BACK TO
TOP
Special Reports

Ένα «περιβολάκι» με φρούτα, λαχανικά ως τυριά και παγωτό

Εγκαταλείποντας µία εύσχηµη ζωή µε όλες τις ανέσεις που της προσέφερε η ζωή στην πόλη και έναν επαγγελµατικό κλάδο όπως αυτός των κατασκευών ακινήτων, η ∆ήµητρα Καρδάτου αποφάσισε σε ηλικία 48 ετών να αλλάξει προσανατολισµό.

40-41_01_13

Γιώργος Λαμπίρης

369
0

Προερχόµενη από φυσιολάτρες γονείς µε σειρά από διαφορετικές προσλαµβάνουσες, δηµιούργησε αρχικά ερασιτεχνικά και στη συνέχεια οργανωµένα, το δικό της Αγρόκτηµα στον Άγιο Λουκά Μεγάρων. Σήµερα διατηρεί 45 στρέµµατα καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων στην έδρα του Αγροκτήµατος και άλλα 230 στην ευρύτερη περιοχή. Η ίδια µεγάλωσε στην οικογενειακή φάρµα, όπου βρισκόταν το πατρικό της σπίτι και αναζήτησε αργότερα έναν τρόπο ζωής εναρµονισµένο µε τη φύση και την πρωτογενή παραγωγή. 

«∆ηµιούργησα το Αγρόκτηµα το Περιβολάκι λόγω της µεγάλης µου αγάπης για τη φύση. Πριν γίνω αγρότισσα διατηρούσαµε κατασκευαστική εταιρεία µε τον άντρα µου. Κουράστηκα όµως κάποια στιγµή από τον τρόπο ζωής που ακολουθούσαµε και τις συµβάσεις που αυτός επέβαλε και αποφάσισα να γίνω αγρότισσα στα 48. Τα εγκατέλειψα όλα και δηµιούργησα αυτή τη φάρµα» τόνισε η ίδια.

Το πολυλειτουργικό αγρόκτηµα «Το Περιβολάκι», στήθηκε όπως λέει, µετά από αρκετό κόπο, δαπανώντας αρκετά χρήµατα που χρειάστηκαν αρχικά για τη σύσταση και αργότερα για την ανάπτυξή του. Αυτή τη στιγµή εκτός από την παραγωγή και τη µεταποίηση πολλών προϊόντων µε έρεισµα στον πρωτογενή τοµέα, δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση σεµιναρίων για την πολυλειτουργική καλλιέργεια και στην ορθή εκτροφή και ανάπτυξη των ζώων. 


Μέρος της παραγωγής του Αγροκτήµατος είναι λαχανικά, όπως µαρούλι, iceberg, ντοµάτες αποκλειστικά σε εποχική βάση. «Το καλοκαίρι για παράδειγµα είχαµε καλλιεργήσει 15 διαφορετικές ποικιλίες σε ντοµάτα και ντοµατίνι, αµιγώς βιολογικά, µε στόχο να πληροφορηθεί ο κόσµος για το εύρος των διαθέσιµων ποικιλιών».

Ιδιόκτητο τυροκομείο και φούρνος για τη μεταποίηση των αλεύρων

«Έχω καταφέρει αυτή τη στιγµή να διατηρώ φυτική παραγωγή δηµητριακών Ζέας καθώς και ζωική παραγωγή µε ιδιόκτητο κοπάδι 80 αιγοπροβάτων, το γάλα των οποίων χρησιµοποιείται για τυροκόµηση στο ιδιόκτητο τυροκοµείο. Επιπλέον στο κτήµα υπάρχει φούρνος για την µεταποίηση όλων των αλεύρων που παράγονται στα κτήµατά µου. Το Αγρόκτηµα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς εκτός από τους συνήθεις επισκέπτες που έρχονται εδώ για να δοκιµάσουν και να αγοράσουν προϊόντα, µας επισκέπτονται και αρκετά σχολεία». 

Στα προϊόντα που παράγει και µεταποιεί είναι και αποξηραµένα φρούτα όπως το δαµάσκηνο. ∆ιαθέτει επίσης µονάδα παραγωγής παγωτού, όπου µεταξύ άλλων παράγει παγωτό µε χαρούπι που έχει βραβευτεί σε διαγωνισµό γευσιγνωσίας. Στα συσκευασµένα προϊόντα που έχει να παρουσιάσει το Περιβολάκι είναι τα τυριά, το κριτσίνι καρότου, χαρουπιού και άλλες γεύσεις µε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθώς και ψωµί από αλεύρι Ζέας. «Όλες οι συνταγές που χρησιµοποιούνται είναι πολύ παλιές και βασίζονται στο πρότυπο της κρητικής διατροφής», εξηγεί η παραγωγός. Ταυτόχρονα φτιάχνει στο εργαστήριό της το µεγαρίτικο µπουµπάρι, ένα είδος πίτας µε σπανάκι, σταφίδα, πετιµέζι, κανέλα, άνηθο και φρέσκο κρεµµύδι. 


Τροφοδοσία των βιολογικών αγορών της Αττικής

Με τα προϊόντα της τροφοδοτεί το σύνολο των βιολογικών αγορών της Αττικής µε λαχανικά καθώς και µε τυροκοµικά προϊόντα, ενώ η ίδια ολοκλήρωσε πριν από ενάµιση χρόνο σπουδές σε ιδιωτικό ΙΕΚ Τυροκοµίας, προκειµένου να διευρύνει τις γνώσεις της πάνω στο αντικείµενο. 

Η διάθεση των παραγόµενων προϊόντων πραγµατοποιείται απευθείας από την ίδια, ενώ όπως λέει δεν τα διαθέτει σε χονδρική. Επιπλέον, οποιοδήποτε από τα προϊόντα εξαντλείται, παύει να είναι διαθέσιµο. «Όραµά µας είναι να υπηρετούµε τη βιολογική γεωργία, να εξελιχθεί και ο κόσµος να γνωρίσει τη σηµασία της ποιοτικής διατροφής», καταλήγει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία