BACK TO
TOP
Special Reports

Από εταιρικό στέλεχος στην κτηνοτροφία και την τυροκόμηση

Ο µύθος του εταιρικού κόσµου, το πολιτισµικό και οικονοµικό σύµβολο των ηµερών µας, δεν ιντριγκάρει τους πάντες και η Κατερίνα Μόσχου που εγκατέλειψε στα 34 χρόνια της µια καλοπληρωµένη θέση σε πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, αποτελεί ίσως ένα παράδειγµα αυτής της άγουρης ακόµα τάσης και επιθυµίας για αποκέντρωση που µαγνητίζει τις νεότερες γενιές.

40-41a_17

Πέτρος Γκόγκος

93
2

Έχοντας µεγαλώσει στην πρωτεύουσα και αποφοιτήσει από το τµήµα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, βρέθηκε εντός των στεγανών του εταιρικού καπιταλισµού και σε λιγότερο από µια πενταετία ανέλαβε χρέη στελέχους σε θυγατρική της γαλακτοβιοµηχανίας στην Κύπρο. Όπως η ίδια παραδέχεται στην Αgrenda, από ένα σηµείο και έπειτα απλά δεν µπορούσε να αντισταθεί σε ένα εσωτερικό κάλεσµα για επιστροφή στις ρίζες της. Τα µάζεψε λοιπόν η Κατερίνα από την Κύπρο και αποβιβάστηκε στην Πάρο το 2017 όπου αναζήτησε τρόπο να προσεγγίσει επιχειρηµατικά την οικογενειακή παράδοση στην τυροκόµηση που χάζευε τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας. Το 2018 η στροφή στην καριέρα της συνοµιλήτριάς µας επισφραγίζεται µε το άνοιγµα του τυροκοµείου Πάριον.

Πλέον, οι απαιτήσεις στην τυροκοµική µονάδα που διατηρεί στη Μάρπησσα και των 150 αιγοπροβάτων που φροντίζει από τον περασµένο Φλεβάρη, υπερβαίνουν κατά πολύ το τυπικό οχτάωρο της ζωής στο γραφείο, αλλά η ικανοποίηση της δηµιουργίας στην πρωτογενή παραγωγή κινητοποιεί τις δυνάµεις της 38χρονης σήµερα κτηνοτρόφου-τυροκόµου. 

Κεφαλοτύρι, κυκλαδίτικες µυζήθρες, τουλουµοτύρι γιαούρτι και κατσικίσιο γάλα διαµορφώνουν την αιχµή των προϊόντων του τυροκοµείου της, η µικρή και προσεγµένη παραγωγή των οποίων διατίθεται τοπικά αλλά και σε delicatessen στην Αθήνα.

 

Με ζωικό κεφάλαιο από «μπαρμπάδες» για να πέσει το κόστος της τυροκόμησης

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Κατερίνα Μόσχου έχει στη διάθεσή της γάλα από τη δική της µονάδα για επεξεργασία, αφού µόλις τον Φεβρουάριο συγκέντρωσε από «µπαρµπάδες» όπως λέει γίδες και πρόβατα ντόπιας φυλής του νησιού. Στα πρώτα βήµατα του τυροκοµείου προµηθευόταν γάλα, αγελαδινό και αιγοπρόβειο, από κοντινές εκµεταλλεύσεις. Εξακολουθεί να συνεργάζεται µε κοντινούς της κτηνοτρόφους, ωστόσο το γάλα δεν ήταν σχεδόν ποτέ αρκετό, κάτι που επιδεινώθηκε λόγω των δυσκολιών στις µεταφορές ζωοτροφών και στην αύξηση του κόστους τους µε την έλευση του κορωνοϊού. Κάπως έτσι αποφάσισε να κάνει το βήµα προς την κτηνοτροφία.

Σε µια «κανονική» χρονιά, που στην περίπτωση της συνοµιλήτριάς µας είναι µόνο το 2019, τυροκοµεί περίπου 90 τόνους γάλακτος. Πέρυσι δούλεψε λιγότερο και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία προετοιµασίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ενόψει του καλοκαιριού. Μια ακόµα πτυχή της παραγωγικής φιλοσοφίας της Κατερίνας Μόσχου είναι η αποχή από το κυνήγι των εξαγωγών. Υπό µια έννοια βέβαια η διάθεση των προϊόντων της σε τουρίστες κατά την καλοκαιρινή σεζόν, αποτελεί µια έµµεση διαδικασία εξαγωγής, ωστόσο µε την στενή σηµασία της λέξης, η ίδια αξιολογεί ως αρνητική την επίδραση στην ποιότητα της εργασίας της την ενταντικοποίηση της παραγωγής που απαιτεί η διαρκής αποστολή κιβωτίων στις διεθνείς αγορές. «∆εν θα ήθελα να κάνω εξαγωγές και πιστεύω ότι δεν είναι για τις Κυκλάδες αυτή η οδός. Εδώ οι πόροι είναι περιορισµένοι, το γάλα λίγο και οι ποσότητες προσεγµένες αλλά µετρηµένες», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. 

 Στα επόµενα βήµατα της µονάδας είναι η περαιτέρω καθετοποίησή της και η προσαρµογή  σε αυτό το νέο περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη γίνονται προσπάθειες, µε την παραγωγή ζωοτροφών για το νεοαποκτηθέν κοπάδι να έχει ξεκινήσει. 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2021 01:55Σκουμπούρης Κώστας

Συγχαρητηρια και καλή επιτυχία ! Χρειάζεται πολύ μεράκι υπομονή και επιμονή! Και εγώ επίσης πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω μια τέτοια αλλαγή και μάλιστα για την Πάρο αλλά δεν το τόλμησα.Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την νέα επιχείρηση ψωνίζοντας τα προϊόντα αλλά και προβάλοντάς τα .Ετσι θα ξεφύγουμε απο τα νύχια πολυεθνικών των τροφίμων , απο τα χαμηλής Ποιότητας και ακριβής τιμής μεταλαγμενα τρόφιμα ,απο την ανεργία ,απο την εγκατάλειψη της υπαίθρου! Τα ωφέλη είναι ασύγκριτα !!!

Απάντηση

03-05-2021 01:48Σκουμπουρης Κωσταδ

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία ! Χρειάζεται πολύ κουράγιο και υπομονή.Επισης και εγώ πολλές φορές έχω σκεφτεί να κάνω μια τέτοια αλλαγή και μάλιστα για στην Πάρο αλλά δεν...τόλμησα.Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ψωνίζοντας και προβάλλοντας την νέα επιχείρηση να εδραιωθεί.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία