BACK TO
TOP
Special Reports

Νέοι παραγωγοί και αγροτικά προϊόντα με άποψη δίνουν σφιγμό στη Βόρεια Εύβοια

Παραγωγικά εγχειρήματα που διαλαλούν με ένταση ότι η Βόρεια Εύβοια παραμένει ζωηρή και δημιουργική. Ακόμα και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

322020029_1881839975495779_3260133693018486470_n

Γιώργος Λαμπίρης

1545
0

Ανάμεσά τους ξεπροβάλλει η προσπάθεια αναβίωσης του υπέργηρου ιστορικού βιολογικού ελαιώνα των Ροβιών, ένα μεγάλο μέρος του οποίου καταστράφηκε στις ζοφερές ημέρες του Αυγούστου του 2021 από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 450.000 στρέμματα. Δεν απουσιάζουν οι καινοτόμες απόπειρες από ευρηματικούς παραγωγούς που επιδιώκουν να επανασυστήσουν παραδοσιακά προϊόντα όπως τα σύκα Ταξιάρχη, άρρηκτα συνδεδεμένα με την γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Με τη στήριξη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) και υπό την κοινή ευθύνη της οργάνωσης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Σωματείο Διάζωμα οι επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας επανασυστήθηκαν με τα προϊόντα τους, παρατάσσοντας στοιχεία όπως η παράδοση και η αναβίωσή της, η καινοτομία, η επιμονή στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Στο σύνολό τους πρόκειται για παραγωγικές προσπάθειες που δείχνουν τον δρόμο και ανοίγουν ταχύ βήμα στον πρωτογενή τομέα προς την επόμενη μέρα, είναι μόνο μερικές από αυτές που παρουσιάστηκαν στο τριήμερο από τις 5 έως και τις 8 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Ο Κωνσταντίνος Ωραιόπουλος, γενικός διευθυντής της CompoExpert Hellas A E, που αποτελεί Πλατινένιο Χορηγό της πρωτοβουλίας του ΣΠΕΛ «Παροχή Βοήθειας στους Πυρόπληκτους Αγρότες της Βόρειας Εύβοιας», αναφέρει: «Είναι ευθύνη όλων μας η έμπρακτη στήριξη προς τους παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας και τα αγροτικά προϊόντα τους. H CompoExpert και ο ΣΠΕΛ, με πρωτοβουλίες όπως αυτή, αποδεικνύουν πως μπορούν να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στην αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής».

Η αναζωογόνηση του ιστορικού βιολογικού ελαιώνα των Ροβιών

Από την πλευρά του ο Στέφανος Βαλλής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών, στέκεται στην άοκνη προσπάθεια που ακολούθησε τα γεγονότα του προπερασμένου καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια. Μετά το σάστισμα και τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα που έφερε η καταστροφή, ήρθε η ανασύνταξη δυνάμεων.


Το σύνολο των μελών του Συνεταρισμού, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, έχουν επιδοθεί στην αναγέννηση των δέντρων που χάθηκαν, περί τα 10.000 συνολικά από τον ιστορικό ελαιώνα. Θυμίζουμε ότι αποτελείται από ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των χιλίων ετών, που σε επιμέρους περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και τα 2.000 έτη. Τον ελαιώνα δηµιούργησε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ένας οραµατιστής της εποχής του που αγαπούσε την ελιά και από το 1923 έως και το 1963 φρόντισε για την ανάδειξή του.

Στις νεοσύστατε παραγωγικές προσπάθειες κατατάσσεται αυτή των αδελφών Δήμου. Οι δύο μελισσοκόμοι με έδρα τις Ροβιές ασκούν νομαδική μελισσοκομία, ταξιδεύοντας ανά την επικράτεια από την Πελοπόννησο έως και τη λίμνη Πλαστήρα. Η συνύπαρξή τους με τη φύση και το ταξίδι των μελισσών τους σε διαφορετικούς τόπους, προσφέρει μεταξύ άλλων το μέλι έλατου από το Κυριάκι Βοιωτίας καθώς μέλι από πεύκο, ρείκι και άνθη από την Βόρεια Εύβοια. Ασχολούνται επίσης με τα παράγωγα της μέλισσας όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Όραμά τους είναι να αναπτύξουν την παραγωγή τους, πολλαπλασιάζοντας τα μελισσοσμήνη από 200 που είναι σήμερα σε αρκετά περισσότερα. Ο Βαγγέλης Δήμου με σπουδές γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο απέκτησε τα πρώτα του μελίσσια πριν από λίγα χρόνια, όντας ακόμα ήταν φοιτητής. «Με εξέπληξε ο κόσμος της μέλισσας, ενώ με προσέλκυσε το γεγονός ότι είμαι αφεντικό της δουλειάς μου και μπορώ να διαχειριστώ το χρόνο μου κατά το δοκούν. Το ταξίδι στην ελληνική φύση ανά την επικράτεια για την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος όπως το μέλι, ήταν από τους βασικότερους λόγους που με οδήγησαν σε αυτήν την διαδρομή».

Μεταποίηση σύκων Ταξιάρχη σε ατομικές συσκευασίες

Καρπός που συνδέεται αναπόσπαστα με την καλλιεργητική παράδοση της Βόρειας Εύβοιας, είναι το σύκο. Ο Λεωνίδας Πέπλης, ο οποίος εκπροσώπησε την επιχείρηση  Agro Figs στην έκθεση του Συντάγματος, αναφέρεται στην καινοτόμο διάσταση που μπορεί να λάβει κατά την μεταποίησή του το εν λόγω φρούτο. H εταιρεία που ξεκίνησε την μεταποίηση πριν από τρία χρόνια, εκτός από την ξήρανση των σύκων Ταξιάρχη και της ευρύτερης περιοχής της Β. Εύβοιας, έχει να παρουσιάσει και νέα προϊόντα στη γκάμα της. Συντασσόμενη με τη ζήτηση και τους ταχείς ρυθμούς της εποχής, επεξεργάστηκε το σύκο και δημιούργησε ατομικές συσκευασίες με μπουκιές από τη σάρκα του φρούτου σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές με σουσάμι, φιστίκι, επικάλυψη μαύρης σοκολάτας και φυσική γεύση χωρίς την προσθήκη άλλου συστατικού. Η Agro Figs που αποτελεί την προσπάθεια του Νικόλα Παναγιώτου, συκοπαραγωγού από την περιοχή του Γρόθου Ιστιαίας, αποτέλεσε την επαγγελματική μετεξέλιξη ενός παραγωγού, ο οποίος πριν προχωρήσει στο δικό του μεταποιητικό εγχείρημα, πουλούσε την παραγωγή του σε χύδην μορφή σε τρίτους.

Ζητούμενο η επιβίωση στις δύσκολες συνθήκες για τους παραγωγούς και τους τυροκόμους

Ο τυροκόμος, Κωνσταντίνος Κυριακάκης, αποφάσισε να στηρίξει το οικογενειακό τυροκομείο που ξεκίνησε ο παππούς του. Η απόφασή του αυτή τον έκανε να παραμερίσει κάθε σκέψη για οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ενασχόληση. Με βασικά του προϊόντα την μαλακή, βουτυράτη φέτα και το χωριάτικο γιδοτύρι τσαντίλας, που χαρακτηρίζεται και από την προσθήκη μικρής ποσότητας πρόβειου γάλακτος, ο τυροκόμος εστιάζει στη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η επιβίωση της επιχείρησής του στις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για παραγωγούς και μεταποιητές. Το τυροκομείο Κυριακάκη, δραστηριοποιείται επί 60 χρόνια στην παραλαβή του γάλακτος από την περιοχή των Ωρεών και της Ιστιαίας, με τον επικεφαλής του και εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς, να διατηρεί στενή συνεργασία με 50 τσοπάνηδες του τόπου του. Ανάμεσα σε άλλα παράγει μυζύθρα, πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, σκληρό τυρί για σαγανάκι, ενώ εισκομίζει καθημερινά περίπου 3 τόνους γάλακτος, κατά κύριο λόγο πρόβειο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία