BACK TO
TOP
Special Reports

Μια οικογένεια από τη Δράμα ψωνισμένη με το πρόβειο γάλα

Από τους πρόποδες του Φαλακρού τέσσερεις γενιές τυροκόμων ρίχνουν το βάρος στην αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου

40-41b_2

Πέτρος Γκόγκος

240
1

Χωρίς υπερβολές, η γλυκιά και ευχάριστη γαλατένια µυρωδιά µε τη γεµάτη γεύση που έχει το βούτυρο από πρόβειο γάλα βιολογικής κτηνοτροφίας που παράγεται στη φάρµα του Πέτρου Παπαµαρίνου, είναι από τα πιο νόστιµα βούτυρα που κυκλοφορούν στην αγορά. Βόρεια, στους πρόποδες του Φαλακρού, σε µια µονάδα πλήρως καθετοποιηµένη, η οικογένεια Παπαµαρίνου εκτρέφει τα ζώα, τα αρµέγει και τυροκοµεί το γάλα τους.

Ο Πέτρος Παπαµαρίνος, ο οποίος συνηθίζει να λέει πως νιώθει περήφανος που είναι συνάδελφος του πρώτου Έλληνα τυροκόµου, του κύκλωπα Πολύφηµου, πήρε το 1980 τη σκυτάλη από τον πατέρα του, «Μπαρµπα-Κώστα», και µε πολύ δουλειά και µεράκι κατάφερε σήµερα η επιχείρησή του να τροφοδοτεί µε νόστιµα γαλακτοκοµικά επιλεγµένα καταστήµατα σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία. 

Όλα ξεκίνησαν το 1951 όταν ο «µπαρµπά-Κώστας», δεύτερης γενιάς τυροκόµος, αποφάσισε να «στήσει» το πρώτο υποτυπώδες τυροκοµείο στον Βώλακα ∆ράµας. Από τότε µέχρι σήµερα η κατεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης έχει αλλάξει σηµαντικά, µε όχηµα την αναζήτηση της πρώτης ύλης. «Είχε µεγάλη σηµασία για µένα που είµαι παλιός τυροκόµος, η πρώτη ύλη. Αν δεν έχεις καλό ποιοτικό γάλα, δεν γίνεται σωστό προϊόν» εξηγεί στην Agrenda ο 64χρονος Πέτρος Παπαµαρίνος.

Το 2005 η µονάδα του άρχισε να παίρνει τη µορφή που έχει σήµερα, µε επενδύσεις που άγγιξαν τα 1,4 εκατ. ευρώ σε κτιριακές εγκαταστάσεις, µηχανολογικό εξοπλισµό και ζωικό κεφάλαιο. Σήµερα παράγονται 19 κωδικοί µε πρώτη ύλη πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, ενώ το επόµενο βήµα είναι η κατάκτηση της αγοράς του Ντουµπάι, για την οποία έχουν ήδη πέσει οι υπογραφές ενώ ξεκίνησε και η συνεργασία της επιχείρησης µε τον όµιλο Λαλασίδη, για την εξασφάλιση των πόρων.

Στις κατσίκες βρίσκεται το μέλλον των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων

Σε οχτώ στρέµµατα χώρεσε ο Πέτρος Παπαµαρίνος κτίρια που απλώνονται σε 4,500 χιλιάδες τµ και αντιστοιχούν σε στάβλους, αρµεκτήρια, αποθήκες ζωοτροφών, τυροκοµείο και γραφεία. Όλα αυτά έγιναν το 2005 µε τη βοήθεια ενός επενδυτικού προγράµµατος ύψους 666.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις έγιναν µε ίδια κεφάλαια.

Στην επιχείρηση απασχολείται η πενταµελής οικογένεια Παπαµαρίνου, αποτελούµενη από τη γυναίκα του έµπειρου τυροκόµου, Τούλα, τις δυο κόρες του, Μαρία και Αθηνά καθώς και τον γιό του, Κώστα και επιπλέον τέσσερα άτοµα. Από τους 19 κωδικούς που παράγονται νυχθηµερόν στη µονάδα, ο Πέτρος Παπαµαρίνος ξεχωρίζει το πρόβειο γιαούρτι. «Είναι ο βασιλιάς», λέει ενώ ιδιαίτερη µνεία κάνει και στο πρόβειο γιαούρτι µε 0% λιπαρά, «που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα», σύµφωνα µε τον ίδιο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ, στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουλίου, μαζί με το περιοδικό Profi.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-07-2019 09:49Σιμος

ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΓΙΝΑΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΩΡΕ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΜ ΤΙ ΠΑΘΑΜΑΝ ΧΑΑΑΧΑΧΑΑΧΑΑΑΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία