BACK TO
TOP
Special Reports

Τρεις βιοκαλλιεργητές έδωσαν ταυτότητα στο έξτρα παρθένο

Στα εύφορα εδάφη της Αργολίδας, µία αγροτική οικογένεια πραγµατοποίησε αρκετές κινήσεις εξέλιξης των καλλιεργειών της µέσα στα χρόνια. Πρόκειται για µία προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Ηλία Μαυριά τον πρεσβύτερο και παππού της οικογένειας και σήµερα την ευθύνη της έχουν εξ ολοκλήρου τα τρία του εγγόνια.

40a_36

Γιώργος Λαμπίρης

18
0

Ο Ηλίας Μαυριάς ο νεότερος, µε τον οποίο είχαµε την ευκαιρία να συνοµιλήσουµε, κληρονόµησε την ιδιότητα του βιοκαλλιεργητή από τον πατέρα του και τη σχέση µε τη γη από τον παππού του, όντας σήµερα τρίτης γενιάς παραγωγός. Με βάση του τη Βελανιδιά Αργολίδας, ο ίδιος και τα δύο του αδέρφια είναι η συνεχιστές της παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο παππούς τους, «Μπάρµπα-Λιας», όπως τον αποκαλούν.

Ο πατέρας του, Θοδωρής Μαυριάς, γνωστός στην περιοχή και ως «δάσκαλος» λόγω του κύριου επαγγέλµατός του, είναι ο άνθρωπος που οραµατίστηκε αυτό που σήµερα πρεσβεύει η Μavrias Organics και δούλεψε για να το κάνει πραγµατικότητα.

Μέχρι και σήµερα παραµένει ο θεµατοφύλακας της ποιότητας µέχρι και της τελευταίας σταγόνας ελαιολάδου που µπαίνει σε κάθε µπουκάλι.

Τα τρία αδέρφια σήµερα διατηρούν µία πολυδιάστατη παραγωγική έκταση 140 στρεµµάτων, η οποία τους προσφέρει Μανάκι, το οποίο ελαιοποιούν και συσκευάζουν σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µε την ετικέτα Mavrias Organics. Επίσης, το Μανάκι καθώς και οι ποικιλίες ∆αµασκηνοελιά και Καλαµών συσκευάζονται και πωλούνται ως επιτραπέζιες. Εκτός των άλλων παράγει πορτοκάλια (ναβαλίνα, µέρλιν, lane late), µανταρίνια, ροδάκινα και βερίκοκα. Σε επιλεγµένες ποσότητες παράγει και συσκευάζει κατά καιρούς ορισµένα αρωµατικά φυτά όπως ρίγανή και θυµάρι.

Πωλήσεις σε βιολογικές αγορές και εξαγωγές με κύρια αγορά τη Γερμανία

Η επιχείρηση διαθέτει ένα µεγάλο µέρος της παραγωγής της σε βιολογικές αγορές της Αθήνας. Ανάλογα µε την εποχή τα φρέσκα προϊόντα της οικογένειας Μαυριά πωλούνται σε επιλεγµένα καταστήµατα βιολογικών προϊόντων στην Αττική, καθώς και στις βιολογικές αγορές Βούλας, Περιστερίου και Γέρακα σε εποχική βάση αλλά και στη βιολογική αγορά Καλαµαριάς στη Θεσσαλονίκη. Ένα σηµαντικό τµήµα της σοδειάς του κτήµατος διατίθεται και στο εξωτερικό µε κύρια χώρα προορισµού τη Γερµανία. H βιολογική πιστοποίηση στο κτήµα ήρθε το 1999. Σε µία εποχή που ο πατέρας του Ηλία, Θοδωρής Μαυριάς, έκανε το συγκεκριµένο βήµα και θεωρήθηκε τότε ως ο «τρελός του χωριού», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μαυριάς. Ήταν µία περίοδος που λίγοι καλλιεργητές πιστοποιούσαν τις εκτάσεις τους ως βιολογικές. Το 2000 ξεκίνησε την εφαρµογή βιολογικών γεωργικών πρακτικών στο χωράφι καθώς και τη διαδικασία µετάβασής σε βιολογικές καλλιέργειες. Συνοδοιπόρος σε κάθε βήµα υπήρξε η σύζυγός του Γιάννα, δασκάλα και εκείνη στο επάγγελµα. Στην πορεία το Κτήµα Μαυριά εξελίχθηκε και δηµιούργησε το δικό του τυποποιητήριο ελαιολάδου, µε στόχο να διαθέτει στην αγορά συσκευασµένο και επώνυµο προϊόν µε ταυτότητα προέλευσης.

Στις επόµενες κινήσεις της οικογενειακής επιχείρησης σύµφωνα µε τον Ηλία Μαυριά είναι η δηµιουργία ενός ιδιόκτητου ελαιοτριβείου καθώς και µίας µικρής µονάδας συσκευασίας για πορτοκάλια, προκειµένου να καθετοποιήσει έτι περαιτέρω την παραγωγή του.

Από πλευράς αποδόσεων, οι πορτοκαλιές προσφέρουν περίπου τρεις τόνους καρπό ανά στρέµµα, ενώ η απόδοση στην αρδευόµενη ελιά σε µία καλή παραγωγικά χρονιά, ανέρχεται σε περίπου 6 κιλά καρπού προς 1 κιλό ελαιολάδου. Σύµφωνα µε τον Ηλία Μαυριά οι συγκεκριµένες αποδόσεις θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικές για βιολογικά προϊόντα όπου δεν γίνεται η χρήση φυτοπροστατευτικών ή άλλων σκευασµάτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία