BACK TO
TOP
Special Reports

Μονεμβασιά, Φωκιανό, Ασύρτικο και Μαυτράγανο από το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας στη Νάξο

Ένα µεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα µέσα στο οικογενειακό κτήµα και η καταγωγή κατά το ήµισυ από τη Νάξο, ώθησαν τον Μανώλη Πετράκη, έχοντας σπουδάσει στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, να δηµιουργήσει το οινοποιείο Saint Anna.

40-41_01_3

Γιώργος Λαμπίρης

236
1

Η ονοµασία του κτήµατος στο νησί των Κυκλάδων, προήλθε από το όνοµα της µικρής αυτής εκκλησίας. Αλλά και ο ίδιος όπως λέει, ήθελε να αξιοποιήσει την κληρονοµιά των Κυκλάδων και να δηµιουργήσει ετικέτες οίνων µε γηγενείς ποικιλίες ΠΓΕ σταφυλιών όπως η Μονεµβασιά, το Φωκιανό, το Ασύρτικο.

Το επόµενό του παραγωγικό εγχείρηµα είναι η φύτευση Μαυροτράγανου, όπου αναµένει τις σχετικές άδειες για να προχωρήσει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της ποικιλίας.


Ο Μανώλης Πετράκης έχει διαχωρίσει την παραγωγή του σε δύο ποιότητες, η µία εκ των οποίων είναι η premium σειρά και η δεύτερη αφορά κρασιά που απευθύνονται σε πιο ευρύ οινόφιλο κοινό. «Στην premium σειρά παράγουµε ένα λευκό κρασί από Ασυρτικό και Μονεµβασιά, όπου οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και στη συνέχεια παντρεύονται µεταξύ τους.

Το ροζέ παράγεται από Φωκιανό και Μονεµβασιά και το ερυθρό από Φωκιανό και Μανδηλαριά.

Στην ίδια σειρά εντάσσονται ένα γλυκό λευκό πολυποικιλιακό κρασί και ένα γλυκό ερυθρό από Φωκιανό».

Στη βασική σειρά εντάσσονται κρασιά που προέρχονται από τις πιέσεις των στέµφυλων.

 

Παραγωγή 7.000 φιαλών, με κατεύθυνση μικρές, αλλά ποιοτικές ποσότητες οίνων

Η δηµιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εµπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η έδρα του οινοποιείου βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Ποταµιάς, χωριό στην Κεντρική Νάξο, σε υψόµετρο περίπου 100 µέτρων.

Η συνολική παραγωγή του 2022 ανήλθε στις 7.000 φιάλες, εκφράζοντας και τη φιλοσοφία του οινοποιείου που στοχεύει σε µικρές και ποιοτικές ποσότητες οίνων. Τις µικρότερες αποδόσεις ανά στρέµµα εισφέρει το Ασύρτικο, καθώς δεν υπερβαίνει τα 1.000 κιλά, ενώ σχεδόν το σύνολο του αµπελώνα είναι ξηρικό. Τα γλυκά κρασιά αποτελούν και τις ετικέτες µε τις µεγαλύτερες απαιτήσεις σε σταφύλι και τις µικρότερες αποδόσεις σε κρασί καθότι απαιτούνται πέντε κιλά καρπού για ένα κιλό οίνου, δεδοµένου ότι τα σταφύλια λιάζονται µε αποτέλεσµα να χρειάζονται περισσότερες ποσότητες για τη συµβολή τους στο τελικό αποτέλεσµα.

Αναφερόµενος στην απόφασή του να γίνει οινοποιός, µιλάει για όνειρο ζωής. «Επισκεπτόµουν από µικρή ηλικία το νησί µε τον παππού µου, σε µία εποχή όπου οι οικογένειες παρήγαγαν σχεδόν τα πάντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ολοκλήρωσα τις σπουδές µου στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, σπούδασα γεωπόνος και συνεργάστηκα µε δύο οινοποιεία στην Αθήνα. Στη συνέχεια αποφάσισα να δηµιουργήσω το δικό µου οινοποιείο στη Νάξο».

 

Επισκέψιµο το οινοποιείο, στο πλάνο και η εγκατάσταση πήλινων αµφορέων

Το οινοποιείο είναι επισκέψιµο και επιδίωξη του Μανώλη Πετράκη είναι να αυξήσει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεών του, αλλά και να προσθέσει νέα κελάρια, προκειµένου να ξεκινήσει οινοποίηση σε πήλινους αµφορείς. Στόχος του είναι να διατηρήσει σταθερή την ποιότητα µε ελεγχόµενες ποσότητες παραγωγής, για να µπορέσει όπως λέει να πετυχαίνει το βέλτιστο αποτέλεσµα.



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-05-2023 13:19Πέτρος

Μπράβο Μανώλη !!!!!!!!!!! Αυτοί είναι οι απόφοιτοι μας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία