Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Special Reports

Με κάθετη μονάδα παρά το μέγεθος της εκμετάλλευσης, μένει κάτι στην άκρη

Με κάτι λιγότερο από 4 στρέµµατα βρέθηκε το 2010 η Αρετή Χρηστιά, εκτάσεις που οι γονείς της καλλιεργούσαν µε κηπευτικά που διέθεταν στις λαϊκές της Πρέβεζας. Μέσα σε λιγότερο από µια δεκαετία,  η ίδια κατάφερε να χτίσει το δικό της brand µε σάλτσες ντοµάτας και τουρσιά, βρίσκοντας χώρο σε ράφια µεγάλων σούπερ µάρκετ της Ηπείρου και της Αθήνας, αλλά και εξάγοντας κάποιες ποσότητες στην Πολωνία, τη Γερµανία και το Ντουµπάι.

40-41_40

Πέτρος Γκόγκος

1939
0

Τα στρέµµατα πλέον έγιναν 15, ενώ το µικρό εργαστήρι κάτω από την οικεία της στη Νέα Κερασούντα µεταφέρεται αυτό το διάστηµα στην Πρέβεζα δίπλα από τα κτήµατα, σε µια έκταση 200 τετραγωνικών µέτρων που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως αποθηκευτικός χώρος και έκθεση προϊόντων, ενώ θα φιλοξενεί και τα γραφεία της υπό επέκταση επιχείρησης.

Παράλληλα το επιχειρηµατικό πλάνο της 47χρονης Ηπειρώτισσας εµπλουτίζεται µε νέα προϊόντα, µε τον στόχο της Αρετής Χρηστιά να είναι ο διπλασιασµός της επιχείρησης µέσα στα επόµενα πέντε χρόνια, για να «αφήσω µια έτοιµη δουλειά στα παιδιά µου, να την προχωρήσουν αυτά όσο µπορούν και  όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν», όπως χαρακτηριστικά λέει στην εφηµερίδα Agrenda.

Τουρσί παντζάρι, τουρσί κουνουπίδι µε καρότο και σέλινο, σάλτσα τοµάτας µε ολόκληρα τοµατίνια, γλυκό σταφύλι, γλυκό φιρίκι και γλυκό ακτινίδιο, µαρµελάδα µήλο και πορτοκάλι είναι µόνο κάποιες από τις ξεχωριστές γεύσεις που παρασκευάζονται µε παραδοσιακό τρόπο.

Όπως αναφέρει η ίδια, για έναν µικρό παραγωγό, η  διάθεση της παραγωγής του στο εµπόριο ή σε µεγαλύτερους µεταποιητές, είναι τόσο ασύµφορη. «Όταν ξεκίνησα να κάνω µόνη µου τις σάλτσες, είδα πως τουλάχιστον κάτι µένει».

Όταν ξεκινάς, δύσκολα βρίσκεις χώρο στα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συµµετοχή σε ένα πρόγραµµα Leader, ήταν τόσο ασύµφοροι για την 47χρονη επιχειρηµατία, όταν έκανε τα πρώτα της βήµατα στην αγορά, που δεν κατάφερε καθ’ όλη τη δεκαετή πορεία της να ενταχθεί σε κάποιο, παρά την ισχυρή επιθυµία της. 

«Αν είχα διαθέσιµα τα ποσά που απαιτεί η ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θα χρειαζόταν καν να µπω, για τις ανάγκες που έχει τώρα η επιχείρησή µου» εξηγεί η ίδια, διευκρινίζοντας πως όλες οι επενδύσεις σε µηχανήµατα και εξοπλισµό έγιναν µε ίδια κεφάλαια. «∆εν θέλω να χρεωθώ άλλωστε µε µεγάλα δάνεια σε τράπεζες» συνεχίζει, εξηγώντας πως προς το παρόν, για τυχόν µελλοντικές ανάγκες θα προβεί σε µικροδανεισµό από κάποια τράπεζα. «Πλέον έχω βρει το βηµατισµό µου. Τα προγράµµατα θα έπρεπε να είναι για όταν ξεκινά και απ’ όσο το έχω ψάξει δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία για το ξεκίνηµα», εξηγεί η ίδια.

Άλλωστε, όπως αναφέρει η ίδια, σκοπός της δεν είναι ο πλουτισµός, αλλά η διαµόρφωση µιας µικρής εταιρείας που µε τζίρο µερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και µε µικρά, σταθερά και µελετηµένα βήµατα θα της επιτρέψει να έχει µια αξιοπρεπή ενασχόληση στον πρωτογενή τοµέα.

Στα επόµενα βήµατα της επιχείρησης είναι το ελαιόλαδο. Η ίδια διαθέτει ήδη κάποια δέντρα και όπως µας λέει, η διαδικασία τυποποίησης δικού της ελαιολάδου της φαίνεται αρκετά ελκυστική και είναι κάτι που θα την απασχολήσει στο άµεσο µέλλον. Για τις τωρινές ανάγκες της επιχείρησης, η παραγωγή από τα 15 στρέµµατα ντοµάτας και τα λιγοστά δέντρα που βρίσκονται διάσπαρτα στα αγροτεµάχια είναι αρκετά για τις συνταγές της που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον εξαγωγέων και αλυσίδων σούπερ µάρκετ, ενώ σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αυξηθούν, έχει έτοιµο πλάνο µε τον γεωπόνο της για περαιτέρω επέκταση της εκµετάλλευσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία