BACK TO
TOP
Special Reports

Ακόμα και 5.000 ευρώ το μήνα οι απώλειες σε πωλήσεις για παραγωγούς στις λαϊκές

Τόσο κοστίζει ο περιορισμός στις περιφέρειες, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες σε εφόδια το προηγούμενο διάστημα.

40-41_a

Πέτρος Γκόγκος

68
0

Με τα έξοδα να συνεχίζουν να τρέχουν στα χωράφια, αποκλεισµένος από τις λαϊκές αγορές της Αττικής, ο παραγωγός Ιωάννης Τυµπαλέξης από τον Ορχοµενό υπολογίζει στα 5.000 ευρώ τις απώλειες σε πωλήσεις, εφόσον η κατάσταση συµπληρώσει µήνα. Φυσικά στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν οι δαπάνες σε εφόδια και εργατικά που είχε επενδύσει το προηγούµενο διάστηµα, έχοντας προγραµµατίσει την παραγωγή του χωρίς να έχει λάβει υπόψιν τη διασπορά του κορωνοϊού και το κλείσιµο των λαϊκών αγορών για αρκετούς παραγωγούς.

Πολλοί δεν θα φυτεύσουν εαρινά

«Αρκετά από τα προϊόντα θα πεταχτούν, ενώ ό,τι υπάρχει τώρα στο χωράφι θα το οργώσω όταν ανοίξει ο καιρός και συνεχιστούν οι εαρινές φυτεύσεις» εξηγεί ο 30χρονος αγρότης που τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να πουλά τη σοδειά µε τα λαχανικά του στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, όταν επανειληµµένα απέτυχε η συνεργασία του µε τους µανάβηδες και τους εµπόρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς.

Αρκετοί συνάδελφοί του από την περιοχή σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόµενο να µην φυτεύσουν τις επόµενες µέρες, αφού εκτιµούν πως η ζήτηση ακόµη και αν σταµατήσουν τα περιοριστικά µέτρα, δύσκολα θα επανέλθει σε επίπεδα κερδοφόρα για τους παραγωγούς. «Οι περισσότεροι εδώ γύρω στηριζόµαστε στη λαϊκή. Αρκετοί σκέφτονται να µην φυτεύσουν ή να βάλουν λίγα κηπευτικά, γιατί δεν ξέρουµε πώς θα πάνε οι δουλειές µετά, είµαστε λίγο φοβισµένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος,, ωστόσο, έχει ήδη κάνει τις παραγγελίες του και προγραµµατίσει την επόµενη περίοδο, οπότε µόλις ο καιρός το επιτρέψει θα συνεχίσει κανονικά τις καλλιέργειές του. «Επειδή έχω ήδη παραγγείλει, θα φυτεύσω, δεν θέλω να αθετήσω τις συµφωνίες που έχω κάνει». Την ίδια ώρα ο παραγωγός από την Τρίπολη, Νίκος Κούγιας, που καλλιεργεί πατάτες, µηλιές και αχλαδιές, είναι περισσότερο αισιόδοξος. «Θεωρώ ότι µετά την κρίση θα δουλέψουν και πάλι κανονικά οι λαϊκές. Κάποια στιγµή θα ανακάµψουµε, δεν µπορεί» υποστηρίζει. Πάντως και ο ίδιος εξηγεί στην Agrenda πως το προσεχές διάστηµα θα προχωρήσει σε λιγότερες φυτεύσεις.   ΠΕΤΡΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ

«Οι έμποροι λένε να μη μαζέψουμε, όταν εμείς έχουμε παραγωγή για τις ανάγκες του Πάσχα»

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τους παραγωγούς που δεν αποκλείστηκαν από τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Ο Θανάσης Μωραϊτης, ένας νεαρός παραγωγός πράσινων λαχανικών από τα Μέγαρα, συνέχισε την εβδοµάδα που πέρασε να διαθέτει την παραγωγή του από τον πάγκο του. Ο τζίρος ωστόσο έχει µειωθεί µέχρι και 40%.

«Προς το παρόν δεν πετάµε εµπόρευµα όπως άλλοι συνάδελφοι από την Κόρινθο και αλλού, όµως και η κίνηση στις λαϊκές δεν είναι πλέον αρκετή. Πάει 12 το µεσηµέρι και είναι λες και είµαστε στο άνοιγµα στις 6 η ώρα το πρωί» αναφέρει. «Εµείς ωστόσο είχαµε προγραµµατίσει µια παραγωγή που να ανταποκρίνεται στα δεδοµένα του Πάσχα, που είναι µεγαλύτερη η κατανάλωση. Απ’ ό,τι φαίνεται τα µισά θα πουληθούν και τα άλλα µισά θα πεταχτούν» συµπληρώνει. Όπως εξηγεί, το προηγούµενο διάστηµα, οι περισσότεροι πελάτες του αγόραζαν πιο πολλά από το συνηθισµένο, όµως την εβδοµάδα που πέρασε, εκτός από τη µείωση της κίνησης, οι αγορές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές και µετρηµένες. «Πλέον πάµε για να βγάλουµε ένα µικρό µεροκάµµατο, κανείς δεν έρχεται στη λαϊκή ελπίζοντας πως θα βγάλει το κάτι παραπάνω, όπως γινόταν άλλες χρονιές» λέει, ενώ σε ό,τι αφορά στον προγραµµατισµό του για το επόµενο διάστηµα, εξηγεί πως για να µην πάνε στράφι, ίσως καλλιεργήσει λιγότερα από τα µισά στρέµµατα απ’ όσα καλλιέργησε τις προηγούµενες χρονιές.

Στις Κεντρικές Λαχαναγορές

Στο µεταξύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στις Κεντρικές Λαχαναγορές, όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι έµποροι λένε στους παραγωγούς να µην µαζέψουν τίποτα, αφού η ζήτηση έπεσε απότοµα ήδη από την προηγούµενη Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε πως οι λαϊκές αγορές δεν θα ανοίξουν το Σάββατο 21 Μαρτίου. Μάλιστα το µέτρο αυτό ήρθε να συµπληρωθεί στην ούτως η άλλως µηδενική ζήτηση από τους χώρους µαζικής εστίασης και τα ξενοδοχεία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργακλής, παραγωγός από την Τεγέα, αν και συνεχίζει να πηγαίνει στις λαϊκές αγορές των γύρω περιοχών, βλέπει την κίνηση µειωµένη. Επιπλέον δηλώνει αποφασισµένος να σπείρει λιγότερα στρέµµατα. Πατάτες και µήλα είναι τα βασικά προϊόντα που παράγει, ενώ στα 200 στρέµµατα που καλλιεργεί σπέρνει και σιτάρι, ενώ ασχολείται και µε τις ντοµάτες. «Η πατάτα είναι ακριβή, πάει κοντά στα 1.000 ευρώ το στρέµµα. ∆εν νιώθω αυτοπεποίθηση να σπείρω φέτος. Αν δεν έχει και τουρισµό το καλοκαίρι, τι θα το κάνω το εµπόρευµα; Να πάω να πάρω πατατόσπορο και εφόδια και να χρωστάω;» αναφέρει. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία