BACK TO
TOP
Special Reports

Στη Δυτική Κρήτη η ντομάτα έγινε ομαδικό άθλημα για μερικούς δραστήριους παραγωγούς

Μια σφιχτή ομάδα παραγωγών θερμοκηπιακής ντομάτας με δικό της συσκευαστήριο κάνει τζίρο 12.500 το στρέμμα.

3_38

Πέτρος Γκόγκος

374
0

Τέρµα νοτιοδυτικά στην Κρήτη, στον δήµο ∆ήµο Κισάµου, οι δυνατοί αέρηδες της περιοχής δεν αποθάρρυναν µια οµάδα αγροτών από το να σηκώσουν µεταλλικά θερµοκήπια και να εκµεταλλευτούν την υψηλή ηλιοφάνεια της περιοχής για την παραγωγή ντοµάτας µε καλή γεύση και άρωµα, άριστο χρώµα κατά την πλήρη ωρίµανση και µεγάλη διατηρισιµότητα.



Όσο σύνθετη είναι η καλλιέργεια της ντοµάτας, που απαιτεί ακρίβεια χειρουργού στους χειρισµούς, άλλο τόσο απαιτητική είναι και η εµπορική της διάθεση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον µια πρόχειρη προσέγγιση είναι αρκετή για να πετάξει κάποιον εκτός αγοράς και εδώ, η συνεργασία και η οργάνωση φαίνεται πως είναι ένας πρακτικός τρόπος που εξασφαλίζει την αγροτική παραγωγή.



Χαρακτηριστικό παράδειγµα συντονισµού µεταξύ αγροτών αποτελεί η περίπτωση του ΑΣ Κηπευτικών Θερµοκηπίου Ελαφονησίου – Χρυσοσκαλίτισσας στον Κίσσαµο της Κρήτης, που ιδρύθηκε το 2002 ως αποτέλεσµα της επιθυµίας µιας µικρής οµάδας παραγωγών «να πουλά σε λίγο καλύτερες τιµές τα προϊόντα», όπως εξηγεί στην Agrenda ο Θεόδωρος Ραϊσάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισµού. Σήµερα η οργάνωση αποτελείται από 21 µέλη, τα οποία διαχειρίζονται 200 στρέµµατα µε µέσο όρο κλήρου τα 10 στρέµµατα ανά παραγωγό.


Ο Συνεταιρισµός έχει ως βασικό προϊόν παραγωγής τη µεσόκαρπη ντοµάτα, σε διάφορες ποικιλίες όπως Elpida, Belladona, Dafni αλλά και κάποια ιδιαίτερα υβρίδια τύπου βελανίδι ενώ, ανάλογα και µε τις απαιτήσεις της αγοράς, µπορεί κατά περίπτωση να παράγει και άλλα είδη κηπευτικών, όπως αγγούρια. Η συνολική παραγωγή αγγίζει τους 4.000 τόνους, µε τη µισή να καταλήγει στα ράφια αλυσίδας σούπερ µάρκετ, διατηρώντας όµως το σήµα του Συνεταιρισµού στα χαρτοκιβώτια και στις συσκευασίες Βελανιδιών.

 

 

Πειθαρχία, συγχρονισμός της παραγωγής
και αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού

Όλες οι κατασκευές των θερµοκηπίων των µελών είναι σύγχρονες και µεταλλικού τύπου όπως ορίζονται από τις αυστηρές προδιαγραφές που έχει θέσει ο Συνεταιρισµός. Σε αυτό το κοµµάτι της παραγωγής, στα µέλη παρέχεται πιστοποίηση από τον συνεταιρισµό.

Γενικά η διαδικασία της παραγωγής διαρκεί περίπου 18 εβδοµάδες. Ο Συνεταιρισµός απασχολεί µόνιµα δύο γεωπόνους οι οποίοι καθοδηγούν τα µέλη σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Οι ετήσιες εργασίες ξεκινάνε µε το όργωµα των χωραφιών και στη συνέχεια, πριν την σπορά, προηγείται η απολύµανση, που γίνεται µε τη µέθοδο της ηλιοαπολύµανσης όπου το έδαφος καλύπτεται µε πλαστικό φιλµ, εγκλωβίζεται η θερµότητα και αυξάνεται η θερµοκρασία στους 65-70 βαθµούς Κελσίου. Μετά την συγκοµιδή οι ντοµάτες οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισµού απ’ όπου γίνεται ο τελικός διαχωρισµός µε την βοήθεια ηλεκτρονικού καλιµπραδόρου ανάλογα µε το µέγεθος, το χρώµα και το βάρος.



Στο κοµµάτι των δοµών ο Συνεταιρισµός έχει επενδύσει περί τα 1 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας και την χρηµατοδότηση προγραµµάτων. «Έχουµε ένα συσκευαστήριο 1000 τµ, διάφορα µηχανήµατα, ενώ ακόµα και για τα χαρτοκιβώτια, έχουµε δικιά µας µηχανή. Έχουµε καταφέρει στα 18 χρόνια να είµαστε πλήρως οργανωµένοι» αναφέρει ο κ. Ραϊσάκης, ο οποίος την στιγµής της επικοινωνίας ήταν σκαρφαλωµένος σε µια σκεπή θερµοκηπίου για εργασίες.

Να σηµειωθεί ότι ο τζίρος του Συνεταιρισµού κυµαίνεται γύρω από τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο όπως είναι φυσικό οι διακυµάνσεις στην τιµή της ντοµάτας επηρεάζουν άµεσα τα αποτελέσµατα.

Στο κοµµάτι της οργάνωσης τώρα, υπάρχει πειθαρχία. «Στη συνεννόηση, προβλήµατα δεν έχουµε. Παίρνουµε αποφάσεις στο διοικητικό συµβούλιο, κατά πλειοψηφία και µετά τηρούνται, Οι αποφάσεις έχουν να κάνουν µε το τι ποικιλίες θα φυτευθούν, πού θα πάνε, αν θα µπούνε δηλαδή στο σούπερ µάρκετ ή στην λαχαναγορά» εξηγεί ο κ. Ραϊσάκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία