BACK TO
TOP
Τρέχουσες Προκηρύξεις

Επιχορήγηση ως 10.000 ευρώ για πιστοποίηση κατά ΠΟΠ/ΠΓΕ, δίνει το «ΠΑΡΑΓΩ» Μακεδονίας-Θράκης

Με επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ μπορούν να ενισχυθούν παραγωγοί, συλλογικά σχήματα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, που θέλουν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους κατά ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

παραγω

Λεωνίδας Λιάμης

129
1

Η δυνατότητα παρέχεται μέσω της δεύτερης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης του προγράμματος “ΠΑΡΑΓΩ”, που έθεσε στη “γραμμή εκκίνησης” ο τομέας Μακεδονίας Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη ενεργειών και δράσεων προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακών προϊόντων της Μακεδονίας και Θράκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δεύτερης πρόσκλησης ανέρχεται σε 124.000 ευρώ, έχει φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, και δυνάμει ωφελούμενοι όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της δράσης, είναι συνεταιρισμοί, παραγωγοί και ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίοι μπορούν να ενισχυθούν με ποσό από 3.000 έως 10.000 ευρώ για τη σύνταξη των σχετικών φακέλων πιστοποίησης νέων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΥΜΑΘ, Γιώργο Εμμανουήλ, στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν ήδη 58 προϊόντα με πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) από το σύνολο των 220 σε όλη την Ελλάδα. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πιστοποιηθούν άλλα 22 προϊόντα και θα ακολουθήσουν μετά άλλα 20 σε δεύτερο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 100.

Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε η κ. Πέγκυ Κουτσιούκη, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Καράογλου, επισημαίνοντας πως το “ΠΑΡΑΓΩ” έχει στόχο να αναδείξει, αλλά και να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσω των ξεχωριστών προϊόντων που παράγει κάθε περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Συνδέουμε, δηλαδή, τα ποιοτικά προϊόντα μας με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Βόρειας Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος, όπως ανέφερε, τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία και τη Θράκη να βρεθούν στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων όλου του κόσμου και ταυτόχρονα να ενδυναμωθεί το brand name «Μακεδονία».

Τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων επιχορήγησης ανέπτυξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΥΜΑΘ, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

Όπως επισήμανε, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝΣΕΠ συλλογικής και κοινής ωφέλειας, ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών και δίκτυα ΑΜΚΕ παραγωγής και προώθησης προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).

Οι δικαιούχοι, εξήγησε, πρέπει να έχουν την έδρα τους σε μία από τις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης ή να λειτουργούν νόμιμα ενεργά παραρτήματα στις συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-03-2020 22:51Σωτήριος Καζαντζής

.τηλ..επικοινωνίας!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία