BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παράθυρο για μονοετή επέκταση του πριμ για βιοκαλλιεργητές

Το δρόµο για επέκταση κατά ένα έτος όλων των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων σε µέτρα όπως η Βιολογική Γεωργία ανοίγει ο µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ, που εξέδωσε η Κοµισιόν για το 2021. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναβολής που αποφάσισε η Κοµισιόν για τη νέα περίοδο, η οποία δεν θα ξεκινήσει πριν το 2022, «ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηµατοδότησης των αγροτών», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο (COM(2019) 581 final).

1-sel-4

Γιώργος Κοντονής

15
0

Η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει και να αξιοποιήσει, εάν το επιθυµεί, «φρέσκα» 509 εκατ. ευρώ από το µπάτζετ της ερχόµενης περιόδου για τα Προγράµµατα. Με απλά λόγια, οι ελληνικές αρχές καλούνται υποχρεωτικά να δηλώσουν στην Κοµισιόν µε βάση τους κανονισµούς εάν θα:

Προκηρύξουν νέα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα µε µέγιστη περίοδο δεσµεύσεων τα 3 χρόνια.

Επεκτείνουν τις δεσµεύσεις που έχουν αναλάβει ήδη οι αγρότες για ένα έτος. Για παράδειγµα, για αγρότες που λήγουν οι δεσµεύσεις τους το Μάιο του 2020 στη Βιολογική Γεωργία, να υπάρξει παράταση έως το Μάιο του 2021.

Επιλέξουν να µην ανοίξουν κανένα νέο πρόγραµµα, και να µεταφέρουν τον προϋπολογισµό για την περίοδο 2022-2027.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως είναι ορατό το ενδεχόµενο η νέα ΚΑΠ να µην ξεκινήσει ούτε το 2022 και να αναβληθεί ακόµα ένα έτος (2023), εφόσον δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα για το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο και την οριστικοποίηση των νοµικών κειµένων.

Συνοπτικά, σύµφωνα µε ανάλυση του αγροοικονοµολόγου και οµότιµου καθηγητή του Πανεπιστηµίου Τρίνιτι, Άλαν Μάθιους σηµειώνεται παρόµοια καθυστέρηση στην εισαγωγή της νέας νοµοθεσίας της ΚΑΠ όπως το 2014, όπου υπήρχε επίσης ανάγκη για µια µεταβατική ρύθµιση. Μια καθυστέρηση, ακόµη και για ένα έτος, όµως, όπως σχολιάζει, είναι απογοητευτική όταν οι νέοι κανόνες της ΚΑΠ είναι µια βελτίωση σε σύγκριση µε τις τρέχουσες.

Ο µεταβατικός κανονισµός παρέχει νοµική βάση για τη διενέργεια πληρωµών στους γεωργούς το 2021. Σε σύγκριση µε τον κανονισµό για τη µετάβαση στο 2014, η παρούσα πρόταση της Επιτροπής παρέχει στα κράτη µέλη µια πιο σαφή επιλογή να µην ανοίξουν προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης για νέες δεσµεύσεις το 2021, εάν θέλουν να περιµένουν έως το 2022. Όταν γίνονται νέες δεσµεύσεις, για παράδειγµα τα καθεστώτα αγροπεριβαλλοντικά, περιορίζονται σε τρία έτη κατ’ ανώτατο όριο.

Ο κανονισµός για τη µετάβαση προβλέπει προκαθορισµένα εθνικά κονδύλια στα κράτη µέλη, σύµφωνα µε την πρόταση της Επιτροπής για το Πολυετές. Πολλά κράτη µέλη διατύπωσαν αντιρρήσεις σχετικά µε τις περικοπές στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ στην παρούσα πρόταση, αλλά πιθανώς εάν υπάρξουν αλλαγές στις πιστώσεις της ΚΑΠ αυτές θα συµπεριληφθούν αυτόµατα σε µια τροποποίηση του παρόντος κανονισµού.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Top 50 Ελληνικά Τυριά»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις