Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες του φρέσκου βουβαλίσιου γάλακτος για τον άνθρωπο, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η τυροκοµική επιχείρηση «Τα Καλά Βουνά ΟΕ» από τις Σέρρες, όπου και αφθονεί λόγω της βουβαλοτροφίας στη λίµνη Κερκίνη, σκέφτηκε να το αξιοποιήσει για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισµό.
Από το ∆εκέµβριο του 2020 και έπειτα από πολλαπλές δοκιµές, µέχρι να πετύχει η… συνταγή, το τυροκοµείο των Βασίλη Καλαϊτζίδη, Αλέξανδρου Απιδόπουλου και Χρήστου Λουπάτατζη, που ποντάρει στην ποιότητα και την καινοτοµία, κυκλοφόρησε στην αγορά λευκό τυρί από 100% βουβαλίσιο γάλα.
«Έχουµε έναν δικό µας τρόπο παρασκευής, που µας δίνει είναι ένα βουτυράτο µαλακό λευκό τυρί, µε µεστή γεύση, το οποίο δεν έχει βαριά µυρωδιά, όπως συνήθως µε τυριά από γάλατα άλλων µηρυκαστικών», εξηγεί στην Agrenda ο Βασίλης Καλαϊτζίδης. Το νέο προϊόν λανσαρίστηκε σε τενεκεδένια συσκευασία 500 γραµµαρίων και εκτός από την τοπική αγορά των Σερρών, θα το βρει ο καταναλωτής σε 6 µεγάλα καταστήµατα Grant Masoutis της οµώνυµης λιανεµπορικής αλυσίδας, στο κατάστηµα Μιράν και Θανόπουλος στην Αθήνα και από τις αρχές Ιουλίου στα ψυγεία επιλεγµένων καταστηµάτων στα Metro και My Market.
«Το επόµενο βήµα είναι να πάµε σε µια µικρότερη συσκευασία των 200 γραµµαρίων σε vacuum, η οποία θα κυκλοφορήσει σε δύο κωδικούς. Το κλασσικό βουβαλίσιο τυρί και ένα εµπλουτισµένο µε πράσινη πιπεριά», µας πληροφορεί ο ίδιος.
Σε συνεργασία με 4-5 κτηνοτρόφους, στα 1,05 ευρώ το πρόβειο και 65 λεπτά το γίδινο
Η πρώτη ύλη προέρχεται από 1-2 συνεργαζόµενους βουβαλοτρόφους, µε εκµεταλλεύσεις στην παραλίµνια περιοχή της Κερκίνης, εισκόµιση περίπου στα 500-600 κιλά ανά διήµερο και την τιµή να ξεπερνά κατά τι το 1 ευρώ το κιλό. «Για την ώρα οι ποσότητες καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης, αλλά αν χρειαστεί θα γίνουν νέες συνεργασίες µε παραγωγούς της Κερκίνης», τονίζει ο ίδιος.
Η τυροκοµικό µονάδα, που δηµιουργήθηκε µόλις στο δεύτερο µισό του 2019, ξεκίνησε να παράγει τυρί φέτα, κατσικίσιο τυρί και λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα, τα οποία για την ώρα διατίθενται κατά βάση στην τοπική αγορά του νοµού Σερρών. «Η φέτα και το κατσικίσιο τυρί µας τυποποιείται σε τενεκέ 14 κιλών και σε τάπερ του 1 κιλού και των 400 γραµµαρίων, ενώ το λευκό αγελαδινό τυρί βγαίνει µόνο σε µεγάλο τενεκέ», διευκρινίζει ο συνοµιλητής µας, ο οποίος δεν κρύβει πως «στο πίσω µέρος του µυαλού µας είναι κάποια στιγµή να πάµε και στην παραγωγή κίτρινων τυριών».
Για την προµήθεια της πρώτης ύλης το τυροκοµείο συνεργάζεται µε 4-5 κτηνοτρόφους των Σερρών, πληρώνοντας το πρόβειο γάλα µε περίπου 1-1,05 ευρώ το κιλό και το γίδινο µε 65 λεπτά. Εφόσον η ζήτηση για τα προϊόντα της «Τα Καλά Βουνά» αυξηθεί θα χρειαστούν να γίνουν κι άλλες συνεργασίες, αλλά θεωρείται εύκολο, δεδοµένου ότι ο νοµός Σερρών κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της χώρας από άποψη συνολικού ζωικού κεφαλαίου.
«Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποφασίσαµε να επενδύσουµε στα τυροκοµικά, διότι είδαµε πως από το νοµό το γάλα φεύγει σε άλλες περιοχές και υπάρχει ένα κενό στη µεταποίηση. Μέχρι πριν να κάνουµε τη δική µας τυροκοµική µονάδα, σε όλο το νοµό υπήρχε µόνο ένα τυροκοµείο για φέτα», επεσήµανε ο κ. Καλαϊτζίδης και συµπλήρωσε πως σήµερα το παρασκευαστήριο, που δηµιουργήθηκε µε πρόγραµµα Leader και στοίχισε σε εξοπλισµό γύρω στις 300.000 ευρώ, «επεξεργάζεται περίπου 2 τόνους γάλακτος την ηµέρα, αλλά µε µικρές προσθήκες µπορεί να διπλασιαστεί».
06-09-2022 14:20πονσιχιδης κωνσταντινος
τυρι φετα απο βουβαλισιο γαλα (τα καλα βουνα ) ενδεικνυνται για διαβητηκους ? επισης και απο γιδινο γαλα . ποιες ειναι οι διαφορες τους ? και ποσα γραμμαρια μπορω να καταναλωνω καθημαρινα ? σας ευχαριστω εκ των προτερων
Απάντηση