BACK TO
TOP
Special Reports

Ένας νομάς με καλοκουρδισμένη ορχήστρα μελισσών

Ο Κυριάκος Βήρος, αποφάσισε πριν από µερικά χρόνια να πραγµατοποιήσει πλήρη µεταστροφή ως προς την επαγγελµατική του ζωή. Όντας ήδη ιδιαίτερα εξοικειωµένος µε τη φύση και χωρίς να διαθέτει εµπειρία στην πρωτογενή παραγωγή, ξεκίνησε σταδιακά να δραστηριοποιείται ως µελισσοκόµος.

40-41_01_11

Γιώργος Λαμπίρης

17
0

Όλα ξεκίνησαν µέσα στην κρίση, όταν ζούσε µόνιµα στα Ιωάννινα, εργαζόµενος ως dj αλλά και ως ψήστης σε αρκετά καταστήµατα της ευρύτερης περιοχής.  

«Τότε αποφάσισα να κινηθώ στον πρωτογενή τοµέα, διατηρώντας αγάπη για τη φύση και όντας συλλέκτης άγριων µανιταριών ή άλλων προϊόντων που κατά καιρούς συνέλεγα. Από την πρώτη µέρα η διαχείριση στα µελίσσια µου ήταν βιολογική -πιστοποιήθηκαν κατόπιν από τη Biohellas -, ενώ µπήκα στη διαδικασία να παράγω το δικό µου µέλι µε απόλυτο σεβασµό προς τη φύση, µε τις µικρότερες δυνατές επιπτώσεις προς το περιβάλλον», λέει ο ίδιος στην Agrenda.  

Έτσι, εκτός από τα δικά του µελίσσια δηµιούργησε εργαστήριο εξαγωγής µελιού και τυποποιητήριο, συστήνοντας την εταιρεία Melodia, η οποία σήµερα είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγική καθότι οι µεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος που παράγει διατίθενται στο Ντουµπάι, τη Γερµανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο αλλά και στην Ελλάδα στα καταστήµατα της αλυσίδας Βιολογικό Χωριό. «Περίπου 5 τόνοι διατίθενται ετησίως στο εξωτερικό και 2 στην Ελλάδα», διευκρινίζει.  

«Συλλέγω το µέλι µου εκτός από την Ήπειρο, σε περιοχές όπως η Πίνδος για το έλατο και τη βελανιδιά στο γεωγραφικό φάσµα από την Ορεινή Ναυπακτία έως και το Καρπενήσι. Επίσης, η βελανιδιά είναι ένα από τα κύρια είδη που αναζητώ στην πλευρά της Βάλια Κάλντα προς τα Γρεβενά. Το µέλι από άγριο φασκόµηλο προέρχεται από το Βόειο στην Κοζάνη και η καστανιά από την Καστοριά σε υψόµετρο 1.800 µέτρων», µας λέει ο ίδιος. 

Μέλημά του μια πιο σταθερή παραγωγή  και στόχος μια νέα τυποποιητική μονάδα

Σήµερα ο Κυριάκος Βήρος διατηρεί περί τα 600 µελίσσια. Ασκεί νοµαδική µελισσοκοµία, µε τη χρονιά του να ξεκινάει το φθινόπωρο στην Ήπειρο, αλλά και την άνοιξη να ταξιδεύει σε παραθαλάσσια και ηπιότερα κλίµατα για τη συλλογή του µελιού.

Κύριο µέληµά του για τα επόµενα χρόνια είναι να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την παραγωγή του, καθότι υφίστανται αρκετοί αστάθµιστοι παράγοντες που την επηρεάζουν. «Προγραµµατίζει την κατασκευή νέας τυποποιητικής µονάδας και µελισσοκοµικού εργαστηρίου εξαγωγής µελιού, δεδοµένου ότι υφίσταται ανάγκη για µεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για µία επένδυση που υπολογίζουµε ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια από σήµερα», συµπληρώνει.  

Να στηριχθεί ο κλάδος 

Επισηµαίνει τέλος ότι υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί ευρύτερα ο µελισσοκοµικός κλάδος γιατί όπως λέει, «η παραγωγή λόγω των αυξηµένων τιµών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια, έχει επιβαρυνθεί σηµαντικά σε ό,τι αφορά το κόστος. Σε συνδυασµό µε τις ελληνοποιήσεις, ο κλάδος επηρεάζεται συνολικά στη χώρα σε µη βιώσιµο βαθµό. Είναι απαραίτητο επίσης να αρθούν άµεσα οι περιοριστικές διατάξεις για τη χρήση καπνιστηριού και την πρόσβαση στα δάση, όπου ουσιαστικά του απαγορεύουν την εργασία και του στερούν τη δυνατότητα να παράξει το προϊόν του».  

Ανάδειξη του ελληνικού µελιού

Υποστηρίζει ότι βάσει της  εµπειρίας του όσον αφορά τις βραβεύσεις του µελιού του καθώς και συνάδελφων, το ελληνικό µέλι διατηρεί περίοπτη θέση στην παγκόσµια αγορά αλλά υστερεί στην τιµή. «Για να απόκτησει τιµή, πρέπει να γίνει συντονισµένη δουλειά πολιτείας, πανεπιστήµιων, µελισσοκόµων έτσι ώστε οι ερευνητικοί φορείς να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού µελιού. Κατόπιν και οι µελισσοκοµικοί φορείς πρέπει να κάνουν διαφηµιστική καµπανιά ετών, έτσι ώστε το ελληνικό µέλι να γίνει παγκόσµιο brand».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία