BACK TO
TOP
Special Reports

Με 40 ζωηρά projects, η Ήπειρος κέρασε ποιότητα στο κέντρο της Αθήνας

Παραγωγικές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου.

main_40

Γιώργος Λαμπίρης

528
0

Ξεχωριστά και συχνά καινοτόμα αγροτικά προϊόντα που μεταποιούνται, συσκευάζονται και φτάνουν στα τραπέζια των καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το τριήμερο 20 έως και 22 Οκτωβρίου 40 ηπειρώτικες επιχειρήσεις από τον κλάδο τροφίμων και ποτών συμμετείχαν στην ετήσια έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο» στο Ζάππειο. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις αυτές, όπου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου επιδοτείται το 100% της συμμετοχής τους σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και σε εκθέσεις στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη προώθησης και προβολής, ηπειρωτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, Σοφία Φούκη: «για τέταρτη συνεχόμενη φορά εκθέτουμε τα προϊόντα μας στο Ζάππειο, “το σπίτι των Ηπειρωτών”. Παρουσιάζουμε τα τοπικά προϊόντα που παράγονται με κόπο και μεράκι από τις τοπικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας Ηπείρου».

Μέλι κισσού από τα ορεινά της Ηπείρου


Μεταξύ των παραγωγών που συμμετείχαν στην έκθεση του Ζαππείου είναι η μελισσοκομική επιχείρηση «Δύο Κορφές» του Βαγγέλη Μπαλούκα, ενός νομά μελισσοκόμου που δραστηριοποιείται στα βουνά της Ηπείρου. Στα μέλια που παράγει ξεχωρίζει αυτό που προέρχεται από κισσό, το οποίο αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική νομή για κάθε μελισσοκόμο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει κατά τη συγκομιδή του.

Σύντομα οι «Δυο Κορφές» θα λάβουν πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής. Ο μελισσοκόμος παραμένει πιστός στην συλλογή του μελιού του αποκλειστικά από τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την ταυτότητα του προϊόντος του άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής του. Εκτός από τον κισσό παράγει μέλι από έλατο, βελανιδιά, άνθη, ρείκι, κούμαρο. Η παραγωγή του σε μία καλή χρονιά μπορεί να φτάσει έως και τους 2,5 τόνους από τα 180 μελίσσια που διατηρεί.

Poseidon Luxury Foods: Από το ιχθυοπωλείο στη μεταποίηση γαύρου, σαρδέλας, αυγοτάραχου