BACK TO
TOP
Special Reports

Τα αδέρφια Αντωνόπουλου εμμένουν σε γηγενείς ποικιλίες, ετοιμάζουν και 2 νέες

Σε διαδικασία πιστοποίησης δύο νέων γηγενών ποικιλιών σπόρων έχει εισέλθει το τελευταίο χρονικό διάστηµα το Αγρόκτηµα των αδελφών Γιώργου και Αντώνη Αντωνόπουλου µε έδρα τα Φάρσαλα.

40-41a_43

Γιώργος Λαμπίρης

57
1

Σύµφωνα µε τα λεγόµενα ανθρώπων του Κτήµατος, µε τους οποίους επικοινωνήσαµε, ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις για τα δύο νέα σπόρια, µε στόχο να ενταχθούν στον εθνικό κατάλογο. Ήδη το Αγρόκτηµα Αντωνόπουλου έχει εντάξει τέσσερις ποικιλίες στον εθνικό κατάλογο µε την πιο εξέχουσα από αυτές να είναι το ελληνικό σιτάρι ∆ίλοφος (triticum dicoccum που παράγεται στο ∆ίλοφο Ναρθακίου), το οποίο είναι κατοχυρωµένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Αγρόκτηµα ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η απόφαση για την δηµιουργία του ελήφθη, καθότι επιθυµία των ιδρυτών του και καλλιεργητών ήταν να επαναφέρουν το ψωµί που γεύονταν ως µικρά παιδιά, επιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο σε πατρογονικές µνήµες.

Μεταξύ των συνεργασιών που διατηρεί, εκτός από τα προϊόντα που µεταποιεί και συσκευάζει το Αγρόκτηµα, είναι αυτή για το ψωµί από αλεύρι Ζέας, σε συνεργασία µε την αρτοβιοµηχανία Καραµολέγκος, που προέρχεται από την γηγενή ποικιλία triticum dicoccum που παράγεται στον ∆ίλοφο. Ταυτόχρονα, το Αγρόκτηµα συνεργάζεται ταυτόχρονα µε όλα τα βιολογικά καταστήµατα καθώς και µε τα καταστήµατα «Βιολογικό Χωριό».

Ως προς τις αποδόσεις που προσφέρουν τα καλλιεργούµενα κτήµατα, ανέρχονται κατά µέσο όρο από τα 150 έως και τα 200 κιλά ανά στρέµµα. Βασική φιλοσοφία των δύο παραγωγών, είναι ο περιορισµός των ποσοτήτων προς τέρψην της ποιότητας, κάτι που επισηµαίνουν όσοι µας µίλησαν από πλευράς του Αγροκτήµατος.

Συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια γηγενών και παραδοσιακών ποικιλιών

Τα δύο αδέρφια καλλιεργούν συστηµατικά µόνο γηγενείς, παραδοσιακές και αρχαίες ποικιλίες σιτηρών (σιτάρι µονόκοκκο και δίκοκκο, κριθάρι, σίκαλη κ.ά), οι οποίες διατηρούνται σχεδόν πεισµατικά και µε κόπο από γενιά σε γενιά. Ταυτόχρονα έχουν αναπτύξει µεθόδους και τεχνικές βιοκαλλιέργειας σε συνεργασία µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, µεταξύ των οποίων είναι και αυτή µε τον καθηγητή Μιχάλη Κορνάρο του τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών και την ερευνητική του οµάδα, δηµιουργώντας προϊόντα µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία µεταποιούνται και κατόπιν συσκευάζονται, καθώς προορίζονται προς πώληση σε σηµεία διάθεσης βιολογικών προϊόντων πανελλαδικά. Μεταξύ αυτών είναι τα βιολογικά άλευρα, οι ρυζογκοφρέτες από αλεύρι Ζέας, ο λιναρόσπορος, η πτισάνη από τοπικές γηγενείς ποικιλίες σπόρων και αρκετά ακόµη αγαθά µε την ετικέτα του Αγροκτήµατος. Η στενή σχέση που διατηρεί το Αγρόκτηµα µε την βιολογική καλλιέργεια σχετίζεται και µε το γεγονός ότι οι δύο παραγωγοί και ιδρυτές του, υπήρξαν οι πρώτοι που πιστοποιήθηκαν για τη συγκεκριµένη µέθοδο καλλιέργειας. «Υπήρξαµε το πρώτο πιστοποιηµένο βιολογικό αγρόκτηµα στην Ελλάδα µε αριθµό πιστοποίησης Νο1», αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Αντωνόπουλος.

Στον σχεδιασµό των αδερφών Αντωνόπουλου είναι να εγγράψουν και άλλες ποικιλίες στον εθνικό κατάλογο, προκειµένου να δηµιουργήσουν µία εθνική αγροτική κληρονοµιά, η οποία έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια, κάτι στο οποίο στέκονται µε συνέπεια.

Σε υψόµετρο έως 650 µέτρα

Η καλλιέργειά τους εντοπίζεται µεταξύ Φαρσάλων και ∆οµοκού σε υψόµετρο από 350 έως και 650 µέτρα. Οι δύο παραγωγοί έχουν συνεργαστεί µε το Ινστιτούτο ∆ιατήρησης Γενετικού Υλικού προκειµένου να διασωθούν οι σπόροι, ερευνώντας πάνω από 40 διαφορετικούς στη διάρκεια των ετών, ενώ κάθε ποικιλία έχει προέλθει µετά από πολυετή έρευνα



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία