BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πιέσεις στη Βάθη για έγκριση των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης

Τα χρήµατα που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών από τη µεταβατική ΚΑΠ (σύνολο ευρωπαϊκών πόρων 1,6 δις για τα έτη 2021-2022) έχουν ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Neos_sxedia__1_

2
11

Ήδη οι Περιφερειάρχες πιέζουν µε κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπόμνημα με παραλήπτες την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Κεντρικής Ελλάδος.

Σημειώνεται ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο για το αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από το κοινοτικό πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά τους οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδος επισημαίνουν το δίκαιο του αιτήματός τους, αφού εκτός του ότι δεν είχε προκηρυχτεί αντίστοιχο μέτρο από το 2011 με αποτέλεσμα την συσσώρευση πολλών επενδυτικών φακέλων,  «με τις υλοποιήσεις  του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου , στην προστασία του περιβάλλοντος , στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων  στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Όπως λένε η ένταξή τους στο υφιστάμενο μέτρο μπορεί να διευκολυνθεί από την μεταφορά πόρων από το νέο ΠΑΑ μαζί με την αξιοποίηση υπολοίπων της προηγούμενης επταετίας και κρατικών πόρων.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 2018 ΜΕΤΡΟΥ 4.1.1

 

Αξιότιμε κε υπουργέ αφού σας συγχαρούμε για το νέο πόστο σας θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα σημαντικό αίτημα . Ο πολύς κόσμος αγροτών-επενδυτών (παλιοί αλλά και νέοι του μέτρου 6.1)  στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα , ενώ κάναμε αίτηση αν και εγκριθήκαμε , ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια , ότι είμαστε επιλαχόντες. 

1) Να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε η προκήρυξη το 2018 , είχε να βγει από το 2011 γιαυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες, οι οποίοι όμως θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους, στα χωριά τους.

2) Με τις υλοποιήσεις  του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου , στην προστασία του περιβάλλοντος , στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων  στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

3) Μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ, το νέο ΠΑΑ , αλλά και από εθνικούς πόρους, όπως βρέθηκαν κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ή τον κορωνοϊο  με παρόμοιο τρόπο μπορούν να βρεθούν για τα σχέδια βελτίωσης

4) Θυμίζουμε ότι η επιδότηση είναι στον μισό προϋπολογισμό που σημαίνει θα βάλουμε λεφτά και εμείς θα πληρώσουμε φόρους και φπα στο κράτος που σημαίνει ότι και το κράτος χάνει έσοδα από φόρους , αλλά και εμείς ως αγρότες επενδύουμε.

5) Όλοι εμείς όταν εγκριθήκαμε κάναμε και δηλώσαμε την φυσιολογική κατάσταση , δεν κάναμε διάφορα τερτίπια ώστε να αυξήσουμε την βαθμολογία .

6) Να θυμίσουμε ότι η βαθμολογία ήταν άδικη σε αρκετούς κλάδους , ενδεικτικά το 80% των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων ή οι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών που  παρέμειναν επιλαχόντες επειδή έτσι έκριναν κάποιοι.

7) Εξαιτίας κάποιων κανόνων του μέτρου μας πέταξαν από αυτό έξω, ενώ δεν πρέπει να στοχοποιούμαστε  , είμαστε αγρότες του μόχθου.,

Κατόπιν όλα τα παραπάνω αιτούμαστε την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 με την παροχή επιπλέον κονδυλίων .

 

Η συντονιστική  επιτροπή αγροτών Κεντρικής Ελλάδας :

 

1.            Κυριτσάκας Βάιος  από νομό Λάρισας                                                    (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

2.            Τάτσιος Κώστας  από νομό Λάρισας                                                          (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

3.            Κωσταφάκας Αθανάσιος από νομό Λάρισας                                           (βοοειδή)

4.            Χονδροδίνης Γεώργιος από  νομό Μαγνησίας                                           (σιτηρά και ακρόδρυα)

5.            Γαϊτανάς Δημήτριος από νομό Μαγνησίας                                               (αιγοπρόβατα)

6.            Κακαράντζας Σαμψών από νομό Καρδίτσας                                                (θερμοκήπια)

7.            Κοκώνη Μαρία από νομό Τρικάλων                                                       (βοοειδή)

8.            Στεφανούδης Παναγιώτης από νομό Φθιώτιδας                                     (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

 

Ιανουάριος 2021

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις