BACK TO
TOP
Special Reports

Οι αγριελιές γύρω από το Τζιμιλάριο έγιναν super food

Βρήκαν φροντίδα, οι αγριελαιώνες γύρω από ένα ερειπωμένο βυζαντινό ελαιοτριβείο στη Βόλβη.

αγρ

Λεωνίδας Λιάμης

431
0

Το «Τζιµιλάριο» είναι το όνοµα ενός παλαιού ερειπωµένου βυζαντινού ελαιοτριβείου, λίγο πάνω από τους πρόποδες του λόφου που δεσπόζει δίπλα στην όχθη της λίµνης Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη. Χτισµένο το 1324 µ.Χ. «µαρτυρά» µε την παρουσία του, µε τον πλέον εµφατικό τρόπο, ότι οι περίπου 65.000 αγριελιές, που το περικυκλώνουν, απλωµένες σε µια έκταση σχεδόν όσο πιάνει το µάτι του επισκέπτη παρατηρητή, είναι εκεί και το «συντροφεύουν» για τουλάχιστον 7 αιώνες, αν όχι περισσότερο.

Το οικοσύστηµα αυτό, ή ακριβέστερα ένα µεγάλο τµήµα του, συνολικής επιφάνειας 4.300 στρεµµάτων, αποτελεί το Κτήµα Βόλβη ή άλλως Volvi Estate, έναν από τους µεγαλύτερους ιδιωτικούς αγριελαιώνες σε όλη τη Μεσόγειο, µέσα σε προστατευόµενη περιοχή Natura, κληροδότηµα του στρατηγού Ιωάννη ∆ηµητρακόπουλου, ο οποίος τον αγόρασε το 1929 και µέσω της φυσικής επιλογής έφτασε σήµερα στη δισέγγονή του Βιβή Μαρκοµιχελάκη.



Με µεγάλη εµπειρία στον απαιτητικό χώρο των δηµοσίων σχέσεων και του marketing, τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών, η ιδιοκτήτρια του κτήµατος αποφάσισε το 2015 να ξαναδώσει πνοή στον αγριελαιώνα, ο οποίος µέχρι εκείνη τη στιγµή παρέµενε εγκαταλειµµένος και έκτοτε ο χρόνος της µοιράζεται µεταξύ Αθήνας και Ρεντίνας στη µικρή Βόλβη. Στην σχεδόν 6ετία που έχει παρέλθει, η κ. Μαρκοµιχελάκη δαπανώντας χρόνο και πόρους κατάφερε να περιποιηθεί -µε κλαδέµατα, αλλά και µε ξεχορταριάσµατα- ένα µέρος του αγριελαιώνα και να παράξει βιολογικό αγριέλαιο, το οποίο προωθεί στην αγορά µε το brand «Volvi Estate» και όπως µας λέει η ίδια, έχει αποσπάσει και διεθνείς διακρίσεις.

Μπορεί να είναι μικρή η παραγωγή αλλά κατάφερε να φτάσει έως και τη Γαλλία

Σήµερα στο κτήµα συνυπάρχουν περίπου 90.000 αγριελιές, από τις οποίες παράγεται το αγριέλαιο, µια από τις υπερτροφές της ελληνικής φύσης, και 10.000 ήµερες ελιές, που παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Αυτή τη στιγµή και µετά τις παρεµβάσεις που έγιναν, εκµεταλλεύσιµα είναι µόλις περίπου 300 στρέµµατα (σ. σ. από το σύνολο των 4.300 στρεµµάτων) του αγριελαιώνα, µε τις αγριελιές να συλλέγονται µε το χέρι και µε τη χρήση ειδικών χτενιών, από δέντρα που δεν ραντίζονται, δεν ποτίζονται, παρά µόνο κλαδεύονται για να παίρνουν καλύτερα αέρα και φως.

«Κάθε χρόνο προσπαθούµε να καθαρίσουµε το χώρο σε µεγαλύτερη έκταση στο Κτήµα ώστε να έχουµε τη δυνατότητα, όσο αυξάνουν οι ανάγκες για πρώτη ύλη, να µπορούµε να την εξασφαλίσουµε», τόνισε η συνοµιλήτριά µας, προσθέτοντας ότι λόγω της φύσης της ελιάς, η οποία είναι πολλή µικρή σε µέγεθος και απόδοση, για κάθε λίτρο αγριελαίου απαιτούνται γύρω στα 20-22 κιλά καρπού.

Η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται σε πολύ µικρό χρόνο από τη συλλογή του καρπού και σε πιστοποιηµένο βιολογικό ελαιοτριβείο. Για την ώρα η παραγωγή είναι µικρή συγκριτικά µε τις δυνατότητες του αγριελαιώνα και το προϊόν που παράγεται, συσκευάζεται σε φιάλες των 250 ml, που διατίθενται σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ ορισµένες ποσότητες, αυτού του superfood, όπως µας λέει η κ. Μαρκοµιχελάκη, εξάγονται και στη δύσκολη γαλλική αγορά. Η ίδια ανέφερε πως το Κτήµα συµµετέχει σε ερευνητικό πρόγραµµα για τη διεξαγωγή σχετικών πειραµάτων αξιοποίησης της αγριελιάς και των παραγώγων της, το οποίο θα έχει τριετή διάρκεια.

Μεσοπρόθεσµα δε, στα σχέδια του Volvi Estate είναι η ανάπτυξη και µιας ήπιας µορφής αγροτουρισµού, µε επισκέψεις στο Κτήµα τόσο στη διάρκεια της συγκοµιδής και ελαιοποίησης της παραγωγής, όσο και στο υπόλοιπο διάστηµα του έτους, για παρατήρηση και αθλητικά δρώµενα στην περιοχή Natura.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 14 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία