BACK TO
TOP
Special Reports

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από δέντρα 1.500 ετών της Κρήτης

Η Επτάστικτος, δηλαδή η πασχαλίτσα, ονοµασία που προκύπτει εκ των 7 στιγµάτων που έχει πάνω της, ήταν αυτή που εξέφρασε λεκτικά τη συνεταιριστική προσπάθεια 7 παραγωγών και µελών του φερώνυµου συνεταιρισµού που δραστηριοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια.

40-41_79

Γιώργος Λαμπίρης

739
0

Μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία αφενός καταπιάνεται µε την παραγωγή προϊόντων, όπως το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, τη µεταποίηση κηπευτικών, τη δηµιουργία µαρµελάδων, µελιού και άλλων προϊόντων σε επίπεδο οικοτεχνίας. Αφετέρου επιδίδεται στη διάσωση των αρχαίων δέντρων που συναντώνται ευρύτερα στην Κρήτη. ∆ηµιουργήθηκε το 2015, ενώ το πρόγραµµα διάσωσης των αρχαίων δέντρων που εφαρµόζει ο συνεταιρισµός Επτάστικτος είναι σε ισχύ εδώ και 6 χρόνια. Παράγεται εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, µε οξύτητες 0,3-0,4, το οποίο προέρχεται από ελαιόδεντρα µέσης ηλικίας 1.500 ετών.

Ο Γιώργος Τοµαδάκης, παραγωγός ελαιολάδου και άλλοτε ψυχολόγος και εστιάτορας στην Αθήνα, αποφάσισε να φύγει από την πόλη. Εκτός από την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, καλλιεργεί βιολογικά αρωµατικά φυτά, φλοιούς ή λουλούδια, τα οποία µε τη µέθοδο της φυσικής εκχύλισης ενσωµατώνονται στο ελαιόλαδο. Αγοράζει φρέσκα τριαντάφυλλα από καλλιέργεια στον Όλυµπο, ενώ συλλέγει και σχοινόκαρπο, πρώτες ύλες που στη συνέχεια εισάγονται στο ελαιόλαδο. Επίσης ρίγανη, αγριοµάραθο, µανταρίνι είναι µερικές ακόµα πρώτες ύλες που προστίθενται στο έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο. Τα ελαιόδεντρα εντοπίζονται στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας και ανήκουν στην κορωνέικη ποικιλία. «Το µέλλον της παραγωγής βρίσκεται στη διασύνδεση µε τον αγροτουρισµό. Έτσι δηµιουργεί κανείς δίκτυο, πιστούς πελάτες που αγαπούν τον τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Τοµαδάκης.

Καταγράφοντας και διασώζοντας τα αρχαία δέντρα της Κρήτης

Ο Επτάστικτος αποτελεί ένα παράδειγµα αειφόρου ανάπτυξης µε πολύπλευρο χαρακτήρα καθότι τα δέντρα αξιοποιούνται και παραγωγικά, ενώ ταυτόχρονα συντείνουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονοµιάς και της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

«Πραγµατοποιήσαµε µία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και µε επίκεντρο την Ιεράπετρα αρχίσαµε να καταγράφουµε τα αρχαία δέντρα σε συνεργασία µε τους ιδιοκτήτες  - παραγωγούς. Σταδιακά τα εντάξαµε στo χάρτη της google, ονοµατίζοντας το κάθε ένα από αυτά και αναφέροντας το όνοµα του κάθε παραγωγού. Κάθε χρόνο παράγουµε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα αρχαία αυτά δέντρα, το οποίο τυποποιούµε σε ειδικές συλλεκτικές συσκευασίες των 100 ml και των 500 ml. Η κάθε συσκευασία αναγράφει το όνοµα του παραγωγού, την τοποθεσία του δέντρου και την ηλικία του. Το συγκεκριµένο ελαιόλαδο τιµάται στα 130 ευρώ για τη συσκευασία των 500 ml, ενώ των 100 ml κοστίζει σε τιµή λιανικής 18 ευρώ.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µε την ετικέτα «Επτάστικτος» παράγεται µε τη µέθοδο της ψυχρής άλεσης και οι ποσότητες που συσκευάζονται δεν υπερβαίνουν τον µισό τόνο ετησίως. Στόχος µας είναι να ενταχθούµε στο προσεχές διάστηµα σε πρόγραµµα διενέργειας ποιοτικών και γενετικών αναλύσεων, προκειµένου να διαπιστώσουµε συγκεκριµένες οργανοληπτικές ιδιότητες. Πρόκειται για µία διαδικασία που θα υλοποιήσουµε σε συνεργασία µε κάποιο ελληνικό πανεπιστήµιο», εξηγεί ο Γιώργος Τοµαδάκης.

Το αρχαιότερο δέντρο βρίσκεται στο Καβούσι του δήµου Ιεράπετρας και διαθέτει τον µεγαλύτερο – καταµετρηµένο - συµπαγή κορµό του κόσµου. Υπολογίζεται ότι µε βάση τη µέθοδο µέτρησης της περιµέτρου και των δακτυλίων του, έχει ηλικία 3.300 ετών. Στο νοµό Λασιθίου υφίστανται εκατοντάδες υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Αρκετά ανάγονται στους µινωικούς χρόνους, άλλα µε την έλευση των Ενετών τον 13ο αιώνα µ.Χ. και κάποια  φυτεύτηκαν στο τέλος του 16ου αιώνα από Τούρκους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία