BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επιταγές χιλιάδων ευρώ σε αγρότες από το χρηματιστήριο ρύπων

Ο πρώτος σε μια οικογένεια αγροτών και κτηνοτρόφων η οποία μετρά πέντε γενιές στο επάγγελμα, που θα δηλώσει εισόδημα και μάλιστα υψηλό για την απορρόφηση άνθρακα θα είναι ο Κέλυ Γκάρετ από τον Αϊόβα των ΗΠΑ.

800x-1_2

188
5

Ο 45χρονος αγρότης ήταν επίσης από τους πρώτους που έσπευσαν να συμμετάσχουν στο χρηματιστήριο ρύπων των ΗΠΑ, όπου διαπραγματεύονται δικαιώματα εκπομπής ρύπων ανάμεσα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο ίδιος, ακολουθώντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, κατάφερε να εξοικονομήσει σε βάθος πενταετίας περί τους 5.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο πούλησε σε καναδική εταιρεία ηλεκτρονικών καταστημάτων και τώρα έχει λαμβάνειν τουλάχιστον 290.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 250.000 ευρώ. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο Bloomberg, περιορίζοντας το όργωμα στα χωράφια του και αξιοποιώντας προϊόντα θρέψης αργής αποδέσμευσης και αυξημένης απορρόφησης άνθρακα από το έδαφος, κατάφερε παράλληλα να βελτιώσει και τις αποδόσεις της εκμετάλλευσής του που δραστηριοποιείται κυρίως στην καλλιέργεια καλαμποκιού και την εκτροφή βοοειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόγραμμα πίστωσης αγροτών για αποθήκευση άνθρακα αναμένεται να υλοποιήσει και ο γίγαντας των αγροτικών εισροών, η Bayer. Ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως σκοπεύει να κλείσει συνεργασία µε 1.200 αγρότες οι οποίοι θα ακολουθούν πρακτικές όπως η καλλιέργεια χωρίς τη χρήση σκαπτικών µηχανηµάτων και η χρήση κάλυψης στις καλλιέργειες, µε σκοπό να αποθηκεύουν µονάδες άνθρακα. Αυτές τις µονάδες στη συνέχεια η Bayer θα τις αγοράζει µε µετρητά (δεν έδωσε λεπτοµέρειες για τα συµβόλαια) ή θα µπορεί ο αγρότης να τις εξαργυρώνει για την αγορά αγροεφοδίων. Πρόκειται για πιλοτική πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε τώρα από την εταιρεία στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ, αναµένεται το ερχόµενο διάστηµα να προσαρµοστεί και σε άλλες αγορές. «Στην Ευρώπη, διερευνούµε πώς αυτή η καινοτόµος προσέγγιση θα µπορούσε να προσαρµοστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νέας Πράσινης Συµφωνίας.», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. 

Το παράδειγµα αυτό αναµένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του χώρου των αγροεφοδίων λόγω της «Πράσινης Συµφωνίας» στην Ευρώπη που ενθαρρύνει τέτοιες πρακτικές. Ως εκ τούτου, αναµένεται να δηµιουργηθεί µια νέα ροή εσόδων για τους αγρότες, αλλά και τρόπου προµήθειας εισροών.

Άλλωστε, με τη νέα ΚΑΠ και την πολιτική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, αντίστοιχα προγράμματα έρχονται και στην Ελλάδα. Ήδη τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν στην κοντινή Γαλλία, η οποία το καλοκαίρι εισήγαγε το θεσµό των αγροτικών συνεταιρισµών µε καταστατικό σκοπό την εµπλοκή στο χρηµατιστήριο ρύπων. Πρόκειται για µία πρωτοβουλία που βρίσκεται στα πρότυπα των Ενεργειακών Κοινοτήτων,  διαθέτει µέλη αγρότες και κτηνοτρόφους µε τους συµµετέχοντες να δεσµεύονται για δράσεις που εξοικονοµούν µονάδες άνθρακα. Αυτές οι µονάδες στη συνέχεια πωλούνται στο Ταµείο Παρακαταθηκών της Γαλλίας µε συµβόλαια 30 ευρώ τον τόνο, το οποίο τις διοχετεύει στην αγορά ρύπων.

 

Πρώτοι που έκλεισαν συµβόλαια τότε ήταν 391 βοοτρόφοι, ενώ πλέον ετοιμάζεται να ακολουθήσει και ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας. «Αυτό είναι το πρώτο βήµα για να αναγνωριστεί η εµπλοκή των αγροτών σε µία κυκλική οικονοµία», σχολίασε η πρόεδρος του συνεταιρισµού France Carbon Agri (FCAA), Μαρί Τερές Μπονό. Νέοι συµµετέχοντες αναµένονται να µπουν µέσα στον Ιούνιο για τιµές 30 έως 35 ευρώ ο τόνος και σύµφωνα µε τον συνεταιρισµό το πρότζεκτ αυτό έχει στηθεί για να δηµιουργήσει ευκαιρίες για αγρότες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να βελτιώσουν το εισόδηµά τους.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

04-11-2020 12:12Γιώργος Καραγιαννίδης

Παιδιά ότι είναι για πρασινισμα καλό είναι. Τώρα κοιτάτε να βάλετε αλέτρι μια φορά στα 5 χρόνια με μεγάλο μάτι 20 ιντσών +. Αγρανάπαυση. Εγώ τα έκανα δισκοσβαρνα μόνο κάνα δυο χρόνια ένα και έσπερναν με 8 κιλά λίπασμα. Το κάλιο στο λίπασμα ας πούμε πως περπατάει προς τα κάτω 4 χιλιοστά το μήνα. Νέος αγρότης του 2009 ήμουν με έκοψαν με 10.000€ δικαιώματα για πρασινισμα. Δεν ήρθε η εφημερίδα να με κάλυψη. Με τρένα εμπόριο ζωοτροφών θα έκανα. Έχω και μια πατέντα για τρένα

Απάντηση

04-11-2020 09:46ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

Πραγματικά η μέθοδος χωρίς οργωμα και η συγγαλλιεργεια με ψυχανθη είναι το μέλλον, άλλωστε και η φυσική καλλιεργεια αυτό υποστηρίζει βλέπε τον Ιάπωνα fukuoka και Πάνο Μανικη στην Ελλάδα. Στην Αμερική το εφαρμόζουν στα σιτηρά με μεγάλη επιτυχία αλλά έχουν μηχανήματα που φυτεύουν τους σπόρους εδώ είναι δύσκολο στις καλλιέργειες μας, ελιές αμπέλι κτλ να το εφαρμόσουμε. Στην φυσική καλλιεργεια το κάνουν με τους σβωλους το οποίο δεν είναι και εύκολο. Μακάρι να βρεθεί ένας τρόπος γιατί η Γεωργία η γη και οι άνθρωποι μόνο έτσι θα επιβιώσουν

Απάντηση

03-11-2020 15:15Κιζιρίδης Δημήτρης

Η μέθοδος χωρίς όργωμα (no=till) είναι το μέλλον, και αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με βιολογική καλλιέργεια θα είναι ότι καλύτερο για το μέλλον της γεωργίας αλλά και υγειούς τροφής/παραγωγής. Αλλά οι κουφάλες της BAYER αλλού στοχεύουν, καθώς τα Αμερικανάκια ήδη χρησιμοποιούν τη γλυφοζάτη το ROUNDUP ντε, για να τελειώνουν "οτιδήποτε άλλο" δεν τους αρέσει στο χωράφι...Άλωστε η αγορά της mosanto απο την bayer δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τον δούρειο ίππο για να εισάγουν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη, έτσι κι αλλιώς οι ίδιες κουφάλες είναι...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις