BACK TO
TOP
Special Reports

Επιβραβεύσεις με νοήματα για τους βιοκαλλιεργητές της Ευρώπης

Με 220 στρέµµατα µοιρασµένα σε σιτηρά, καλαµπόκι, σόγια και κηπευτικά, όλα καλλιεργηµένα µε απαιτητικές βιολογικές µεθόδους, αλλά και εργαστήρι µεταποίησης / συσκευαστήριο καθώς και εστιατόριο εντός της εκµετάλλευσης, η φάρµα του Κροάτη Νταβίντ Πέγιτς, αποτελεί το πρότυπο το οποίο θα ήθελε η Κοµισιόν να ακολουθήσουν αρκετές µικρές και µεσαίου µεγέθους αγροτικές εκµεταλλεύσεις από εδώ και στο εξής.

26-31a_3

Πέτρος Γκόγκος

110
0

Όταν πριν από λίγες ηµέρες, µε αφορµή την ηµέρα βιολογικών προϊόντων της ΕΕ (23 Σεπτεµβρίου), η Κοµισιόν ανακοίνωσε τους οχτώ νικητές του πρώτου διαγωνισµού βιολογικής παραγωγής, οι επιλογές της δηµιούργησαν εντυπώσεις. Μέσα στους 8 διακριθέντες, βρίσκεται και ο Κροάτης αγρότης, ο οποίος καλλιεργεί µε τις πιο απαιτητικές µεθόδους της βιολογικής γεωργίας τις εκτάσεις του, µεταποιώντας τα παράλληλα σε 18 διαφορετικούς κωδικούς, από σάλτσες και τουρσιά µέχρι αλεύρια και αρτοσκευάσµατα.

Αν σταθεί κανείς στο συµβολικό κοµµάτι των βραβείων, θα διαπιστώσει ότι η βιολογική κτηνοτροφία βρίσκεται εκτός κάδρου. Αντίθετα, οι διακρίσεις στο παραγωγικό κοµµάτι της αλυσίδας των βιολογικών περιορίζονται σε µια παραγωγό µανιταριών από την Ισπανία (µε το µανιτάρι να αποτελεί την κατ’ εξοχήν εναλλακτική του κρέατος στα χορτοφαγικά µενού) αλλά και το εντυπωσιακό αγρόκτηµα της Κροατίας όπου µεταξύ άλλων µεταποιείται η σόγια σε τόφου (µια παλιά εναλλακτική των τυροκοµικών προϊόντων).

Με δεδοµένο ότι πρόκειται για τα πρώτα βραβεία, ο συµβολικός χαρακτήρας επισκιάζει το εορταστικό ύφος της υπόθεσης. Φαίνεται δηλαδή ότι όταν η Κοµισιόν µιλά για βιολογική γεωργία, µιλά για µια εντελώς διαφορετική αντίληψη επί του τροφίµου, σε µεγάλο βαθµό ξένη προς τις συνήθειες της πολύπλευρης ευρωπαϊκής γαστρονοµικής κουλτούρας. Σε κάθε περίπτωση, οι εκµεταλλεύσεις που διακρίθηκαν, δείχνουν και το δρόµο της µεταποίησης.

Οι νικητές έρχονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σουηδία και αντιπροσωπεύουν, όλες και όλοι, την ανάπτυξη και την καινοτοµία του ευρωπαϊκού τοµέα και την αξιακή αλυσίδα βιολογικών προϊόντων, καθώς και τη συµβολή τους στη µείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο κλίµα και στο περιβάλλον.



Απονεµήθηκαν οκτώ βραβεία:

Βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών προϊόντων στη Ναζαρέτ Ματέος Άλβαρεζ στην Ισπανία. Η νεαρή παραγωγός διατηρεί µονάδα παραγωγής βιολογικών µανιταριών στη βόρεια Ισπανία. Ανέπτυξε µια µοναδική µέθοδο καλλιέργειας που µεγιστοποιεί την ποιότητα των προϊόντων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εισροές και µειώνοντας δραστικά την κατανάλωση νερού.

Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών προϊόντων στον Ντάβιντ Πέγιτς στην Κροατία. Ο Πέγιτς διαχειρίζεται την παλαιότερη βιολογική εκµετάλλευση κοντά στο Ζάγκρεµπ Κροατίας, µε πάνω από 60 διαφορετικές καλλιέργειες. Η εκµετάλλευση αναλαµβάνει και δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και παροχής συµβουλών, ενώ διαθέτει επίσης αρτοποιείο και εστιατόριο.

Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας στην Οξιτανία στη Γαλλία. Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Οξιτανίας, στη νότια Γαλλία. Επί του παρόντος, η βιολογική γεωργία καλύπτει το 19% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων, δηλαδή 608 285 εκτάρια και 13.265 γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Στόχος είναι το σύνολο των γεωργικών εκτάσεων µε βιολογικά να φτάσει το 30% ως το 2030. Ακολουθείται ολοκληρωµένη προσέγγιση που περιλαµβάνει συµπεριληπτική περιφερειακή διακυβέρνηση και ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήµου στο Ζέεχαµ στην Αυστρία. Η πόλη αυτή, στη βορειοδυτική Αυστρία, είναι µέλος του δικτύου «Organic Cities Network Europe». Τα δηµόσια κυλικεία στην πόλη, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία µαγειρεύουν και σερβίρουν 100% βιολογικά τρόφιµα. Υπάρχει επίσης εντατική συνεργασία µε τουριστικές υποδοµές, για την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στη γαστρονοµία και στα ξενοδοχεία.



Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας» στην Associazione Bio-Distretto Cilento στην Ιταλία. Η «βιοπεριφέρεια» Cilento επενδύει στη βιώσιµη και τοπική παραγωγή τροφίµων, συνδυάζοντας τουριστικές πρωτοβουλίες όπως οι «βιοπαραλίες» και οι «βιοδιαδροµές». Αυτό ωφελεί τη δηµιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση της περιοχής.

Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ στο Goodvenience.bio στη Γερµανία. Η επιχείρηση αυτή απασχολεί δέκα υπαλλήλους και παράγει βιολογικούς ζωµούς, σούπες, σάλτσες, µπαχαρικά και έλαια, όλα χειροποίητα. ∆ίνει ιδιαίτερη έµφαση στη βιώσιµη, κυκλική και καινοτόµο παραγωγή και στην προώθηση της υγιεινής διατροφής µέσω ενός ιστολογίου µε συνταγές και βίντεο µαγειρικής.

Βραβείο καλύτερης επιχείρησης λιανικού εµπορίου βιολογικών τροφίµων στη La ferme à l’arbre de Liège στο Βέλγιο. Αυτό το µικρό σούπερ µάρκετ που βρίσκεται σε γεωργική εκµετάλλευση πωλεί βιολογικά προϊόντα όπως κρέας και αλεύρι από ολόκληρη την περιοχή, ήδη από το 1978. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έµφαση στη βιώσιµη και κυκλική παραγωγή, χρησιµοποιεί πράσινη ενέργεια, αποφεύγει τις συσκευασίες και περιορίζει τις εκποµπές από τις µεταφορές εστιάζοντας στις προµήθειες τοπικής διάστασης.

Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου στο Lilla Bjers στη Σουηδία, στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι βιολογικό αγρόκτηµα και εστιατόριο που λειτουργεί σύµφωνα µε την έννοια «από τον σπόρο στο πιάτο». Σε µια γεωργική εκµετάλλευση που διατηρεί τη βιοποικιλότητα και είναι απαλλαγµένη από ορυκτά καύσιµα περιλαµβάνονται 300 διαφορετικές καλλιέργειες. Το εστιατόριο έχει καταστεί κόµβος για την κατάρτιση νεαρών παραγωγών και σεφ βιολογικών γεωργικών προϊόντων.



Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ ανταµείβουν διάφορους παράγοντες της αξιακής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα καινοτόµο, βιώσιµο έργο που αποτελεί πηγή έµπνευσης και αποφέρει πραγµατική προστιθέµενη αξία στη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Τα διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η COPA-COGECA και η IFOAM Organics Europe, µε τη συµµετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία.

Στην τελετή απονοµής των βραβείων, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε: «Έχω εντυπωσιαστεί από την ιστορία κάθε νικητή. Πρόκειται για απίστευτα αφοσιωµένα άτοµα, οργανώσεις και ιδρύµατα, τα οποία έχουν προωθήσει τη βιολογική παραγωγή πολύ πριν γίνει µόδα, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προέρχονται από όλη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η βιολογική παραγωγή είναι ζωντανή παντού και ότι η βιολογική αριστεία µπορεί να βρίσκεται παντού. Μου δίνουν πολλές ελπίδες για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής και για τα οφέλη που µπορεί να αποφέρει στους γεωργούς µας, στις αγροτικές κοινότητες και στην κοινωνία στο σύνολό της».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία