BACK TO
TOP
Special Reports

Στα Άγραφα οι αίγες Σκοπέλου έγιναν πιο παραγωγικές

∆ιενεργώντας µία πλήρη στροφή 180 µοιρών, ο Θανάσης Παπουτσής, αποφάσιζε το 2016 να ακολουθήσει το εµφατικό παράδειγµα χωρών του εξωτερικού, οι οποίες επενδύουν στη γενετική βελτίωση και ανάπτυξη κοπαδιών από γηγενείς ποικιλίες.

40-41a_5

968
0

Αν και λογιστής στο επάγγελµα, πραγµατοποίησε µεταπτυχιακό στην αγροτική οικονοµία, ενώ των προσέλκυσε έντονα η παραγωγική και οικονοµική ζωή της υπαίθρου. Σύντοµα γεννήθηκε η ιδέα να δηµιουργήσει µία ιδιόκτητη φάρµα, η οποία έλαβε την ονοµασία «Γράλιστα», στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, ένα χωριό χτισµένο σε υψόµετρο 560 µέτρων στα βορειοανατολικά υψώµατα των Αγράφων.

Το 2016 ξεκίνησε να στήνει τη φάρµα µε τις πρώτες αίγες Σκοπέλου µε σκοπό να αναπτύξει τη γηγενή αυτή ράτσα. Το 2018 αγόρασε άλλες 100 αίγες και σήµερα η φάρµα αριθµεί 200 ζώα. Επίσης, διαθέτει πιστοποίηση από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης, ότι εκτρέφει ελληνικές φυλές ζώων.

«Επιθυµία µου ήταν να αποκεντρωθώ και αποφάσισα να ασχοληθώ µε τα κατσίκια. Αυτό που διαπίστωσα µέσα από έρευνα που πραγµατοποίησα, ήταν ότι από τα ζώα ελευθέρας βοσκής, οι αίγες Σκοπέλου ήταν οι αποδοτικότερες. Πρόκειται για ένα ζώο µε υψηλά λιπαρά και καλή απόδοση στο κρέας, ενώ τα ζώα ελευθέρας βοσκής παράγουν 2,5 κιλά γάλα την ηµέρα». Ωστόσο ο κτηνοτρόφος προέβη σε γενετική βελτίωση µε σπερµατέγχυση στα ζώα αυτά και πλέον έχει δηµιουργήσει ένα νέο κοπάδι που δύναται να παράγει ακόµα και τα 3 κιλά γάλακτος ανά ηµέρα. Τα αρσενικά ζώα φτάνουν σε βάρος ακόµα και τα 60 κιλά και τα θηλυκά στα 40-50 κιλά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για κρεατοπαραγωγή. Η περιεκτικότητα λίπους στο γάλα έχει φτάσει έως και 6,5% ανά κιλό γάλακτος, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη τιµή ήταν 5% ανά κιλό γάλακτος.

Νέα επένδυση σε στάβλο και σε ράτσες Αλπίν και Ζάανεν

Πρόσφατα η Φάρµα Γράλιστα δέχτηκε επίθεση από λύκους, οι οποίοι σκότωσαν περί τα 70 ζώα. Παρόλ’ αυτά ο Θανάσης Παπουτσής επένδυσε και αντικατέστησε το χαµένο κοπάδι, ενώ προχώρησε και σε επέκταση στη µονάδα και σε δηµιουρία δύο εκτροφών µε Αλπίν και Ζάανεν για γαλακτοπαραγωγή. Η επένδυση αφορούσε την επέκταση των σταβλικών εγκαταστάσεων και την αγορά 40 Αλπίν και 50 Ζάανεν. Πρόκειται για σταβλισµένα ζώα, το γάλα των οποίων ο παραγωγός σκοπεύει να εκµεταλλευτεί εµπορικά, ενώ θα διαθέτει και προς πώληση ορισµένα από αυτά. Και σ’ αυτή την περίπτωση βελτιώνει γενετικά τις δύο ράτσες σε συνεργασία µε ζωοτέχνες και κτηνιάτρους. Ακόµα εξετάζει και τη διασταύρωση των δύο αυτών φυλών, για να διερευνήσει περισσότερο το ενδεχόµενο βελτίωσής τους.

Στο ερώτηµα εάν η δραστηριότητά του είναι επικερδής, ο ίδιος απαντάει µε ευθύτητα ότι τα πρώτα χρόνια ήταν κερδοφόρα. «Ωστόσο αυτή τη στιγµή το µόνο που κάνουµε είναι να πληρώνουµε έξοδα», συµπληρώνει. Απόφαση του ιδίου είναι να αυξήσει την παραγωγή και να αποκτήσει µεγαλύτερη διαπραγµατευτική ισχύ. Πρόσφατα εισήλθε και στην ορνιθοτροφία, όπου θα δηµιουργήσει µονάδα παραγωγής αυγών, ενώ έχει αποκτήσει 200 κότες. 

Συνεργασία µε την τυροκοµεία Μπουντούρη

«Αυτό που κάνουµε εκτός από το να παράγουµε γάλα, είναι να εµπορευόµαστε τα κατσίκια και ορισµένα αρσενικά ζώα από τη φάρµα. Προµηθεύουµε γάλα αποκλειστικά στο τυροκοµείο Μπουντούρη µε το οποίο συνεργαζόµαστε. Εκτός των άλλων διατηρούµε µία οικοτεχνία, η οποία δύο µήνες το χρόνο τυροκοµεί και παράγει αποκλειστικά γίδινο τυρί. Επιθυµία µας είναι να χρησιµοποιούµε αποκλειστικά το δικό µας γάλα, γι’ αυτό και δεν διαθέτουµε άλλα είδη τυριών», εξηγεί ο ίδιος.

Την πλήρη επίβλεψη και ευθύνη της µονάδας διατηρεί ο ίδιος και ο πατέρας του, ενώ κατά καιρούς απασχολεί προσωπικό σε γέννες ή σε εργασίες που απαιτούν περισσότερα χέρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία