BACK TO
TOP
Special Reports

Υπεραξία στην αλόη με παραγωγή χυμών και καλλυντικών από 18 στρέμματα στην Επίδαυρο

Ο Πάνος Παύλου βρέθηκε ξαφνικά το 2012 µπροστά σε µία δυσάρεστη κατάσταση, όπου έπρεπε να επιλέξει την ενασχόλησή του µε τον πρωτογενή τοµέα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα που εκείνος είχε ξεκινήσει και προχώρησε στην καλλιέργεια της αλόης.

40-41_01

Γιώργος Λαμπίρης

458
1

Η προοπτική τότε µίας προσοδοφόρου καλλιέργειας, µε τιµή ανά κιλό για τα φύλλα της αλόης στα 7 ευρώ, ήταν απολύτως ελκυστική. Προσδοκία που στη συνέχεια διαψεύστηκε, καθώς οι υποσχέσεις όλων όσοι έθεσαν µπροστά του ένα τέτοιο θέλγητρο, αποδείχτηκαν έωλες. Η πραγµατικότητα ήταν ότι το φυτό απέδιδε µόλις 1 ευρώ το κιλό, όπως λέει στην Agrenda ο Πάνος, µε αποτέλεσµα η πρώτη µεγάλη δυσκολία να βρίσκεται προ των πυλών.




Μπροστά σε µία τέτοια συνθήκη, ο ίδιος και η σύντροφός του Έρικα Γκσβιντ, αποφάσισαν ότι η καλλιέργεια της βιολογικής αλόης που παράγουν σε συνολικά 18 στρέµµατα καλλιέργειας ανάµεσα σε ελαιόδεντρα, θα µπορούσε να αποφέρει προστιθέµενη αξία, εάν τη µεταποιούσαν. Γι’ αυτό προχώρησαν στη µεταποίηση και συσκευασία πόσιµης αλόης µε περιεκτικότητα κατά 100% από το φυτό και χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών όπως νερό ή ζάχαρη. Ένα προϊόν που συσκευασµένο φέρνει στη λιανική, τιµή πώλησης στα 15 ευρώ. Όµως δεν έµειναν εκεί. Καθώς διατηρούν και βιολογικές καλλιέργειες πορτοκαλιού και ροδιού, δηµιούργησαν και κάποιες ακόµα πόσιµες εκδοχές της αλόης µε 95% πόσιµη βιολογική γέλη αλόης και 5% χυµό πορτοκάλι ή αντίστοιχα µε 95% αλόη και 5% χυµό ροδιού. Όπου και στις δύο αυτές περιπτώσεις η τιµή τους στη λιανική φτάνει τα 15 ευρώ για τα 500ml.



Περαιτέρω αξία στην καλλιεργούμενη πρώτη ύλη δίνει η νέα σειρά καλλυντικών

H Epidavros Aloe Vera, µε έδρα την περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου, που σήµερα έχει διανύσει αρκετά βήµατα επιχειρηµατικής πορείας, συνάντησε στην πορεία της και δυσκολίες, ωστόσο δεν έµεινε σε αυτές. Απόφαση του Πάνου και της Έρικας, ήταν να προχωρήσουν λίγο παρακάτω, δηµιουργώντας και µία σειρά καλλυντικών, γεγονός που ήρθε να δώσει περαιτέρω αξία στην καλλιεργούµενη πρώτη ύλη.

Πρόκειται για καλλυντικά µε φυτικά συστατικά και βασική πρώτη ύλη την αλόη, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να πωλούν στη λιανική σε τιµές που ξεκινούν από τα 5 έως και τα 30 ευρώ ανά συσκευασία. Σύντοµα αναµένεται να φέρει στην αγορά ένα νέο καλλυντικό, το οποίο θα έχει τιµή που στην αγορά θα αγγίξει τα 30 ευρώ.



Εν τω µεταξύ, σε συνεργασία µε τη Φαρµακευτική Σχολή Αθηνών, οι δύο παραγωγοί έχουν εισέλθει σε µία διαδικασία διερεύνησης των χαρακτηριστικών που έχουν τα φυτά της αλόης και την πιστοποίησή της.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις που προσφέρει η αλόη είναι περίπου 4 τόνοι ανά στρέµµα και υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες µπορεί να φτάσει ακόµα και τους 6,5 τόνους, ενώ είναι ένα φυτό που παράγεται και συγκοµίζεται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχει δηµιουργηθεί και επισκέψιµος χώρος, µε σκοπό τη γνωριµία των επισκεπτών µε το φυτό και τις ιδιότητες της αλόης.

Το εγχείρηµα της Epidavros Aloe Vera, έχει καταφέρει να αναπτύξει σηµαντικό µερίδιο εξαγωγικής δραστηριότητας, καθότι εκτός από φύλλα αλόης, ο Πάνος Παύλου και η Έρικα Γκσβιντ εξάγουν και νωπά βιολογικά εσπεριδοειδή. Επί του παρόντος διατίθεται στο εξωτερικό το 20% της παραγωγής σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερµανία.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-05-2023 11:25Νεστορας

Γατα ο Πελοποννησιος δεν το εβαλε κατω και κονομαει το παλευουν με την γυναικα αυτην την ξενη, αξιοι και οι δυο, πλατη με πλατη δουλεια να κανουν προκοπη.Γλυκαθηκε με τα πρωτα χρηματα και το κυνηγαει οσο μπορει.Δεν ειναι τυχαιο που προχωραει μπροστα.Δυσκολο να μην πετυχει. αλοη την πιο πολλη ποσοτητα την εισαγουμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία