BACK TO
TOP
Special Reports

Νέο τυποποιητήριο με ίδια κεφάλαια δύο μελισσοκόμων

Σε επένδυση ύψους 200.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια, µε σκοπό την κατασκευή νέου τυποποιητηρίου µελιού προχωρούν η Ευγενία ∆ρίβα και ο Αντώνης Τούρλας, ζευγάρι µελισσοκόµων µε έδρα στη Ρειχιά Λακωνίας πλησίον της Μονεµβασιάς.

40a_30

Γιώργος Λαμπίρης

745
1

Οι δύο µελισσοκόµοι κληρονόµησαν τα µελίσσια από τους προγόνους τους, ίδρυσαν τη µελισσοκοµία Ζάρακα και αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχείρηση, δηµιουργώντας νέα µελίσσια και καινούργιες εγκαταστάσεις που θα τους δώσουν το παραγωγικό εκτόπισµα και την καθετοποίηση που επιδιώκουν για να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει στην Agrenda η Ευγενία ∆ρίβα. «Αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε σε διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης σε νέο τυποποιητήριο που δηµιουργούµε. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ πραγµατοποιούµε τη µελέτη για τη διαµόρφωση του εσωτερικού χώρου και την εγκατάσταση του µηχανολογικού εξοπλισµού».

Όπως αναφέρει η ίδια, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει λάβει την έγκριση για την ένταξη της επένδυσης αυτής στο πρόγραµµα Leader, η ίδια και ο σύζυγός της έχουν επιλέξει να κινηθούν αυτόνοµα χωρίς να αξιοποιήσουν τους πόρους του προγράµµατος. «Ο λόγος που αποφασίσαµε να δράσουµε έτσι είναι ότι το αναπτυξιακό πρόγραµµα ουσιαστικά µας υποχρέωνε για την υλοποίηση µεγάλου όγκου εργασιών κατασκευής ταυτόχρονα και κατόπιν να καταθέσουµε τον φάκελο για πληρωµή. Με το να παραµείνουµε αυτόνοµοι χρηµατοδοτικά έχουµε τη δυνατότητα να υλοποιούµε σταδιακά τις κινήσεις που απαιτούνται. Ωστόσο θα εξετάσουµε προσεχώς το ενδεχόµενο να υλοποιήσουµε ένα µεγαλύτερο µέρος εργασιών, προκειµένου να αξιοποιήσουµε τους διαθέσιµους πόρους».



Παραγωγή 9 διαφορετικών ποικιλιών μελιού για τους νομάδες της Λακωνίας

Ως νοµάδες µελισσοκόµοι µεταφέρουν τα µελίσσια τους σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προκειµένου να συλλέξουν και να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ποικιλίες µελιού. Συνολικά παράγονται από επτά έως και εννιά ποικιλίες αναλόγως τη χρονιά και τα χαρακτηριστικά της, µε βασικότερες εξ αυτών το θυµάρι και το έλατο αλλά και τα φθινοπωρινά µέλια όπως είναι το ρείκι, η κουµαριά, το φασκόµηλο, το πορτοκάλι. Αυτή τη στιγµή η µελισσοκοµία βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων της ως βιολογικά. Συνολικά, το ζεύγος διαχειρίζεται περίπου 400 παραγωγικά µελίσσια, µε τη συνολική παραγωγή να αγγίζει σε µια καλή χρονιά τους επτά τόνους µελιού.

Περίπου 20 λεπτά οδήγησης από το τυποποιητήριο µελιού, βρίσκεται η αρχαία πόλη Ζάραξ, από την οποία προκύπτει και η ονοµασία του εγχειρήµατος αλλά και η ονοµασία του δήµου που υπάγεται πλέον στη Μονεµβασιά. O Ζάρακας ή Ζάραξ είναι αρχαία πόλη κοντά στο λιµάνι του Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου. Τα ερείπιά της σήµερα εντοπίζονται στη µικρή χερσόνησο βόρεια της εισόδου του λιµανιού του Γέρακα. Ξεχωρίζει η ακρόπολη µε το οχυρωµατικό τείχος της, το οποίο κατασκευάστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους. Κεφαλοχώρι της περιοχής είναι η Ρειχέα, η έδρα των δύο µελισσοκόµων, µε την περιοχή να φηµίζεται για τα τυριά και το γιαούρτι, πέρα από το θαυµάσιο θυµαρίσιο µέλι της, τα θεραπευτικά βότανα από τα γύρω βουνά και τα παραδοσιακά της εδέσµατα.

Το χωριό, που βρίσκεται σε υψόµετρο 481 µέτρα στα νοτιοανατολικά του νοµού έχει περί τους 480 κατοίκους. Απέχει 35 χιλιόµετρα από τη Μονεµβασιά και είναι σχεδόν κρυµµένο µέσα στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα. Στην ευρύτερη περιοχή συναντά κανείς υπέροχες τοποθεσίες, όπως το φαράγγι Μπαλογκέρι, που οδηγεί στην οµώνυµη παραλία, καθώς και στην παραλία της Βλυχάδας. Από το κέντρο του χωριού περνά ξεροπόταµος, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει στην παραλία Μπαλογκέρι.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-03-2023 23:01Πετρος

Μπραβο σας συγχαρητηρια!Ευλογημενο μερος αυτο που ειστε κσι με φοβερο προιον!Παντα αξιοι να ειστε και ελευθεροι ετσι οπως πηγαινετε χωρις εξαρτησεις απο χαρτουρες,δανεια,παπατζηδες και προγραμματα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία