
Οι εξοργιστικές καθυστερήσεις, που ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόµη και τους 12-15 µήνες, εµφανίζονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των επενδυτικών σχεδίων, µε τους δικαιούχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τις επιπτώσεις από τη διαιώνιση της κατάστασης που αντιµετωπίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτής της αδικαιολόγητης κατάστασης, είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αµπελοπαραγωγών «Αιγές» στην Κρύα Βρύση Πέλλας.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Η συλλογική οργάνωση, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης που προκήρυξε το ΥπΑΑΤ, µε χρηµατοδότηση από το ΤΑΑ, χρειάστηκε να δανειοδοτηθεί µε 1 εκατ. ευρώ, προκειµένου µε τη σειρά της να στηρίξει χρηµατοδοτικά τα µέλη της που θα έκαναν χρήση του προγράµµατος. «Από τις 10 Οκτωβρίου του 2024 έχουµε υποβάλλει αίτηµα πληρωµής και δεν έχουµε πάρει ακόµη την έγκριση. Στο χρονικό διάστηµα που έχει µεσολαβήσει µέχρι σήµερα έχουµε πληρώσει 70.000 ευρώ, για τόκους. Αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, στο επόµενο εξάµηνο, θα κληθούµε να επωµιστούµε άλλα 30.000 ευρώ. Ξεκινήσαµε µε µια επιδότηση στο 70%, αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγµατα, θα καταλήξει στο 54,5%», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Σάκης Κούσης.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγµα µε την καθυστέρηση της υπογραφής της εγκεκριµένης ένστασης για τη µεγαλύτερη παραγωγική µονάδα των συνεταιρισµών στη χώρα, την Πίνδος, η οποία έχει γίνει δεκτή από τον Σεπτέµβριο του 2024 και 10 µήνες µετά, η υπηρεσία της αρµόδιας Γενικής Γραµµατείας του ΥπΑΑΤ, δεν έχει ακόµη προβεί στην υπογραφή της απόφασης ένταξης, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για τον αναπτυξιακό προγραµµατισµό της συνεταιριστικής επιχείρησης. Παρόµοια παραδείγµατα µπορούν να αναφερθούν όχι µόνο για τους συνεταιρισµούς, αλλά και πλήθος άλλων σηµαντικών επενδυτών στον αγροδιατροφικό τοµέα και για όλα τα προγράµµατα (εκσυγχρονισµός του πρωτογενούς τοµέα, καινοτοµία κ.λπ).