BACK TO
TOP
Special Reports

Με επένδυση 15 χιλ. ευρώ ο τζίρος του αγρότη από όσπρια φουσκώνει 50%

Αν µπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, ο 60χρονος σήµερα Αντώνης Λάµπρου που καλλιεργεί 300 στρέµµατα µε όσπρια και σκληρό σιτάρι στο Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας, θα επέστρεφε στο 1985 για να µπει στο παιχνίδι της τυποποίησης της παραγωγής του, από την αρχή κιόλας της αγροτικής του σταδιοδροµίας.

40-41a_30

Πέτρος Γκόγκος

7452
0

«Ο κάµπος θα ήταν διαφορετικός τώρα. Θα είχα φτάσει την καλλιέργεια οσπρίων της περιοχής σε πολύ υψηλό επίπεδο» λέει. Πράγµατι, αν και το Μαντούδι φηµίζεται για τα πλούσια σε κάλιο και µαγνήσιο εδάφη του, που προσδίδουν εκτός από ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα λόγω εφορίας και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις φακές, τα ρεβίθια και τα «ενδηµικά» χαµοφάσουλα, µέχρι σήµερα δεν έχει αποκτήσει όνοµα στην κατανάλωση, αντίστοιχο µε της Καστοριάς ή άλλων παραγωγικών κέντρων της χώρας. «Είµαστε κοντά στην Αθήνα, οπότε πάντα έφευγαν µέχρι το τελευταίο σπυρί όλα τα όσπριά µας εύκολα. Τα αγόραζε ο συνεταιρισµός, οι παλιοί το µόνο που είχαν να κάνουν, ήταν έναν καλό καθάρισµα. ∆εν χρειάστηκε να ψάξουν το κάτι παραπάνω» εξηγεί.

Και ο ίδιος λοιπόν, δεν το έκανε το βήµα προς την αγροτική µεταποίηση παρά µόλις το 2008, όταν έβαλε για πρώτη φορά τη σοδειά του σε συσκευασίες του ενός κιλού, για να δει τον τζίρο του να ανεβαίνει 50% µέσα σε µόλις 1 χρόνο. Το µόνο που χρειάστηκε, ήταν µια µικρή επένδυση της τάξης των 15.000 ευρώ.

Σήµερα, τα προϊόντα του φτάνουν µε την υπογραφή του σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ εστιατόρια – σηµεία αναφοράς στην vegetarian κουζίνα σε Βερολίνο, Μιλάνο και Ρώµη εφοδιάζονται µε τα όσπρια του Αντώνη Λάµπρου για ιδιαίτερες σαλάτες.\

Ομάδα παραγωγών για μυημένους στο χαμοφάσουλο καλλιεργητές

Με δύο παιδιά που έχουν επιλέξει επαγγελµατικό προσανατολισµό µακρινό από τα χωράφια και το καθηµερινό σκύψιµο πάνω από τη γη, ο Αντώνης Λάµπρου, αναζητά τώρα έναν ικανό διάδοχο στον κάµπο του Μαντουδίου. «Για όσο καιρό συνεχίσω να ασχολούµαι ενεργά µε την καλλιέργεια, θα εστιάσω όλες µου τις δυνάµεις στο να φτιάξω µια οµάδα παραγωγών» θα πει ο ίδιος. Έπειτα από τον πρόσφατο νόµο, που δίνει φορολογικά κίνητρα στους αγρότες για σύσταση συνεργατικών σχηµάτων, οι προσδοκίες του συνοµιλητή µας έχουν φουντώσει, όπως θα συµπληρώσει.

Προς το παρόν, διατηρεί µια πολυετή συνεργασία µε µικρούς παραγωγούς της περιοχής, των οποίων απορροφά το σύνολο της παραγωγής για τις ανάγκες της επιχείρησής του. Στην περιοχή δεν υπάρχει άλλος που να κάνει τη δουλειά αυτή. «Έχω επενδύσει πολύ στο κοµµάτι αυτό, και δεν αναφέροµαι τόσο στο οικονοµικό σκέλος, αλλά στον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται να για υποστηρίξεις ένα τέτοιο εγχείρηµα» αναφέρει. Ένθερµος υποστηρικτής της αγροτικής µεταποίησης, εκτιµά πως είναι το χρησιµότερο όπλο για έναν αγρότη που θέλει να διαφυλάξει την ποιότητα της δουλειάς του, αλλά και το καλό του όνοµα στην αγορά. «Όταν το δίνεις χύµα το φασόλι, δεν εµποδίζει τίποτα τον έµπορο από το να ανοίξει το τσουβάλι και να το γεµίσει µισό – µισό µε κάποια φθηνή εισαγωγή. Έτσι σου χαλά και τη φήµη, σου ρίχνει και την τιµή. Όταν το δίνεις κιλό το κιλό, δεν µπορεί να το κάνει ο άλλος αυτό» λέει περιγράφοντας το σκεπτικό του.

Μέσα στο επόµενο δεκαπενθήµερο, ο παραγωγός µας ετοιµάζεται να ξεκινήσει τη συγκοµιδή της φακής, σε κάνα µήνα θα πιάσει το ρεβίθι και έπειτα το φασόλι. «Το ενδιαφέρον από την αγορά είναι µεγάλο, ενώ ήδη έχω ξεπουλήσει το στοκ µου» λέει. Στο µεταξύ θα εντείνει τις προσπάθειες «να µυήσει» όπως χαρακτηριστικά θα πει, περισσότερους στο παιχνίδι της συσκευασίας.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία