Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Special Reports

Στην τυροκόμηση με βελτιωμένο χιώτικο κοπάδι οικογένεια κτηνοτρόφων επενδύει χιλιάδες ευρώ

Με επένδυση 400.000 ευρώ η πρότυπη Φάρμα Κλωνάρα ετοιμάζεται φέτος το καλοκαίρι να μπει στην τυροκόμηση.

40-41b_23

Λεωνίδας Λιάμης

3095
3

∆υναµικότερη είσοδο στον τοµέα της τυροκόµησης ετοιµάζει η µονάδα εκτροφής καθαρόαιµων χιώτικων προβάτων της οικογένειας Κλωνάρα, από το χωριό Ταξιάρχης των Γρεβενών, η οποία, ταυτόχρονα, συνεχίζει το πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης που εφαρµόζει τα τελευταία έτη, ενώ και αυξάνει και τις εκτάσεις που καλλιεργεί για την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, ώστε να τις ελέγχει καλύτερα και να µειώνει και το κόστος. Η πρότυπη προβατοτροφική εκµετάλλευση του Μιχάλη Κλωνάρα, που τιµήθηκε το 2014 από τον όµιλο της Green Box ως «Kτηνοτρόφος της Xρονιάς», βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατασκευάσει ένα νέο ιδιόκτητο τυροκοµείο κάνοντας ένα ακόµη βήµα για την πλήρη καθετοποίησή της.

«Η επένδυση προϋπολογίζεται στα 400 χιλ. ευρώ και έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραµµα Leader. Οι υπογραφές µε την Αναπτυξιακή Κοζάνης που υλοποίησε την προκήρυξη, µπήκαν στις αρχές ∆εκεµβρίου», µας είπε ο 28χρονος Γιάννης Κλωνάρας, γιος του ιδιοκτήτη της εκτροφής, ο οποίος ως απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου σπούδασε την τέχνη της τυροκοµίας, είναι αυτός που θα «τρέξει» την παραγωγή των καινούριων γαλακτοτυροκοµικών προϊόντων της µονάδας.

Για τη χώροθέτηση του τυροκοµείου η οικογένεια Κλωνάρα διαθέτει ένα χωράφι σε πολύ κοντινή απόσταση από το στάβλο της εκτροφής. Το πλάνο είναι να κατασκευαστεί ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 200 τ.µ. στο οποίο θα εγκατασταθεί εξοπλισµός µε δυναµικότητα επεξεργασίας περίπου 3 τόνων γάλακτος ηµερησίως.

«Εφόσον όλα πάνε καλά ευελπιστώ πως έως το καλοκαίρι του 2021 το τυροκοµείο θα είναι έτοιµο να λειτουργήσει», σηµειώνει ο Γιάννης Κλωνάρας, προσθέτοντας ότι σε πρώτη φάση θα τυροκοµείται ένα µέρος, µόνο, από τους περίπου 10 τόνους της ετήσιας παραγωγής γάλακτος που έχει το κοπάδι.

 

Στα πλάνα τυριά Μπάτζιο και Ανεβατό και εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων

Αυτή τη στιγµή ο συνοµιλητής µας παράγει, ήδη, ένα πρόβειο γιαούρτι και ένα πρόβειο τυρί, σε ένα χώρο στην οικογενειακή κατοικία, που τον έχει µετατρέψει σε τυροκοµείο, αλλά µε τη δηµιουργία της καινούριας υποδοµής το πλάνο είναι να «ανοίξει ακόµη περισσότερο τη βεντάλια» των προϊόντων, που θα έχουν την ετικέτα της εκτροφής.

«Σκεφτόµαστε να παράξουµε τυρί Μπάτζιο και Ανεβατό, τα οποία είναι και τα δύο τοπικά τυριά των Γρεβενών, αλλά και µερικά κεφαλοτύρια και καπνιστά τυριά, για να διανθίσουµε την γκάµα µας», εξηγεί ο ίδιος.

Αναφορικά µε το κοπάδι της οικογένειας, ο Γιάννης Κλωνάρας αναφέρει ότι αποτελείται σήµερα από περίπου 300 καθαρόαιµα χιώτικα πρόβατα πιστοποιηµένα, στα οποία εφαρµόζεται πρόγραµµα γαλακτοµέτρησης και γενετικής βελτίωσης, ώστε να αυξάνεται η γαλακτοπαραγωγή, αλλά και να ενισχύεται η ανθεκτικότητα του κοπαδιού.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπως τονίζει ο νεαρός κτηνοτρόφος και τυροκόµος, το «στήσιµο» του κοπαδιού, ως προς τη γαλακτοπαραγωγή ανά γαλακτική περίοδο, έχει φτάσει στα περίπου 550-600 κιλά ανά ζώο και µε λιποπρωτεΐνες οι οποίες κατά µέσο όρο κυµαίνονται στο 12,7%. «Στόχος µας είναι να ανεβάσουµε τις αποδόσεις και την ποιότητα όσο περισσότερο γίνεται µέσα από τη στοχευµένη αναπαραγωγή και την ελεγχόµενη σύζευξη των ζώων» µας εξήγησε και υπογράµµισε πως η εκτροφή εφαρµόζει και πρόγραµµα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην τροµώδη νόσο.

Για τη διασφάλιση των όρων βιωσιµότητας της εκµετάλλευσης εξάλλου, η οικογένεια Κλωνάρα έχει ενισχύσει την παρουσία της και στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας καθετοποίησής της. «Έχουµε φτάσει να καλύπτουµε πλέον το 85% των αναγκών µας µέσα από ιδιοπαραγόµενες ζωοτροφές. Συνολικά καλλιεργούµε µε βιολογικό τρόπο, γύρω στα 1.200 στρέµµατα µε κριθάρι, µηδική, τριτικάλε και κτηνοτροφικό µπιζέλι», µας είπε ο κ. Κλωνάρας.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

19-01-2021 18:07Σάκης

Προφανώς έχει γίνει λάθος ως προς την ετήσια παραγωγή, αποκλείεται να είναι 10 τόνους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία