BACK TO
TOP
Special Reports

Έφτιαξε τον μύλο να αλέθει δίκκοκο σιτάρι του πεθερού

Ένας αρχιτέκτονας από τη Θεσσαλονίκη διαθέτει στην αγορά μεταποιημένο σε αλεύρι, δίκκοκο σιτάρι ντόπιας ποικιλίας.

40-41a_16

Πέτρος Γκόγκος

125
0

Το πρακτικό µυαλό ενός µηχανικού στη Θεσσαλονίκη, έλυσε τη δύσκολη εξίσωση που αφορά στην εξασφάλιση της βιωσιµότητας µιας αγροτικής εκµετάλλευσης µε µόλις 120 στρέµµατα σπαρµένα µε σκληρό σιτάρι.

Ο Γιάννης Χωµατάς διατηρεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, ωστόσο όταν η κρίση ζόρισε τον κλάδο των κατασκευών την προηγούµενη δεκαετία, εστίασε την ευρηµατικότητά του στην αγροτική εκµετάλλευση του πεθερού  του, Παναγιώτη Τελιούση στην Επανοµή. Η εταιρεία «Ελληνικό Κτήµα» που ίδρυσαν διαθέτει πλέον στην αγορά µεταποιηµένο σε αλεύρι το δίκκοκο σιτάρι ντόπιας ποικιλίας που από το 1968 σπέρνει στα χωράφια του ο Παναγιώτης Τελιούσης.

Τον µύλο τον σχεδίασε και τον συναρµολόγησε µόνος του ο Γιάννης Χωµατάς, ενώ πλέον η επιχείρηση, ενταγµένη σε πρόγραµµα Leader, ετοιµάζεται να επεκταθεί περαιτέρω στο κοµµάτι της µεταποίησης, µε τη διαµόρφωση εργαστηρίου που θα µεταποιεί το αλεύρι σε αρτοσκευάσµατα και φρέσκο ψωµί, τα οποία θα διανέµονται σε delicatessen της Θεσσαλονίκης αλλά και απευθείας σε καταναλωτές, µέσα από τον διαδικτυακό ιστότοπο της ίδιας της εκµετάλλευσης.

Τα µαθηµατικά της εξίσωσης είναι απλά. Με µέση απόδοση τα 200 κιλά ανά στρέµµα και αφού η καλλιέργεια είναι βιολογική, το αλεύρι που µένει από τα µισά στρέµµατα αφήνει αυτή τη στιγµή στην επιχείρηση έναν τζίρο πέριξ των 15.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί κατασκευή του εργαστηρίου, ο κ. Χωµατάς, αναµένει ότι ο τζίρος θα τριπλασιαστεί και αυτό προκύπτει από µια συντηρητική εκτίµηση. «Θα µπορέσουµε ταυτόχρονα να πειραµατιστούµε και µε άλλα προϊόντα, όπως είναι τα ζυµαρικά ή να επεκταθούµε και σε άλλες γηγενείς ποικιλίες» αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda.

 

Η μεταποίηση σε αλεύρι του δίνει διπλάσιες οικονομικές αποδόσεις

 

Μόλις βέβαια η επιχείρηση ορθοποδήσει σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, η εκµετάλλευση θα µπορούσε να διπλασιάσει ταυτόχρονα και την παραγωγή της, ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις µε γείτονες αγρότες, οι οποίοι θα καλλιεργούσαν στις δικές τους εκτάσεις συµβολαιακά τους γηγενείς σπόρους που διαµορφώνουν και τον πυρήνα της εταιρείας.

Σε µια διαφορετική περίπτωση, ακόµα και µε συµβατικές µεθόδους καλλιέργειας, το µέγεθος της εκµετάλλευσης δεν θα µπορούσε να διαµορφώσει τζίρο µεγαλύτερο των 8.000 ευρώ, ποσό υπολογισµένο βάσει της σηµερινής εικόνας της αγοράς, η οποία είναι σε άνοδο. Με αυτό το µοντέλο λοιπόν αλλά και µε µια µικρή αρχική επένδυση που δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ο κ. Χωµατάς κατάφερε να θωρακίσει την εκµετάλλευση από τα σκαµπανεβάσµατα του εµπορίου.

Στο µεταξύ συνάφθηκαν σταθερές συµφωνίες µε τοπικά delicatessen και φούρνους που απορροφούν το σύνολο της παραγωγής, µικρό µέρος της οποίας περισσεύει για την αγορά της Αθήνας. Ως έχει τώρα, η επιχείρηση διαθέτει το αλεύρι της χονδρικά σε φούρνους σε συσκευσίες του µισού, του ενός ή των πέντε κιλών σε καταστήµατα µε βιολογικά και premium τρόφιµα.

Με το εγχείρηµα αυτό ασχολούνται όλα κι όλα τέσσερα άτοµα: Ο συνοµιλητής µας, και η γυναίκα του Ευαγγελία Τελιούση, που έχουν αναλάβει το κοµµάτι της µεταποίησης. Στο αγροτικό κοµµάτι, η Στέλλα Τελιούση, κατ’ επάγγελµα αγρότισσα βοηθά τον πατέρα της Παναγιώτη Τελιούση µε την απαιτητική διαχείριση της καλλιέργειας.

«Θέλουµε να καθιερωθούµε στην ελληνική αγορά» αναφέρει ο κ. Χωµατάς ο οποίος  προς το παρόν δεν έχει εντάξει κάποιο εξαγωγικό πλάνο στο επιχειρηµατικό στου σχέδιο. Ξεκινώντας από την αγορά των 1,5 εκατ. ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, η επιχείρηση στη συνέχεια θα επιχειρήσει να εδραιωθεί και στην Αθήνα, όσο θα αναπτύσσει την παραγωγή της, τον στόλο διανοµής και το δίκτυό της εν γένει. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία