
Τα υγιή φυτά εξασφαλίζουν θρεπτικές τροφές τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα, ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Αντίθετα, οι φυτικές ασθένειες και τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων και να πυροδοτήσουν επιδημίες ζωονοσογόνων νοσημάτων, που μεταδίδονται μέσω επιβλαβών παθογόνων οργανισμών.
Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση παρασίτων, ωστόσο η ανεξέλεγκτη ή λανθασμένη χρήση τους οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας, ρύπανση του περιβάλλοντος, απορρύθμιση οικοσυστημάτων, κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα παράσιτα.
Τα φυτά είναι πηγή ζωής – εξαρτόμαστε από αυτά για το 80% της διατροφής μας και για το 98% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Παρ’ όλα αυτά, έως και το 40% των καλλιεργειών καταστρέφεται από παράσιτα, υπονομεύοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για επισιτιστική ασφάλεια, απειλώντας τη βιοποικιλότητα και πλήττοντας οικονομίες και μέσα βιοπορισμού.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει τη 12η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Υγείας των Φυτών, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τον κρίσιμο ρόλο της προστασίας των φυτών στην εξάλειψη της πείνας, τη μείωση της φτώχειας, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κληρονομιές του Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών 2020.
Πηγή: FAO