Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Special Reports

Με 150 παραγωγικά μελίσσια η ζωή της νομαδικής μελισσοκομίας ταίριαξε γάντι σε δυο επιστήμονες

Δύο επιστήμονες πήραν τα βουνά κυνηγώντας μέλισσες. Το στοίχηµα της αρµονικής συνύπαρξης µε τη φύση ιντρίγκαρε ανέκαθεν τη Χαρά Μαγγανά και τον Γιώργο Αθανασιάδη, που βρίσκονται πίσω από την Bee Naturalles.

BN-THIS-IS-US

Πέτρος Γκόγκος

154
1

Οι δυο τους, στο πίσω µέρος του µυαλού τους, κρατούσαν πάντα ανοιχτό το ενδεχόµενο να εγκαταλείψουν τη ζωή της πόλης και να ζήσουν σύµφωνα µε τους ρυθµούς της υπαίθρου. Σήµερα οι δυο τους βρίσκονται πίσω από την εταιρεία Bee Naturalles, µε έδρα την Εύβοια, παράγοντας από τα περίπου 150 παραγωγικά µελίσσια τους διάφορα προϊόντα μέλισσας, τα οποία µεταποιούν σε φυσικά καλλυντικά και θεραπευτικά προϊόντα. Το δε µέλι τους έχει πάρει για τη γεύση του, διεθνή βραβεία από το Great Taste Awards.


Από τα 150 παραγωγικά μελίσσια παράγουν διάφορα προϊόντα μέλισσας.


«Είµαστε και οι δυο επιστήµονες. Ο Γιώργος είναι φυσικός και µετεωρολόγος, ενώ τώρα κάνει διδακτορικό πάνω στη µέλισσα και την ηχητική της συµπεριφορά. Εγώ είµαι βιοτεχνολόγος και ασχολήθηκα µε την αρωµατοθεραπεία και τη βοτανοθεραπεία», µας συστήνεται η κα. Μαγγανά, εξηγώντας τον λόγο που ώθησε το ζευγάρι στην «απεµπλοκή από τη ζωή στην Αθήνα», στην οποία εργάστηκαν στο αντικείµενό του ο καθένας µέχρι το 2013, όταν «τυχαία από ένα φίλο που έχει µελίσσια, έγινε το κλικ και αποφασίσαµε µε τι θέλουµε να δραστηριοποιηθούµε από δω και πέρα».Η Χαρά Μαγγανά ξεκίνησε να πειραματίζεται σε ένα μικρό εργαστήριο που είχε στήσει.

Μόλις αγοράσανε τα πρώτα τους µελίσσια, ξεκίνησε και η µελέτη. «Ο Γιώργος πήγε και εκπαιδεύτηκε επιστηµονικά πάνω στο πώς διαχειρίζεται το µελίσσι και πως γίνεται η παραγωγή των προϊόντων της µέλισσας. Εγώ χρησιµοποιώντας το µέλι, το κερί, τη γύρη και την πρόπολη ξεκίνησα να παρασκευάζω κάποια πρώτα δείγµατα προϊόντων καλλυντικών και να πειραµατίζοµαι σε ένα µικρό εργαστήριο που είχα στήσει», αφηγείται η Χαρά Μαγγανά. 

 

Συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για κατοχύρωση ισχυρισμών υγείας στο μέλι

Μόλις σταθεροποιήθηκαν οι συνταγές, µε βάση πάντα το προφίλ που ταίριαζε στη φιλοσοφία της εταιρείας, ξεκίνησε η παρασκευή των τελικών προϊόντων, τα οποία βγήκαν στην αγορά για πρώτη φορά το 2015. «Αρχίσαµε να τα διαθέτουµε κυρίως µέσω εκθέσεων στην Αθήνα και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, κάτι που συνεχίζεται, αφού στόχος µας είναι να µυήσουµε τον κόσµο στη λογική και στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, για να καταλάβουν όλοι τη ροή της φύσης. Πρέπει να καταλάβει κάποιος πως δεν µπορεί να έχει το ίδιο µέλι όλο το χρόνο, και για τον λόγο αυτό η προσωπική επικοινωνία µε τους καταναλωτές είναι πολύ σηµαντική στο έργο µας», αναφέρει η κα. Μαγγανά. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησαν οι εξαγωγές σε Αγγλία και Κύπρο, ενώ αυτό το διάστηµα επιχειρείται ένα άνοιγµα στις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γαλλία και τη Γερµανία.

«Χρειάστηκαν κάποιες επενδύσεις. Χρησιµοποιήσαµε ίδια κεφάλαια, που είχαµε συγκεντρώσει από τις δουλειές που κάναµε πριν. Όλο αυτό χτίστηκε αποκλειστικά από τις δικές µας δυνάµεις και ό,τι έβγαινε, ξανάµπαινε στην επιχείρησή µας. Αυτό γίνεται ακόµα και σήµερα», λέει στην Agrenda η κα. Μαγγανά. Οι εγκαταστάσεις περιλαµβάνουν ένα πρότυπο βιολογικό µελισσοκοµείο, πιστοποιηµένο, το οποίο έχει έδρα την Εύβοια, «αλλά η µελισσοκοµεία είναι ένας νοµαδικός τρόπος ζωής», εξηγεί η ίδια.

Ανάλογα µε το πώς θα πάει η χρονιά, η δυναµική των µελισσιών τους κυµαίνεται κάπου ανάµεσα στον ένα και τους τρεις τόνους, µια παραγωγή που επιτρέπει µεν µια σταθερή παρουσία στην αγορά, ωστόσο ο χαρακτήρας των προϊόντων είναι premium, δεδοµένου ότι εργασία γίνεται σε µικρές συλλεκτικές ποσότητες. Ταυτόχρονα οι δυο τους, προκειµένου να επιτύχουν το στόχο τους να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές στα µυστικά της φύσης, οργανώνουν σεµινάρια και ηµερίδες, κάνουν επισκέψεις σε σχολεία και σε κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων. ∆εύτερος στόχος της επιχείρησης είναι η κατοχύρωση ισχυρισµού υγείας για τα ελληνικά µέλια, για το λόγο αυτό συνεργάζεται µε το τµήµα Βιοχηµείας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2021 17:19Κωνσταντινος Γ.

Από την πώληση επαναστατικής γυμναστικής σε ακροαριστερες οργανώσεις, στην συγκέντρωση κεφαλαίων, τη διέξοδο στην επιχειρηματικότητα και την ανεύρεση πελατών στην ελευθερη αγορά. Υποθέτω ότι ποτε δεν ειναι αργά για να ξυπνήσει κανεις.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία