BACK TO
TOP
Προγράμματα

Για 30 Αυγούστου πάνε οι αιτήσεις ενίσχυσης στον αγροτικό εξοπλισμό

Μετατέθηκε η ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενή Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις 30 Αυγούστου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

skilas

7296
2

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση, «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι λόγω τροποποίησης της πρόσκλησης μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενή Τομέα για την 30η Αύγουστου 2022».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Αιτήσεις ενίσχυσης για αγορά αγροτικού εξοπλισμού από τις 18 Ιουλίου


Περίπου 700 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο η απορρόφηση ήδη υπερβαίνει το 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ο υπουργός μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τα οφέλη του συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου, το απόγευμα της Πέμπτης (14/7), στη Σάμο, αναφέρθηκε στο υψηλό ενδιαφέρον που καταγράφεται στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, διευκρινίζοντας πως αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ ή μπορούν να το αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια και πως όσοι επενδυτές κινηθούν γρήγορα θα λάβουν δάνειο με ευνοϊκό επιτόκιο, στα επίπεδα του 0,35%.

Σημειώνεται εδώ πως με βάση τον προγραμματισμό, στις 18 Ιουλίου ανοίγει το σύστημα αιτήσεων για το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα (εφόσον δεν υπάρξει παράταση) που επιδοτεί δαπάνες αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δικαιούχοι είναι συνεργατικά σχήματα και αγροτικές επιχειρήσεις (όχι ατομικές) για έργα άνω των 500.000 ευρώ. Και στις 19 Ιουλίου ξεκινάει το πρόγραμμα Αγροτουρισμός, ύστερα από παράταση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Ειδικότερα όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων του «Ελλάδα 2.0», υπερβαίνει, ήδη, το 1,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «για το 2022, μέχρι τέλος Ιουνίου οι πληρωμές προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ», έναντι 646 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Επιπρόσθετα, οι πληρωμές το 2021 ανήλθαν σε 306,54 εκατ. ευρώ. 
Στη συνέχεια, παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα από τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 11 δισ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο «Ελλάδα 2.0». Μίλησε γι’ αυτά που, «έτρεξαν» (π.χ. Εξοικονομώ κατ’ οίκον, Ψηφιακή Μέριμνα), γι’ αυτά που άνοιξαν, πρόσφατα, για υποβολή αιτήσεων (π.χ. Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων), αλλά και για μία σειρά από επικείμενες προσκλήσεις (π.χ. προγράμματα μεταποίησης, αγροδιατροφής, τουρισμού, τα νέα βιομηχανικά πάρκα κ.λπ.).
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το «Ελλάδα 2.0» δίνει έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υψηλό ποσό από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά, αποκλειστικά, σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνενώσεις, έχουν ως βασική ομάδα στόχευσης τις επιχειρήσεις αυτών των μεγεθών. 
Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν λάβει προέγκριση από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ευνοϊκούς όρους, καθώς και για όσα έχουν υπογραφεί, ήδη, δανειακές συμβάσεις. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 54 σχέδια και στη δεύτερη 3 σχέδια, αντίστοιχα. 
Οι 57 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2,64 δισ. ευρώ, αφορούν σε 30 διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτό το ποσό, 1,23 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (890,33 εκατ. ευρώ αφορούν σε πράσινη μετάβαση, 215,51 εκατ. ευρώ σε ψηφιακό μετασχηματισμό, 41,18 εκατ. ευρώ σε καινοτομία-έρευνα-ανάπτυξη και 87,31 εκατ. ευρώ σε εξωστρέφεια). Επιπρόσθετα, 614,96 εκατ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών, ενώ στα 796,64 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζών. 
Παράλληλα, περίπου 700 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των δύο θυμάτων που επέβαιναν στο ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη (13/7) στη Σάμο


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

17-07-2022 15:59Γεώργιος Καλογηρου

Οι συνεταιρισμοί έδωσαν την θέση τους στα συνεργατικά σχήματα,δηλαδή οι μικροί καλλιεργητές να μην έχουν ευκαιρία;

Απάντηση

15-07-2022 22:18ΓΚ

Με τους αγρότες που δεν είναι σε σχήματα και επιχειρήσεις τι γίνεται στον Καιάδα, άντε παρτάλια πλησιάζουν οι εκλογές, βλέπω να ζυγωνευαι το 18αρι του Σαμαρά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις