BACK TO
TOP
Special Reports

Η ισχύς εν τη ενώσει για 4 παραγωγούς της Άμφισσας

Σε µία προσπάθεια να ενισχύσουν τη δυναµική των προϊόντων τους και να ανοίξουν ταχύτερα δρόµο για τη διάθεσή τους στην αγορά, τέσσερις µικροί παραγωγοί της Φωκίδας προχώρησαν στη σύσταση της οµάδας «Σύνδελφυς».

40-41_01_12

Γιώργος Λαμπίρης

6
0

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, παραγωγός του σαπουνιού «Μ Έλαια ∆ελφών», ενός από τα τέσσερα αυτά προϊόντα κάνει λόγο για µία προσπάθεια που ξεκίνησε µε κοινό τόπο αναφοράς τους ∆ελφούς. «Στο σχήµα εισήλθαµε τέσσερις παραγωγοί. Σ’ αυτό συµµετέχουν ο Κώστας Ρέλλος που παράγει το µέλι «Μέλλην», ο Παναγιώτης Σκορλέτος µε το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο «Πύθιον» και o Xρήστος Ανδρέου που παράγει και τυποποιεί τσίπουρο µε την ονοµασία «Ρακαριό του Σάλωνα» και εγώ µε το σαπούνι µου».

Η αρχή έγινε το 2016, όταν συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν τα προϊόντα της περιοχής. Εκείνη την περίοδο δηµιουργήθηκε µία άτυπη οµάδα µε την ονοµασία «∆ελφική Γη», συµµετέχοντας σε κλαδικές και εµπορικές εκθέσεις όπως Foodexpo και Εξποτρόφ. «∆εχτήκαµε αρκετές παραγγελίες και αναπτύξαµε ένα πελατολόγιο που µας έδωσε ώθηση να συνεχίσουµε. Στην πορεία είδαµε ότι µπορούσαµε να δηµιουργήσουµε οικονοµίες κλίµακας µέσα από τη συνεργασία. Είχαµε τη δυνατότητα να προβάλλουµε από κοινού τα προϊόντα µας µε µικρότερο κόστος, επιµεριζόµενοι τις δαπάνες συµµετοχής σε εκθέσεις και τα µεταφορικά».

«Με τον καιρό το εγχείρηµα άρχισε να εξελίσσεται, ενώ αρκετοί από τους πελάτες µας ζητούσαν να συστήσουµε ένα ενιαίο ΑΦΜ για να διευκολύνουµε την τιµολόγηση των προϊόντων και να µην απαιτείται η έκδοση διαφορετικών παραστατικών για καθένα µας. Τότε γεννήθηκε η ιδέα να συγκροτήσουµε µία κοινή εταιρεία υπό µία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έλαβε την ονοµασία «Σύνδελφυς» τον ∆εκέµβριο του 2019».

Αυτόνομη διάθεση, επισκέψιμος χώρος και εξαγωγές έως την Αμερική     

Tα πρώτα σηµεία που φιλοξένησαν την παραγωγή τους ήταν καταστήµατα βιολογικών προϊόντων, ξενοδοχεία, εστιατόρια και επιλεγµένα παντοπωλεία. Ο καθένας από τους τέσσερις παραγωγούς διατηρεί ταυτόχρονα και την ευχέρεια να διαθέτει τα προϊόντα του και αυτόνοµα. Σε ό,τι αφορά τη «Σύνδελφυς» συµµετέχουν σταδιακά και άλλοι παραγωγοί πέραν των ιδρυτών του αρχικού σχήµατος. «Αυτή τη στιγµή συνεργαζόµαστε µε καλλιεργητές βοτάνων όπως ρίγανη και τσάι του βουνού ή µε οινοποιείο Μπαλατσούρα που παράγει βιολογικό κρασί στην περιοχή του Κονιάκου Φωκίδας και επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ποικιλίας Κοσµάς».

Για τους µετέχοντες στη συνεταιριστική προσπάθεια, η ετήσια συµµετοχή έχει οριστεί στα 100 ευρώ, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος. Επί του παρόντος εκτός από τους τέσσερις ιδρυτές έχουν προστεθεί στη  «Σύνδελφυς» τρεις επιπλέον παραγωγοί.

O ίδιος για την παραγωγή του σαπουνιού χρησιµοποιεί έξτρα παρθένο ή έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο προέρχεται από τον ελαιώνα της Άµφισσας. Από την πλευρά του ο ελαιουργός, Παναγιώτης Σκορλέτος, συλλέγει τις ελιές από τον ιδιόκτητο ελαιώνα του στην ευρύτερη περιοχή, ενώ διατηρεί ιδιόκτητο τυποποιητήριο ελαιολάδου στο Σερνικάκι Άµφισσας, όπου υπάρχει και χώρος για την υποδοχή επισκεπτών, µε τους παραγωγούς να παρουσιάζουν τα αγαθά τους και τους επισκέπτες να τα δοκιµάζουν. «Όποιος ενδιαφέρεται µπορεί να αγοράσει τα προϊόντα µας. Ταυτόχρονα διαθέτουµε το σύνολο της γκάµας µας και σε χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγµα το σαπούνι µου διατίθεται στη Γερµανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Το µέλι διοχετεύεται στις Ηνωµένες Πολιτείες, την Κύπρο, τη Γερµανία και το ελαιόλαδο στην Κύπρο». Στα πλάνα της «Σύνδελφυς» είναι να δηµιουργήσει κατά το προσεχές διάστηµα ένα κοινό ηλεκτρονικό κατάστηµα για τη διάθεση όλων των κωδικών που παρασκευάζουν οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία