BACK TO
TOP
Special Reports

Mε όχημα το σύκο Κύμης επέκταση σε ελαιόλαδο και οίνο για την Farma Sarli

Μια επίμονη αγρότισσα στην Εύβοια που είχε συλλάβει εδώ και δεκαετίες το βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης προϊόντων αξίας.

40-41_50

Πέτρος Γκόγκος

328
1

Προς την κατεύθυνση του νέου µοντέλου αγροτικής παραγωγής κινούταν χρόνια πριν τη σύλληψη του από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών η Μαρίτα Μπουτσαξή, αγρότισσα στην Εύβοια. Με σήµα κατατεθέν το σύκο Κύµης που καλλιεργεί, συσκευάζει και προωθεί στις αγορές µόνη της, έχτισε µε τον καιρό ένα αγρόκτηµα που καλλιεργεί λίγο έως πολύ οτιδήποτε απαιτείται από τις ανάγκες της αγροτουριστικής µονάδας της και µέσα στους επόµενους µήνες ετοιµάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά εµφιαλωµένο ελαιόλαδο και κρασί.

Από το 2003, δούλευε στο µυαλό της την ενασχόληση µε την αγροτική παραγωγή, µε το πλάνο της να περιλαµβάνει µια εντελώς αυτόνοµη εκµετάλλευση που να παράγει βιολογικά προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας. Μαγιά για τον στόχο της, ένα κτήµα της οικογένειάς της στην περιοχή Μονόδρι λίγο έξω από την Κύµη, µε έκταση κάτι λιγότερο από 10 στρέµµατα. Αυτά σήµερα η επίµονη αγρότισσα τα έκανε 97 στρέµµατα, ενώ κάθε χρόνο προχωρά σε νέες φυτεύσεις σύκων και άλλων δενδρωδών µε στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Ταυτόχρονα επιχειρεί την αναδιάρθρωση του αµπελώνα της, µε στόχο να καταστήσει πιο εµπορικές ποικιλίες της περιοχής όµως η Ασπροκουντούρα και το Μαυρί. Αν και επιτρέπει πιο ευέλικτα περιθώρια στον εαυτό της σε ό,τι αφορά στο κοµµάτι του οίνου, έχει θέσει αυστηρούς στόχους για τα προϊόντα σύκου που παρασκευάζει, αφού έχει επενδύσει από την πρώτη στιγµή αξιόλογα κεφάλαια στην τεχνογνωσία, στο φυτικό κεφάλαιο και την µεταποίηση. Επιπλέον αξιολογεί ότι το προϊόν του ελαιώνα της που απαρτίζεται από 500 ρίζες των ποικιλιών Κορωνέικη, Θρούµπα και Μανάκι µπορεί να διεκδικήσει δυναµικές προοπτικές στην αγορά.

 

Οι πιστοποιήσεις για τις εξαγωγές κόβουν πολύ το περιθώριο κέρδους

Υψώνει εµπόδια ή ακόµα και αποθαρρύνει αρκετούς η αγορά που έχει στηθεί γύρω από τις απαιτήσεις πιστοποιήσεων, το κόστος των οποίων επιβαρύνει σε ετήσια βάση όλους όσοι έχουν βλέψεις για εξαγωγές. Στην περίπτωση της Μαρίτας Μπουτσαξή, χρειάστηκε φέτος ένα κεφάλαιο της τάξης των 20.000 ευρώ µόνο για τις πιστοποιήσεις ISO που ξεκλειδώνουν ευρωπαϊκές αγορές καθώς και εκείνη των
ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε ορισµένες περιπτώσεις απαιτούνται διαφορετικές πιστοποιήσεις ακόµα και για την ενδοκοινοτική αγορά.

Ξεπερνώντας ωστόσο αυτό το εµπόδιο, η συνοµιλήτριά µας ετοιµάζεται για ένα ταυτόχρονο άνοιγµα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτές τις µέρες ετοιµάζει το ανανεωµένο λογότυπο της εκµετάλλευσης, καθώς και νέες συσκευασίες για τα προϊόντα σύκου Κύµης ΠΟΠ αλλά και ελαιολάδου. «Μέχρι το Φθινόπωρο εκτιµώ ότι θα έχω φορέσει τα νέα µου ρούχα» αναφέρει η αστειευόµενη. Μιλώντας στην Agrenda, εξήγησε ότι από το ξεκίνηµα επιχειρούσε µικρά και προσεκτικά βήµατα. «∆εν είµαι έµπορας» υπογράµµισε αρκετές φορές, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για έναν αγρότη να διαχειριστεί µε έναν πιο µαρκετίστικο τρόπο την παραγωγή του.  Όπως αναφέρει, η επιχείρηση είναι βιώσιµη, ωστόσο προκειµένου να µπορέσει να υποστηρίξει το επενδυτικό της πλάνο, χρειάζεται σε σταθερή βάση να διοχετεύει ίδια κεφάλαια. Οι περισσότερες συκιές στην εκµετάλλευση µπήκαν το 2008, ωστόσο η ίδια µπήκε στη διαδικασία πωλήσεων παραγωγής από τα πρώτα κιόλας 200 κιλά.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, η Φάρµα Σάρλη -εκ του συζύγου της συνοµιλήτριάς µας και βασικού επενδυτή του εγχειρήµατος- εξάγει σε αγορές Βαλκανίων, Μιλάνο, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία. Στόχος, η επέκταση σε Τρίτες χώρες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-05-2021 15:46Tzanos

Adress

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία