BACK TO
TOP
Special Reports

Με δική της ετικέτα και πρώτη ύλη από Μακεδόνες αγρότες

Με καταβολές στον πρωτογενή τοµέα και την καλλιέργεια αρωµατικών φυτών, δραστηριότητα την οποία ξεκίνησε ο πατέρας του, o Παναγιώτης Ανδρέου έµαθε από µικρή ηλικία να τρυγάει ρίγανη στα χωράφια της οικογένειάς του.

40-41_01_20

Γιώργος Λαμπίρης

603
0

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ως φυσικός ανέλαβε την επιχείρηση µε έδρα την Λεύκη Ξάνθης υπό την πρότερη ονοµασία της ως Εργαστήρια Θράκης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και µεταποιητική δραστηριότητα. «Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε την καλλιέργεια των αρωµατικών φυτών, ενώ στη συνέχεια µπήκαµε στη µεταποίηση αλλά και τη δηµιουργία καταστηµάτων λιανικής πώλησης για τα προϊόντα µας. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα από τις σπουδές µου στο εξωτερικό, δηµιούργησα αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από ρίγανη, δεντρολίβανο, θυµάρι και µέντα».

Τo 2012 αποφάσισε να δηµιουργήσει το πρώτο εργαστήριο επεξεργασίας αρωµατικών φυτών για την παραγωγή καλλυντικών, προµηθεύοντας µε τα προϊόντα τους σηµαντικές εταιρείες στο χώρο µε το µοντέλο του φασόν. Ωστόσο µε επένδυση που ολοκληρώνεται σύντοµα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να φέρει στην αγορά το δικό του επώνυµο προϊόν.

Η επένδυση που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης αφορά την κατασκευή νέας µονάδας µε αντικείµενο την παραγωγή συµπληρωµάτων διατροφής. Οι συνολικές επενδύσεις στο διάστηµα από το 2012 έως και σήµερα ανέρχονται στις 800.000 ευρώ. «Η καινούργια µονάδα παραγωγής συµπληρωµάτων διατροφής ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Κατόπιν θα καταθέσω αίτηση στον ΕΟΦ για να λάβουµε την απαιτούµενη άδεια και εκτιµώ ότι από τις αρχές του νέου έτους θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα. Γι’ αυτό το σκοπό δηµιουργήσαµε µία καινούργια εταιρεία µε την ονοµασία Phytoplasis, πραγµατοποιώντας τη µετάβαση από την προηγούµενη εταιρεία, τα Εργαστήρια Θράκης. Επιδίωξη είναι να συστηθούµε πλέον στην αγορά µε τη δική µας ετικέτα τόσο στα καλλυντικά όσο και στα συµπληρώµατα διατροφής».

Συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς και στο πλάνο η συμβολαιακή γεωργία

Λόγω του µικρού µεγέθους της επιχείρησης, ο ίδιος αποφάσισε τη διακοπή της καλλιέργειας και τη συνεργασία µε παραγωγούς της Μακεδονίας για την προµήθεια των πρώτων υλών. «Στην περίπτωση µίας µικρής επιχείρησης όπως η δική µας ήταν αρκετά δύσκολο να διατηρήσουµε καθετοποιηµένη παραγωγική δραστηριότητα και να την ελέγχουµε αποτελεσµατικά σε όλα της τα στάδια. Γι’ αυτό επιλέξαµε να προµηθευόµαστε τις πρώτες ύλες µας από επιλεγµένους παραγωγούς και συνεργάτες», εξηγεί ο Παναγιώτης Ανδρέου.

Στον σχεδιασµό της Phytoplasis είναι να αναπτύξει τη συµβολαιακή καλλιέργεια, συνεργαζόµενη µε παραγωγούς της Μακεδονίας. «Επιθυµία µας είναι να χτίσουµε σχέσεις εµπιστοσύνης µε τους αγρότες και ταυτόχρονα να είµαστε σε θέση να τους καθοδηγήσουµε για τα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών που θέλουµε να προµηθευόµαστε». Στα βασικά προϊόντα που επεξεργάζεται είναι η ρίγανη καθώς και το ελαιόλαδο που χρησιµοποιεί στα καλλυντικά της η Phytoplasis, το οποίο προέρχεται από τον παραγωγό Αργύρη Προµοίρα µε έδρα το Πόρτο Λάγος της Ξάνθης.

∆ύο κατηγορίες προϊόντων µε κοινό brand

«Στόχος είναι να συνδυάσουµε τις δύο κατηγορίες προϊόντων κάτω από ένα κοινό brand, µε στόχο να προσφέρουµε στον καταναλωτή αγαθά που θα παράγονται από πρώτες ύλες της µακεδονικής γης. Ταυτόχρονα, το εργοστάσιό µας έχει λάβει την πιστοποίηση παραγωγής «πράσινων προϊόντων», Natrue, γεγονός που µας ανοίγει και την πόρτα των εξαγωγών». H παραγωγική δυναµικότητα για καλλυντικών ανέρχεται αυτή τη στιγµή σε 40.000 συσκευασίες ανά οκτάωρη βάρδια και σε περίπου 35.000 οι συσκευασίες των συµπληρωµάτων διατροφής µετά την ολοκλήρωση της καινούργιας επένδυσης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία