BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επιδοτήσεις φέρνει η χρήση των specialties στα νέας γενιάς λιπάσματα

H επιδοτούµενη χρήση σκευασµάτων ειδικής θρέψης όπως είναι τα προϊόντα µε τεχνολογία παρεµποδιστών, βραδείας αποδέσµευσης αζώτου και οι βιοδιεγέρτες σε συνδυασµό µε την τήρηση ηλεκτρονικού ηµερολογίου ορθολογικής λίπανσης για τους παραγωγούς, ξεχωρίζουν στη λίστα των ειδικών µέτρων άµεσης ενίσχυσης-νέο πρασίνισµα που προτείνονται για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

6_16

Γιώργος Κοντονής

284
0

Πρόκειται για µέτρα που έρχονται να συµβάλλουν στη µείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030 πανευρωπαϊκά όπως έχει σχεδιάσει η Κοµισιόν στα πλαίσια της Πράσινης Συµφωνίας και της στρατηγικής «Από το χωράφι στο πιάτο» (Farm to Fork).

Συγκεκριµένα, στην ερχόµενη προγραµµατική περίοδο η επιδότηση του πρασινίσµατος θα καταργηθεί και τη θέση της θα πάρει µία λίστα από ειδικά ετήσια πριµ για όποιον παραγωγή επιθυµεί να ακολουθήσει ορισµένες δεσµεύσεις ετήσιες ή πολυετείς ανάλογα µε το σχεδιασµό. Ένα από αυτό δύναται να είναι και οι «Βιώσιµες πρακτικές διαχείρισης γης» το οποίο έχει προτείνει στα κράτη-µέλη η ίδια η Κοµισιόν. Βάσει αυτού, οι αγρότες καλούνται να ακολουθούν ορισµένες πρακτικές διαχείρισης γης όπως είναι για παράδειγµα η εφαρµογή λίπανσης µε προϊόντα νέας τεχνολογίας που µειώνουν την απώλεια θρεπτικών ουσιών.

Η ενίσχυση µπορεί να βασίζεται στο επιπλέον κόστος που ενδέχεται να επωµίζεται ο αγρότης για την αγορά των εισροών αλλά, να συνοδεύεται παράλληλα και µε έξτρα στρεµµατική επιδότηση εν είδει κινήτρου.

Το δεύτερο µέτρo που προτείνει η Κοµισιόν το οποίο θεωρείται µάλιστα εύκολα εφαρµόσιµο είναι το «Σχέδιο ∆ιαχείρισης Θρέψης», όπου οι αγρότες καλούνται να ακολουθούν ετησίως ένα πρόγραµµα λίπανσης σε συνεργασία µε γεωπόνο και να καταχωρούν το ηµερολόγιο θρέψης σε µία ηλεκτρονική βάση.

Το ηµερολόγιο αυτό θα χρησιµοποιείται για τον έλεγχο των εισροών και την τήρηση των δεσµεύσεων και τελικών την πληρωµή του αγρότη στα πλαίσια του παραπάνω µέτρου. Ήδη, ένα παράδειγµα για το πώς µπορεί να λειτουργήσει η δράση αυτή έρχεται από την Ισπανία όπου στη νέα ΚΑΠ θα «δέσει» 140 εκατ. στρέµµατα εκτάσεων µε το ηλεκτρονικό ηµερολόγιο θρέψης που θα συνοδεύεται µε το ειδικό πριµ. Συγκεκριµένα, το ισπανικό υπουργείο αναφέρει: «Η εκπόνηση µεµονωµένων σχεδίων λίπανσης θα επιτρέψει την προσαρµογή των εισροών θρεπτικών ουσιών στις πραγµατικές υπολογισµένες ανάγκες των καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας τις απώλειές τους και µειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.  Όλες οι εφαρµογές που γίνονται στο έδαφος (εναπόθεση καταλοίπων καλλιεργειών, χηµικών και οργανικών λιπασµάτων και νερού άρδευσης) θα υπολογιστούν, προσδιορίζοντας το ποσό που χρειάζεται η καλλιέργεια».

 

Νεα στρεµµατικα πριµ για πρασινισµα

 Αροτραίες εκτάσεις: Επιδότηση για εναλλαγή καλλιεργειών, επιδότηση για ακαλλιέργητα περιθώρια (αποζηµίωση για απώλεια παραγωγής συν έξτρα πριµ κινήτρου), εφαρµογή καλλιεργητικών µεθόδων συντήρησης (π.χ απευθείας σπορά), τήρηση ηλεκτρονικού ηµερολογίου σε συνδυασµό µε συµβουλευτική για λίπανση και φυτοπροστασία, χρήση ειδικής θρέψης.

∆ενδρώδεις εκτάσεις: Φύτευση καλλιεργειών κάλυψης ανάµεσα στις σειρές, τήρηση ηλεκτρονικού ηµερολογίου σε συνδυασµό µε συµβουλευτική για λίπανση και φυτοπροστασία, θρυµµατισµός κλαδεµάτων και διάθεσή τους για βιοαέριο ή εναπόθεσή στο έδαφος, χρήση προϊόντων ειδικής θρέψης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις