώνουν γλωσσικές εκφράσεις, θρύλοι και παραδόσεις που έχουν σχέση με τη μαστιχοκαλλιέργεια, η οποία εντάχθηκε, το 2014, από την UNESCO, στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Να σημειωθεί ότι ,η μαστίχα Χίου διαπρέπει και στο εξωτερικό, ενώ δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί, για να γνωρίσουν τη μοναδική αυτή καλλιέργεια και κάποιοι εξ αυτών συμμετέχουν στις εργασίες του «κεντήματος», ως πολιτιστικό δρώμενο.
Όσον αφορά το προϊόν, η παραγωγή του 2019 έπιασε το ρεκορ του 1972, καθώς παραδόθηκαν στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου 182 τόνοι μαστίχας.